Wat is data analytics?

Het wat, waarom en hoe van data analytics

Elk bedrijf verzamelt data. Maar wat is data analytics eigenlijk? Waarom verzamelen bedrijven data? Waarom investeren ze in data analytics? En wat kun je er zelf mee? Wij leggen het je helder uit.

Wat is data?

Sinds het internet bestaat en vrijwel elk bedrijf een website heeft, wordt er onderscheid gemaakt tussen offline en online data.

Voorbeelden van offline data die wordt verzameld door bedrijven zijn onder andere:

 • Factuurgegevens van klanten, bijgehouden in een Excel bestand.
 • Het aantal zakelijke kilometers die de werknemers hebben gereden.
 • De tijd die een gemiddelde bezoeker heeft besteed in een museum, geregistreerd via toegangspoortjes.
 • De gemiddelde orderwaarde van een kledingzaak, geregistreerd door het kassasysteem.

Offline data is dus alle data die verzameld wordt zonder dat het internet een rol speelt.

wat-is-offline-data

Voorbeelden van online data die wordt verzameld door bedrijven zijn onder andere:

 • Het aantal klikken op een advertentie op Facebook of Google.
 • Het aantal keren dat een bezoeker dezelfde website heeft bezocht.
 • Het percentage unieke gebruikers wat een aankoop heeft gedaan op een website.
 • De mate waarin elk specifiek marketingkanaal heeft bijgedragen aan een verkooptransactie.

Door online databronnen te koppelen met offline databronnen, kun je inzicht krijgen in de klantreis. Een klant komt namelijk altijd via meerdere contactpunten in aanraking met je bedrijf of merk. Denk aan winkelbezoeken, (online)advertenties, via mond-tot-mondreclame en social media. Elk contactmoment heeft invloed op de klantervaring. Hoe beter alle kanalen samenwerken, hoe beter de customer experience.

wat-is-online-data

Waarom verzamelen bedrijven data?

Veel processen in organisaties kunnen niet plaatsvinden zonder data. Wil je bijvoorbeeld een product of dienst verkopen? Dan moet je de transactiegegevens opslaan om aan de Belastingdienst te tonen dat deze hebben plaatsgevonden.

Data verzamelen om te zien hoe je presteert

Iedere organisatie heeft een strategie, missie en visie. Als je dit niet hebt, heb je immers geen bestaansrecht. Maar hoe weet je of je op de goede weg bent? Data speelt een belangrijke rol bij het monitoren van je progressie ten opzichte van je doelstellingen. Je kunt je doelstellingen meetbaar maken en monitoren aan de hand van Key Performance Indicators. Heb je bijvoorbeeld een webshop en wil je daar een X bedrag aan omzet uit halen dit jaar? Dan stuur je onder andere op gemiddelde orderwaarde. Je houdt deze continu in de gaten en probeert hem te verhogen door je website hierop in te richten.

Data verzamelen om je doelgroep beter te leren begrijpen

Bedrijven verzamelen onder andere data om hun klanten beter te kunnen bedienen. Met behulp van data analytics is het mogelijk om de klantreis in kaart te brengen. Je ziet bijvoorbeeld via welke marketingkanalen (e-mail, advertenties, partnerwebsites, etc.) bezoekers op je website komen. Maar ook of ze liever een mobiel of tablet gebruiken en hoe ze vervolgens door je website heen navigeren.

Deze voorkeuren en gedragspatronen verschillen natuurlijk per individu. Toch is het vaak mogelijk je doelgroep te segmenteren. Je stelt dan ‘buyer personas’ samen die representatief zijn voor een type persoon. Denk bijvoorbeeld aan ‘Jan, een hoger opgeleide man in de vijftig met een verantwoordelijke baan, weinig tijd en veel behoefte aan kwaliteit’. Deze buyer persona werk je uit tot in details als: ‘waar hij zijn boodschappen doet, wat zijn hobby’s zijn en welk type auto hij rijdt’. Hierdoor kun je je steeds beter inleven in je doelgroep(en) en hierop inspelen.

Buyer persona Jan heeft andere behoeften en voorkeuren dan een student of gezin, en doorloopt dus een andere klantreis of customer journey. Een User Experience Analist helpt je dit in kaart te brengen en erop in te spelen. Zo versterk je de relatie met je doelgroep en klanten, met een hogere tevredenheid als gevolg.

Data verzamelen om te gebruiken als input voor beslissingen

 • Ga je aan de slag met je marketingplan? Dan wil je je budget besteden aan marketingacties die wat opleveren. Hiervoor heb je inzicht nodig in de resultaten van alle acties die je tot nu toe hebt gedaan.
 • Wil je je website gebruiksvriendelijker maken? Dan moet je eerst weten hoe je bezoekers het gebruiksgemak nu ervaren en hoe ze reageren als je iets aanpast.
 • Wil je de bezoekersdrukte van een toeristische attractie beter spreiden? Dan heb je inzicht nodig in de piektijden zodat je bijvoorbeeld goedkopere tickets kunt aanbieden voor rustiger tijden.
 • Wil je meer omzet genereren? Dan moet je weten wat elk product en kanaal nu oplevert en hoe je dit kunt verbeteren.
 • Wil je nieuwe voorraad inkopen? Dan is het zeer waardevol om te weten hoeveel producten je in de afgelopen periode hebt verkocht.

Data verzamelen om te anticiperen op de toekomst

Als je nieuwe voorraad inkoopt, wil je het liefst ook weten wat je de komende tijd waarschijnlijk gaat verkopen. Of je wilt weten in welke bedrijfsmiddelen je het best in kunt investeren voor het hoogste rendement. Tegenwoordig worden er voor dit soort doeleinden steeds meer voorspellingen gedaan op basis van data. Zelflerende algoritmes kunnen op basis van grote hoeveelheden big data inzicht geven in toekomstige kansen, afzetpatronen en andere ontwikkelingen. Zulke algoritmes worden geschreven door Data Scientists.

wat-is-data-science

Hoe verzamelen bedrijven data?

Vaak wordt data verzameld door (Technisch) Data Analisten met behulp van verschillende programma’s en systemen. De meeste bedrijven maken gebruiken van een server met allerlei documenten en een CRM of ERP systeem om hun klantdata, afspraken en verkoopdata in op te slaan. Daarnaast zijn er allerlei tools waarmee je online data kunt verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Intranet omgevingen om medewerkers van informatie te voorzien.
 • Web analyse tools om het websitebezoek te meten.
 • E-mail tools om geïnteresseerden op de hoogte te houden.
 • Web tagging tools om het bezoekersgedrag op de website te meten.
 • A/B testing tools om online experimenten uit te voeren.
 • Advertentiepixels van platformen als Facebook en Google.

Zo zijn er bij elke organisatie meerdere off- én online databronnen. Sommige organisaties koppelen er zoveel mogelijk aan elkaar. Zo ontstaat er één grote database met alle gegevens die worden verzameld: ‘one single source of truth’. Dit heeft als voordeel dat alle medewerkers binnen de organisatie hun beslissingen op basis van dezelfde informatie maken.

Wil je hiermee aan de slag? Meld je dan aan voor onze training Datacollectie of Google Tag Manager.

Wat is data analytics?

Alle nuttige data die bedrijven verzamelen, worden geanalyseerd door Data Analisten. Zij gebruiken data analyse tools om de gegevens te analyseren. Ze visualiseren die gegevens met behulp van data visualisatie tools. Ze leveren meestal rapportages op in de vorm van overzichtelijke dashboards. Een dashboard bestaat uit diverse duidelijke grafieken en tabellen met gegevens. Ze worden samengesteld op basis van de vragen van de betrokkenen binnen de organisatie.

Wil je hier zelf mee aan de slag? Meld je dan hier aan voor onze introductietraining Data Analytics >

web-analytics-dashboard-demografie

Voorbeeld van een real-time web analytics dashboard

Van data naar doen

Met behulp van data analyse en dashboarding, krijgen Data Analisten inzichten boven tafel die kunnen helpen bij het bereiken van de bedrijfsdoelstellingen. Welke inzichten dit zijn, is sterk afhankelijk van de missie, visie en strategie van het bedrijf. Wil je leren hoe je dit aanpakt? Organiseer dan een KPI inspiratiesessie met een ervaren Data Analytics Consultant of ga zelf aan de slag met de ontwikkeling van een KPI framework. Dit helpt je om te meten wat je wilt weten en je data daadwerkelijk te gebruiken als basis voor effectieve acties die bijdragen aan je doelstellingen!

Wil je ook aan de slag met data analytics?

Als je wilt profiteren van de voordelen van data, moet je bij de basis beginnen. Wat zijn je missie, visie en strategie? Welke doelstellingen wil je behalen? Op basis daarvan kun je beslissen welke data je moet verzamelen en analyseren.

Onze data consultants denken graag mee over hoe jouw organisatie kan profiteren van de voordelen van data analytics.

Dit is een artikel van Marloes de Bruin

Marloes de Bruin is Marketing Manager bij Digital Power. Ze is een strategische, all-round marketeer met een passie voor data gedreven marketing. Marloes heeft ervaring met zowel off- als online marketing en houdt zich voornamelijk bezig met SEM, social, weboptimalisatie, data analyse en marketingstrategie.

Deze artikelen vind je mogelijk ook interessant:

Van data naar doen. Met Digital Power. 

Wil je data gedreven werken en meer resultaat uit je off- én online data halen? We denken graag met je mee. Of je nou een strategisch partner zoekt bij je digitale transformatie, of extra expertise en capaciteit bij een kortdurend project. Onze digital professionals gaan graag met jouw uitdagingen op het gebied van data aan de slag.


Download | 6 tips voor customer journey mapping sessies
Download de tips
Als je bovenstaande optie aanvinkt, ontvang je 5 wekelijkse e-mails van ons met persoonlijke tips, Daarna ontvang je +/- 1 keer per maand insights, klantcases, trainingen en ontbijtsessies. Je kunt je onderaan elke e-mail eenvoudig afmelden.
Incompany training aanvragen
Als je bovenstaande optie aanvinkt, ontvang je e-mails van ons met nieuwe insights, klantcases, trainingen en ontbijtsessies. Je kunt je onderaan elke e-mail eenvoudig afmelden.

Customer Experience Optimisation

Customer Experience Optimisation is een continu proces. De wensen en behoeften van je doelgroep(en) veranderen immers continu. Daarom is het zaak om de behoeften en het gedrag continu te analyseren en je aan te passen waar nodig. We doen dit aan de hand van onze Customer Experience Optimisation loop.

Benieuwd wat Customer Experience Optimisation kan betekenen voor jouw organisatie?

Meld je aan voor een gratis inspiratiesessie >

KPI (framework)

Om je missie, visie, strategie en doelen meetbaar te maken, vertalen we deze naar Key Performance Indicators.

Is één van je doelen bijvoorbeeld om marktleider te worden? Dan nemen we KPI’s als ‘aantal klanten’, ‘marktaandeel’ en ‘aantal nieuwe klanten’ op in je KPI framework. Dit zijn handige meetwaarden waarmee je kunt zien of je goed op weg bent om marktleider te worden.

Ook leggen we vast hoe we je KPI’s we gaan meten, welke definities we ervoor gebruiken en in welke rapportage ze te vinden zijn.

We visualiseren je KPI’s vervolgens in een overzichtelijk dashboard. Zo kun je te allen tijde zien of je goed op weg bent om je doelstellingen te behalen en tijdig bijsturen waar nodig.

Lees meer over KPI’s >

samenvoeging-databases-python-dealroom

Klantcase: DealRoom

We schreven een volledig gedocumenteerd en toekomstbestendig Python script om complexe databases samen te voegen.

Samenvoeging databases >

Ontvang 5 praktische tips van ervaren data consultants

Als je je telefoonnummer invult, bellen we je even om kort kennis met je te maken. We zijn namelijk erg benieuwd naar wat voor inzichten je van ons hoopt te ontvangen!

Nadat je dit formulier hebt ingevuld, krijg je 5 weken lang eens per week een e-mail met een persoonlijke, praktische tip van één van onze data consultants. Je kunt je te allen tijde weer afmelden.

Aanvraag beschikbare profielen

Nadat je dit formulier hebt ingevuld, neemt één van onze Business Managers binnen 2 werkdagen contact met je op.

Vul het formulier in en klik op ‘aanvragen’. We nemen zo snel mogelijk vrijblijvend contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Aanvraag Data Quick Scan
Als je bovenstaande optie aanvinkt, ontvang je e-mails van ons met nieuwe insights, klantcases, trainingen en ontbijtsessies. Je kunt je onderaan elke e-mail eenvoudig afmelden.

Vul het formulier in en klik op ‘aanvragen’. We nemen zo snel mogelijk vrijblijvend contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Aanvraag Google Analytics audit
Als je bovenstaande optie aanvinkt, ontvang je e-mails van ons met nieuwe insights, klantcases, trainingen en ontbijtsessies. Je kunt je onderaan elke e-mail eenvoudig afmelden.
Interesse student
Als je bovenstaande optie aanvinkt, ontvang je e-mails van ons met nieuwe insights, klantcases, trainingen en ontbijtsessies. Je kunt je onderaan elke e-mail eenvoudig afmelden.

Voor één dag deel uitmaken van ons team en samen werken aan innovatieve oplossingen voor bekende merken? Meld je aan voor één van de komende Learning @ Location Days! Na het invullen van dit formulier neemt onze Recruiter Wouter contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Aanmelding L@L Day student
Als je bovenstaande optie aanvinkt, ontvang je e-mails van ons met nieuwe insights, klantcases, trainingen en ontbijtsessies. Je kunt je onderaan elke e-mail eenvoudig afmelden.

 

Na je aanmelding nemen we contact met je op voor je factuurgegevens. Je ontvangt in de week voorafgaand aan de training praktische informatie per e-mail.

 

Na je aanmelding nemen we contact met je op voor je factuurgegevens. Je ontvangt in de week voorafgaand aan de training praktische informatie per e-mail.

 

Na je aanmelding nemen we contact met je op voor je factuurgegevens. Je ontvangt in de week voorafgaand aan de training praktische informatie per e-mail.

 

Na je aanmelding nemen we contact met je op voor je factuurgegevens. Je ontvangt in de week voorafgaand aan de training praktische informatie per e-mail.

 

Na je aanmelding nemen we contact met je op voor je factuurgegevens. Je ontvangt in de week voorafgaand aan de training praktische informatie per e-mail.

 

Na je aanmelding nemen we contact met je op voor je factuurgegevens. Je ontvangt in de week voorafgaand aan de training praktische informatie per e-mail.

 

Na je aanmelding nemen we contact met je op voor je factuurgegevens. Je ontvangt in de week voorafgaand aan de training praktische informatie per e-mail.

 

Na je aanmelding nemen we contact met je op voor je factuurgegevens. Je ontvangt in de week voorafgaand aan de training praktische informatie per e-mail.

 

Na je aanmelding nemen we contact met je op voor je factuurgegevens. Je ontvangt in de week voorafgaand aan de training praktische informatie per e-mail.

 

Na je aanmelding nemen we contact met je op voor je factuurgegevens. Je ontvangt in de week voorafgaand aan de training praktische informatie per e-mail.

 

Na je aanmelding nemen we contact met je op voor je factuurgegevens. Je ontvangt in de week voorafgaand aan de training praktische informatie per e-mail.

 

Na je aanmelding nemen we contact met je op voor je factuurgegevens. Je ontvangt in de week voorafgaand aan de training praktische informatie per e-mail.

 

Na je aanmelding nemen we contact met je op voor je factuurgegevens. Je ontvangt in de week voorafgaand aan de training praktische informatie per e-mail.

 

Na je aanmelding nemen we contact met je op voor je factuurgegevens. Je ontvangt in de week voorafgaand aan de training praktische informatie per e-mail.

 

Na je aanmelding nemen we contact met je op voor je factuurgegevens. Je ontvangt in de week voorafgaand aan de training praktische informatie per e-mail.

 

Na je aanmelding nemen we contact met je op voor je factuurgegevens. Je ontvangt in de week voorafgaand aan de training praktische informatie per e-mail.

 

Na je aanmelding nemen we contact met je op voor je factuurgegevens. Je ontvangt in de week voorafgaand aan de training praktische informatie per e-mail.

 

Na je aanmelding nemen we contact met je op voor je factuurgegevens. Je ontvangt in de week voorafgaand aan de training praktische informatie per e-mail.

 

Na je aanmelding nemen we contact met je op voor je factuurgegevens. Je ontvangt in de week voorafgaand aan de training praktische informatie per e-mail.

 

Na je aanmelding nemen we contact met je op voor je factuurgegevens. Je ontvangt in de week voorafgaand aan de training praktische informatie per e-mail.

 

Na je aanmelding nemen we contact met je op voor je factuurgegevens. Je ontvangt in de week voorafgaand aan de training praktische informatie per e-mail.

customer-experience-quickscan-socialbig-data-retailers
X