Skip to content

Vesteda

HOME / KLANTCASES / VESTEDA

Database verrijking: bepaling van de ligging van tuinen met behulp van Data Science.

data consultancy bij vesteda

Woningbelegger Vesteda werkt aan een nieuwe website. Als een beschikbare huurwoning een tuin heeft, moet op de webpagina van die woning de ligging van de tuin staan. Deze informatie was nog niet beschikbaar in de database. Wij kregen de opdracht om de ligging van de tuin te bepalen op basis van de coördinaten van de woningen.

Onze aanpak

De dataset die beschikbaar was, bevatte het adres en de coördinaten van alle woningen.

We gebruikten via een API data uit de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) om te verifiëren of een woonobject een appartement of eengezinswoning was. Daarna vulden we de dataset via de Kadaster API aan met de kadastrale kaart per perceel. Op basis daarvan berekenden we de centroïde (het middelpunt) van het perceel.

databaseverrijking-vesteda
een schematische weergave

Als een perceel enkel de coördinaten van één woningobject bevatte, berekenden we de hoek tussen de coördinaten van de woning en de centroïde van het perceel. Op basis hiervan bepaalden we de zonligging (bijvoorbeeld: Oosten). 

Het resultaat

We verrijkten de woningdatabase met een extra kolom, genaamd ‘tuinligging’. Per adres is nu bekend of de tuin op het Oosten, Zuidwesten, etc. ligt.

Voor de data die we uit de dataset filterden, maakten we een afbeeldingen archief. Op de afbeelding zie je:

  • de berekende windrichting als tekst
  • een roze stip voor de coördinaten van de woning
  • een groene stip voor de centroïde van het perceel

Het script wat we schreven is volledig geautomatiseerd en kost weinig processing power. Als er in de toekomst nieuwe woningen bij komen, kunnen we met één druk op de knop de tuinligging van alle woningen bepalen. 

vesetda-database-verrijking-data-science
Voorbeeld van een perceel voor handmatige controle (O = oostelijke windrichting)

97% betrouwbaarheid

Om te zorgen voor een hoge betrouwbaarheid van de data optimaliseerden we het model door middel van verschillende automatische iteraties. Het script heeft hierdoor een betrouwbaarheid van 97%. Dit bepaalden we op basis van een handmatige steekproef van 500 samples. Het script is toepasbaar op allerlei typen coördinaten (dus bijvoorbeeld ook op WGS 84, Rijksdriehoekcoördinaten, etc.).

We werken onder andere voor

Meer weten?
Onze CEO René gaat graag met je in gesprek over wat we als datapartner van Nederland voor jou en je organisatie kunnen betekenen.