Storytelling met behulp van data

Breng inzichten uit data over met behulp van een verhaal

Organisaties verzamelen zoveel mogelijk data om de Customer Journey in kaart te brengen. Deze combinatie van kwantitatieve en kwalitatieve data geeft na analyse inzicht in het wat en waarom van klanten of bezoekers. Deze inzichten moeten aanzetten tot actie. Het is belangrijk om de inzichten goed over te brengen, zodat de juiste acties worden ondernomen. Dat kan met het vertellen van verhalen.

Het vertellen van verhalen om een boodschap over te brengen is misschien wel de oudste communicatie techniek die er bestaat. Informatie in de vorm van verhalen wordt het beste verwerkt door onze hersenen. Het vertellen van verhalen is dan ook een veel gebruikte marketing techniek. Deze techniek wordt ook gebruikt door organisaties (de Corporate story) en managers.

Het inzetten van deze techniek is dus eigenlijk een logische stap om inzichten uit data over te brengen. Interessante voorbeelden hiervan vind je op LinkedIn. Maar hoe vertel je een verhaal met data?

vertel-een-verhaal-met-data

5 kenmerken van een goed verhaal

1. Het gaat ergens over

Als je de boodschap die je over wilt brengen helder voor ogen hebt, kun je beginnen met je verhaal. Je weet dan wat overbodig is en wat niet.

2. Er is sprake van een begin, een middenstuk en een eind

Dit klinkt heel makkelijk, maar dat is het niet. In het begin wordt de sfeer neergezet, personages worden geïntroduceerd en de verhaallijnen worden uitgezet. Het verhaal start bij het motorisch moment, de gebeurtenis die het verhaal in gang zet. Daarna volgt het middenstuk, waarin het verhaal verder gaat en naar een hoogtepunt toewerkt. Als het verhaal eindigt vindt de ontknoping plaats, alle verhaallijnen komen bij elkaar waardoor een nieuwe situatie ontstaat.

3. Het heeft een sympathiek hoofdpersonage

Je publiek heeft een hoofdpersonage nodig waar het zich mee kan identificeren.

4. Het heeft ups en downs, zonder wordt het niet spannend

Een verhaal waarin niets gebeurt? Dodelijk saai. Non stop actie? Vermoeiend. Je moet op zoek naar de juiste balans tussen actie en rust. Door een onverwachte wending en een verrassende ontknoping zit je publiek op het puntje van zijn stoel.

5. Het is verslavend

Een boek wat je niet neer kunt leggen voor het uit is, een serie die je blijft kijken… een goed verhaal is verslavend!

Deze kenmerken zijn gebaseerd op een artikel van Christien Boomsma.

storytelling-data-goed-verhaal

En nu met data!

Zijn deze principes toe te passen op een voorbeeld uit de praktijk van een data analist? Laten we het eens proberen: onderwerp van het verhaal is een B2B campagne in de financiële branche met als doel het verzamelen van gegevens van mogelijke klanten (leads). De gegevens worden verzameld door interessante content aan te bieden op de website, die alleen bekeken kan worden na registratie. Bezoekers worden getrokken via een online banner- en social media campagne.

1. Waar gaat het over?

Ontdekking: social media is een goed kanaal voor een B2B campagne, waardevolle contacten zijn te bereiken via LinkedIn.

2. De opbouw

Begin: de marketing afdeling moet dit jaar voldoende contacten leveren aan de afdeling verkoop, die als doel heeft deze om te zetten in daadwerkelijke klanten. Er is hier ruim budget voor ingeruimd. Ronald is als marketing manager verantwoordelijk voor het binnenhalen van tenminste 3500 contacten over het hele jaar. Met zijn eerste campagne van het jaar wil hij 1500 contacten verzamelen. Hij besluit om, zoals voorgaande jaren, een banner campagne op te zetten. Daarnaast wil hij, voor het eerst, een deel van het budget inzetten voor een social media campagne.

Motorisch moment: waardevolle contacten zijn mensen als Elise, Portfolio Manager bij een grote organisatie. Elise is zeer actief op LinkedIn. Op zoek naar relevante informatie voor haar functie stuit ze op een bericht dat haar interesse wekt. Ze besluit de link te volgen en registreert zich zodat ze het volledige artikel kan lezen.

Midden: de online banner campagne die Ronald heeft opgezet was duur en niet bijzonder succesvol. Hij heeft hiervoor 65 % van het totale campagne budget gebruikt. Dit heeft maar weinig registraties opgeleverd.

Daarnaast heeft Ronald voor het eerst social media ingezet. De uitingen op Twitter hebben veel nieuwe bezoekers naar de website geleid. Dit waren voornamelijk korte bezoeken die niet hebben geleid tot registraties. LinkedIn heeft minder bezoekers getrokken dan Twitter. Maar de LinkedIn bezoekers bezochten de site langer en registreerden zich vaak wel. LinkedIn is verantwoordelijk voor een heel groot deel van alle registraties.

Eind: via LinkedIn heeft Ronald zeer bruikbare contacten als Elise verzameld. In het totaal heeft hij 1507 registraties verzameld, iets meer dan de beoogde 1500 registraties. Daarnaast heeft deze campagne laten zien dat social media als kanaal, met LinkedIn als platform, met succes ingezet kan worden voor toekomstige B2B campagnes.

storytelling-data-voorbeeld
storytelling-data-voorbeeld-marketingcampagne

3. Wie zijn de personages?

Personage 1: Ronald, Marketing Manager

Personage 2: Elise, Portfolio Manager (mogelijke klant)

storytelling-b2b-campagnedata

4. De ups en downs

Down: de online banner campagne was duur en niet bijzonder succesvol.

Up: Twitter heeft voor veel nieuwe bezoekers gezorgd.

Down:  helaas hebben deze bezoekers zich zelden geregistreerd.

Down: LinkedIn heeft minder bezoekers getrokken dan Twitter.

Up: LinkedIn is verantwoordelijk voor een groot deel van de registraties.

UP: dank zij het succes van de social media campagne is de target van het te behalen aantal registraties gehaald.

UP: Social media en met name LinkedIn kunnen ingezet worden voor toekomstige campagnes.

5. Hoe wordt het verslavend?

Het verhaal wordt spannender en misschien zelfs verslavend door het gebruik van visualisaties. Visualisatie van data zorgt ervoor dat we belangrijke patronen en verbindingen kunnen ontdekken. Data krijgt betekenis door visualisatie. Goede visualisaties maken data begrijpelijk èn aantrekkelijk. In combinatie met een verhaal wordt het onweerstaanbaar.

Wil je je verder verdiepen in storytelling met data? Inspiratie vind je op Informationisbeautiful.net  en op Ted.com.

storytelling-data-tips

Tips om deze stappen toe te passen in de praktijk van een data analist

  1. Denk goed na over de boodschap die je wilt overbrengen. Zorg dat die duidelijk is en laat overbodige informatie achterwege.
  2. Zorg voor een heldere opbouw met een begin, middenstuk en eind.
  3. Is er een aansprekend personage dat je kunt gebruiken als hoofdpersoon? Wanneer er sprake is van persona’s kunnen deze ingezet worden als personages.
  4. Probeer je verhaal spannend te maken door het toevoegen van een goede mix van ups en downs.
  5. Maak gebruik van goede visualisaties.

Met deze tips wordt jouw verhaal een verhaal dat blijft hangen. Daardoor zullen de inzichten uit de data ook niet snel vergeten worden. En dat zorgt ervoor dat je publiek bewust is en blijft van de noodzaak om actie te ondernemen.

 Dit artikel is ook gepubliceerd op Frankwatching.nl.

Een paar keer per jaar relevante inzichten via e-mail ontvangen?

Dit is een artikel van Marleen Persoon-Wilting

Op het moment dat ik in 2008 werd gevraagd om te werken aan een Web Analytics project was ik onderdeel van het Central Marketing Support Team van Philips. Ik begon zonder enige kennis van het onderwerp, maar werd als snel razend enthousiast. Door de data was het mogelijk patronen te ontdekken in het gedrag van bezoekers. Dit ging niet zomaar over cijfertjes, dit ging over mensen! Sindsdien ben ik in het vakgebied blijven werken heb me ontwikkeld tot een enthousiast en gedreven expert op het gebied van Digital Data. Ik was tot april 2017 Lead Consultant Data Analytics bij Digital Power.

Deze artikelen vind je mogelijk ook interessant:

Van data naar doen. Met Digital Power. 

Wil je data gedreven werken en meer resultaat uit je off- én online data halen? We denken graag met je mee. Of je nou een strategisch partner zoekt bij je digitale transformatie, of extra expertise en capaciteit bij een kortdurend project. Onze digital professionals gaan graag met jouw uitdagingen op het gebied van data aan de slag.


Download | 6 tips voor customer journey mapping sessies
Download de tips
Als je bovenstaande optie aanvinkt, ontvang je 5 wekelijkse e-mails van ons met persoonlijke tips, Daarna ontvang je +/- 1 keer per maand insights, klantcases, trainingen en ontbijtsessies. Je kunt je onderaan elke e-mail eenvoudig afmelden.
Incompany training aanvragen
Als je bovenstaande optie aanvinkt, ontvang je e-mails van ons met nieuwe insights, klantcases, trainingen en ontbijtsessies. Je kunt je onderaan elke e-mail eenvoudig afmelden.

Customer Experience Optimisation

Customer Experience Optimisation is een continu proces. De wensen en behoeften van je doelgroep(en) veranderen immers continu. Daarom is het zaak om de behoeften en het gedrag continu te analyseren en je aan te passen waar nodig. We doen dit aan de hand van onze Customer Experience Optimisation loop.

Benieuwd wat Customer Experience Optimisation kan betekenen voor jouw organisatie?

Meld je aan voor een gratis inspiratiesessie >

KPI (framework)

Om je missie, visie, strategie en doelen meetbaar te maken, vertalen we deze naar Key Performance Indicators.

Is één van je doelen bijvoorbeeld om marktleider te worden? Dan nemen we KPI’s als ‘aantal klanten’, ‘marktaandeel’ en ‘aantal nieuwe klanten’ op in je KPI framework. Dit zijn handige meetwaarden waarmee je kunt zien of je goed op weg bent om marktleider te worden.

Ook leggen we vast hoe we je KPI’s we gaan meten, welke definities we ervoor gebruiken en in welke rapportage ze te vinden zijn.

We visualiseren je KPI’s vervolgens in een overzichtelijk dashboard. Zo kun je te allen tijde zien of je goed op weg bent om je doelstellingen te behalen en tijdig bijsturen waar nodig.

Lees meer over KPI’s >

samenvoeging-databases-python-dealroom

Klantcase: DealRoom

We schreven een volledig gedocumenteerd en toekomstbestendig Python script om complexe databases samen te voegen.

Samenvoeging databases >

Ontvang 5 praktische tips van ervaren data consultants

Als je je telefoonnummer invult, bellen we je even om kort kennis met je te maken. We zijn namelijk erg benieuwd naar wat voor inzichten je van ons hoopt te ontvangen!

Nadat je dit formulier hebt ingevuld, krijg je 5 weken lang eens per week een e-mail met een persoonlijke, praktische tip van één van onze data consultants. Je kunt je te allen tijde weer afmelden.

Aanvraag beschikbare profielen

Nadat je dit formulier hebt ingevuld, neemt één van onze Business Managers binnen 2 werkdagen contact met je op.

Vul het formulier in en klik op ‘aanvragen’. We nemen zo snel mogelijk vrijblijvend contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Aanvraag Data Quick Scan
Als je bovenstaande optie aanvinkt, ontvang je e-mails van ons met nieuwe insights, klantcases, trainingen en ontbijtsessies. Je kunt je onderaan elke e-mail eenvoudig afmelden.

Vul het formulier in en klik op ‘aanvragen’. We nemen zo snel mogelijk vrijblijvend contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Aanvraag Google Analytics audit
Als je bovenstaande optie aanvinkt, ontvang je e-mails van ons met nieuwe insights, klantcases, trainingen en ontbijtsessies. Je kunt je onderaan elke e-mail eenvoudig afmelden.
Interesse student
Als je bovenstaande optie aanvinkt, ontvang je e-mails van ons met nieuwe insights, klantcases, trainingen en ontbijtsessies. Je kunt je onderaan elke e-mail eenvoudig afmelden.

Voor één dag deel uitmaken van ons team en samen werken aan innovatieve oplossingen voor bekende merken? Meld je aan voor één van de komende Learning @ Location Days! Na het invullen van dit formulier neemt onze Recruiter Wouter contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Aanmelding L@L Day student
Als je bovenstaande optie aanvinkt, ontvang je e-mails van ons met nieuwe insights, klantcases, trainingen en ontbijtsessies. Je kunt je onderaan elke e-mail eenvoudig afmelden.

 

Na je aanmelding nemen we contact met je op voor je factuurgegevens. Je ontvangt in de week voorafgaand aan de training praktische informatie per e-mail.

 

Na je aanmelding nemen we contact met je op voor je factuurgegevens. Je ontvangt in de week voorafgaand aan de training praktische informatie per e-mail.

 

Na je aanmelding nemen we contact met je op voor je factuurgegevens. Je ontvangt in de week voorafgaand aan de training praktische informatie per e-mail.

 

Na je aanmelding nemen we contact met je op voor je factuurgegevens. Je ontvangt in de week voorafgaand aan de training praktische informatie per e-mail.

 

Na je aanmelding nemen we contact met je op voor je factuurgegevens. Je ontvangt in de week voorafgaand aan de training praktische informatie per e-mail.

 

Na je aanmelding nemen we contact met je op voor je factuurgegevens. Je ontvangt in de week voorafgaand aan de training praktische informatie per e-mail.

 

Na je aanmelding nemen we contact met je op voor je factuurgegevens. Je ontvangt in de week voorafgaand aan de training praktische informatie per e-mail.

 

Na je aanmelding nemen we contact met je op voor je factuurgegevens. Je ontvangt in de week voorafgaand aan de training praktische informatie per e-mail.

 

Na je aanmelding nemen we contact met je op voor je factuurgegevens. Je ontvangt in de week voorafgaand aan de training praktische informatie per e-mail.

 

Na je aanmelding nemen we contact met je op voor je factuurgegevens. Je ontvangt in de week voorafgaand aan de training praktische informatie per e-mail.

 

Na je aanmelding nemen we contact met je op voor je factuurgegevens. Je ontvangt in de week voorafgaand aan de training praktische informatie per e-mail.

 

Na je aanmelding nemen we contact met je op voor je factuurgegevens. Je ontvangt in de week voorafgaand aan de training praktische informatie per e-mail.

 

Na je aanmelding nemen we contact met je op voor je factuurgegevens. Je ontvangt in de week voorafgaand aan de training praktische informatie per e-mail.

 

Na je aanmelding nemen we contact met je op voor je factuurgegevens. Je ontvangt in de week voorafgaand aan de training praktische informatie per e-mail.

 

Na je aanmelding nemen we contact met je op voor je factuurgegevens. Je ontvangt in de week voorafgaand aan de training praktische informatie per e-mail.

 

Na je aanmelding nemen we contact met je op voor je factuurgegevens. Je ontvangt in de week voorafgaand aan de training praktische informatie per e-mail.

 

Na je aanmelding nemen we contact met je op voor je factuurgegevens. Je ontvangt in de week voorafgaand aan de training praktische informatie per e-mail.

 

Na je aanmelding nemen we contact met je op voor je factuurgegevens. Je ontvangt in de week voorafgaand aan de training praktische informatie per e-mail.

 

Na je aanmelding nemen we contact met je op voor je factuurgegevens. Je ontvangt in de week voorafgaand aan de training praktische informatie per e-mail.

 

Na je aanmelding nemen we contact met je op voor je factuurgegevens. Je ontvangt in de week voorafgaand aan de training praktische informatie per e-mail.

 

Na je aanmelding nemen we contact met je op voor je factuurgegevens. Je ontvangt in de week voorafgaand aan de training praktische informatie per e-mail.

klantbeleving_kracht_van_digital_squaregdpr_data_privacy_wet_square
X