Skip to content

RNW Media

HOME / KLANTCASES / RNW MEDIA

Social Listening: hoe tekstanalyse RNW Media helpt te luisteren en actie te ondernemen

RNW_logo

RNW Media bouwt online communities in landen met beperkte vrijheden. In deze communities kunnen jongeren lezen en discussiëren over seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) en over burgerrechten. Hiernaast werkt RNW Media aan advocacy – het op de kaart zetten van de belangen van jongeren bij overheden.

Als input voor de advocacy activiteiten, vroeg RNW Media ons om het debat rondom SRGR-onderwerpen in kaart te brengen. Hiervoor ontwikkelden we samen met RNW Media een Social Listening-methode, die we voor het eerst testten in het Data Matatu project. In dit project keken we specifiek naar Twitterdebat rond SRGR in Oeganda, Kenia, Nigeria en India.

Onze aanpak

We werkten samen met partners van RNW Media in Oeganda, Kenia, Nigeria en India. In de eerste fase van het project maakten we samen een lijst met Twitteraccounts en hashtags waar de partners geïnteresseerd in waren. Op basis van deze lijst verzamelden we Twitterberichten gedurende een paar maanden.

In fase 2 analyseerden we de Twitterberichten door middel van tekstanalyse in de programmeertaal R (zowel met text mining als Natural Language Processing-technieken). We groepeerden berichten van gebruikers per type gebruiker (overheden, NGOs, influencers, etc.) en hashtags.

Met onze opgeschoonde dataset bestudeerden we vervolgens hoe het debat rondom specifieke hashtags zich verspreidde. Ook keken we naar het sentiment en de emoties in het debat. 

social-listening-rnw-digital-power
Een gedetailleerde roadmap van het social listening project. Klik op de afbeelding om hem te vergroten.

Het resultaat

We schreven per land een rapport over de resultaten van ons onderzoek. Zo ontdekten we bijvoorbeeld dat het debat rondom seksuele gezondheid en rechten vaak binnen een echo chamber blijft. Dit betekent dat gevoelige onderwerpen met name besproken worden door maatschappelijke organisaties, en daarbuiten nauwelijks.

We identificeerden influencers die zich bezig houden met de SRGR-onderwerpen waar de partners over schrijven. Ook ontdekten we extra onderwerpen die relevant zijn voor het debat rond SRGR en brachten die in kaart.

Met dit soort inzichten kunnen RNW Media en haar partners een datagedreven social media strategie ontwikkelen. Voor deze strategie kunnen ze actief samenwerken met influencers. Daarnaast kunnen ze bij hun advocacy activiteiten meer aandacht vragen voor onderwerpen die nu nog onderbelicht blijken zijn.

Zo gebruikte de Keniaanse partner ons rapport om bij haar regering aandacht te vragen voor veelbesproken, maar onopgeloste SRGR-vraagstukken die in ons onderzoek naar boven kwamen.

We werken onder andere voor

Meer weten?
Business Manager Erik gaat graag met je in gesprek over wat we als datapartner voor jou en je organisatie kunnen betekenen.

Of je nou consultant bent of staflid: reizen moet nooit een issue zijn. Waar kies jij voor?

  • Een NS-Business card waarmee je onbeperkt gratis kunt reizen door het hele land, ook in je vrije tijd. 
  • Eigen vervoer en een kilometervergoeding van €0,19 per km, ook als je fietst.
  • Een poolauto, lease auto of tijdelijke huurauto (we vertellen je graag meer over de voorwaarden) 

Bij Digital Power staat ontwikkeling hoog in het vaandel. Dit stimuleren we met een ongelimiteerd ontwikkelbudget en een focus op het delen van kennis. 

Waar we écht in uitblinken, is onze persoonlijke begeleiding op jouw ontwikkeltraject. Zelf heb je vast een goed beeld waar je heen wilt. Twee begeleiders die je zelf kiest, helpen je bij het identificeren van specifieke doelen en acties. We noemen dit ‘De Gouden Driehoek’.

Zolang jij je blijft ontwikkelen, zal je ook blijven groeien in onze organisatie. Want jouw loonsverhoging is gekoppeld aan je drive om verder te komen. Zolang dat gebeurt, ben je hiervan verzekerd!