Skip to content

RetailTrends

HOME / KLANTCASES / RETAILTRENDS

Stap voor stap datagedreven werken met het Digital Power Bouwstenenmodel.

data consultancy bij retailtrends

RetailTrends is een familiebedrijf met een mediaplatform voor retailers. Door de jaren heen heeft het bedrijf zich ontwikkeld van een uitgever van één printmagazine naar een multimediaal platform. Dit bestaat uit twee websites met nieuws en achtergrondartikelen over de branche, een printmagazine, een online magazine en evenementen. Geïnteresseerden worden op de hoogte gehouden via diverse nieuwsbrieven en social media kanalen. Een deel van de content is enkel toegankelijk voor leden.

RetailTrends schakelde onze hulp in om alle kanalen inzichtelijk te maken met behulp van web analytics. Zo wilden ze hun content nog relevanter maken voor hun doelgroepen en uiteindelijk meer lezers converteren naar een betaald lidmaatschap.

Onze aanpak

Sturen op Key Performance Indicators (KPI’s) met behulp van web analytics was een nieuw onderwerp voor RetailTrends. Daarom knipten we het project op in verschillende fases, waarbij we de acties en resultaten met elkaar evalueerden en de volgende acties bepaalden.

Om alle kanalen inzichtelijk te maken met behulp van data analytics, moesten we eerst terug naar de basis. We begonnen daarom met het stellen van een aantal belangrijke vragen. Dit deden we aan de hand van de eerste laag van ons Bouwstenenmodel. Op basis van de missie, visie en strategie stelden we samen met RetailTrends de concrete doelen vast. Vervolgens bepaalden we de KPI’s die de progressie ten opzichte van de doelen meetbaar maken. Belangrijke KPI’s waren bijvoorbeeld het aantal inschrijvingen op de nieuwsbrief en het aantal conversies van een gratis naar een betaald lidmaatschap.

Vervolgens onderzochten we, in lijn met de tweede stap in ons Bouwstenenmodel, wat ervoor nodig was om deze KPI’s meetbaar te maken. Om de betrouwbaarheid van de webstatistieken te garanderen, voerden we een Google Analytics audit uit. Hieruit kwamen hele concrete verbeterpunten die we, in overleg, meteen doorvoerden. We deden daarnaast aanpassingen om de dataverzameling via Google Analytics verrijken en om specifieke conversies te meten.

Niet alle KPI’s voor Retailtrends.nl konden met een standaard implementatie van Google Analytics gemeten worden. Om ook gebeurtenissen (acties van gebruikers op de site) te meten, implementeerden we Google Tag Manager. Hierbij werkten we nauw samen met de eigen web developer van RetailTrends.

Het resultaat

RetailTrends kan nu sturen op KPI’s en volledig vertrouwen op haar web analytics.

Na afloop van fase 1 presenteerden we alle implementaties en wijzigingen en legden we uit hoe de KPI’s gemeten worden. Hierbij deelden we een helder naslagwerk met alle acties die we samen ondernomen hebben.

Tijdens dezelfde sessie legden we mogelijke vervolgstappen voor. 

digital_power_bouwstenenmodel
Het Digital Power Bouwstenenmodel voor datagedreven werken

Een datagedreven toekomst

In fase 2 gaan we, in lijn met stap 3 van ons Bouwstenenmodel, de inzichten uit de data gebruiken voor conversie optimalisatie en verbetering van de online customer experience. Hierbij is kennisoverdracht op de eigen medewerkers een belangrijk speerpunt.

We werken onder andere voor

Meer weten?
Business Manager Joachim gaat graag met je in gesprek over wat we als datapartner voor jou en je organisatie kunnen betekenen.

Of je nou consultant bent of staflid: reizen moet nooit een issue zijn. Waar kies jij voor?

  • Een NS-Business card waarmee je onbeperkt gratis kunt reizen door het hele land, ook in je vrije tijd. 
  • Eigen vervoer en een kilometervergoeding van €0,19 per km, ook als je fietst.
  • Een poolauto, lease auto of tijdelijke huurauto (we vertellen je graag meer over de voorwaarden) 

Bij Digital Power staat ontwikkeling hoog in het vaandel. Dit stimuleren we met een ongelimiteerd ontwikkelbudget en een focus op het delen van kennis. 

Waar we écht in uitblinken, is onze persoonlijke begeleiding op jouw ontwikkeltraject. Zelf heb je vast een goed beeld waar je heen wilt. Twee begeleiders die je zelf kiest, helpen je bij het identificeren van specifieke doelen en acties. We noemen dit ‘De Gouden Driehoek’.

Zolang jij je blijft ontwikkelen, zal je ook blijven groeien in onze organisatie. Want jouw loonsverhoging is gekoppeld aan je drive om verder te komen. Zolang dat gebeurt, ben je hiervan verzekerd!