Skip to content

Wat is een Data Engineer?

Een relatief nieuwe functietitel: weet jij wat het is?

Een Data Engineer is iemand die zich helemaal thuis voelt in zeeën van data en de technische engineering die nodig is bij het omzetten van die data in betekenisvolle signalen en inzichten.

Wat is een Data Engineer?

Een relatief nieuwe functietitel: weet jij wat het is?

Victor van den Broek
Senior Data Science Consultant bij Digital Power
Laatst bijgewerkt: 01-02-2020

2 min.

Een Data Engineer is iemand die zich helemaal thuis voelt in zeeën van data en de technische engineering die nodig is bij het omzetten van die data in betekenisvolle signalen en inzichten.

Dit kan op de traditionele manier met ETL (Extract-Transform-Load) tooling en data warehouses maar net zo goed op de nieuwe manier in de cloud. Hier gaat de terminologie over streaming data, data pipelines, data lakes en microservices.

Data Science en machine learning modellen leveren pas waarde als ze in productie zijn. Data Engineering is cruciaal voor het operationaliseren van Data Science en advanced analytics.

Iemand in de rol van Data Scientist werkt aan de inhoudelijke, vaak wiskundige kant van het ontwikkelen van een Data Science of machine learning model.

De Data Engineer concentreert zich op de techniek, de inrichting en de architectuur van de dataverwerkende processen. Het draaiend krijgen, houden en doorontwikkelen van een data science model in productie vraagt dit soort specialistische kennis.

Data Engineer, Business Intelligence consultant of ETL ontwikkelaar?

Data Engineer is een jonge functietitel. Vroeger werd deze functie ook ETL ontwikkelaar, BI ontwikkelaar, Data Specialist of Business Intelligence consultant genoemd – en ook al is het niet exact hetzelfde, er is zeker overlap met deze functies. 

Ga jij hier binnenkort mee aan de slag als onderdeel van ons team? Solliciteer op onze vacature voor een Data Engineer.

Dit is een artikel van Victor van den Broek, Senior Data Science Engineer, Digital Power
Victor is een ervaren Data Scientist met scherpe business focus. Vanuit zijn ondernemende achtergrond is hij altijd op zoek naar de toepassing van data in je bedrijfsprocessen en hoe je daar maximaal waarde uit kan halen, terwijl de organisatie flexibel en wendbaar blijft.

Lees onze andere artikelen over datagedreven werken

Of je nou consultant bent of staflid: reizen moet nooit een issue zijn. Waar kies jij voor?

  • Een NS-Business card waarmee je onbeperkt gratis kunt reizen door het hele land, ook in je vrije tijd. 
  • Eigen vervoer en een kilometervergoeding van €0,19 per km, ook als je fietst.
  • Een poolauto, lease auto of tijdelijke huurauto (we vertellen je graag meer over de voorwaarden) 

Bij Digital Power staat ontwikkeling hoog in het vaandel. Dit stimuleren we met een ongelimiteerd ontwikkelbudget en een focus op het delen van kennis. 

Waar we écht in uitblinken, is onze persoonlijke begeleiding op jouw ontwikkeltraject. Zelf heb je vast een goed beeld waar je heen wilt. Twee begeleiders die je zelf kiest, helpen je bij het identificeren van specifieke doelen en acties. We noemen dit ‘De Gouden Driehoek’.

Zolang jij je blijft ontwikkelen, zal je ook blijven groeien in onze organisatie. Want jouw loonsverhoging is gekoppeld aan je drive om verder te komen. Zolang dat gebeurt, ben je hiervan verzekerd!