Wat is een Data Engineer?

Een relatief nieuwe functietitel: weet jij wat het is?

  • Artikel
  • Data Engineering
Victor-data-scientist
Victor van den Broek
Data Scientist
2 min
01 Feb 2020

Een Data Engineer is iemand die zich helemaal thuis voelt in zeeën van data en de technische engineering die nodig is bij het omzetten van die data in betekenisvolle signalen en inzichten.

Dit kan op de traditionele manier met ETL (Extract-Transform-Load) tooling en data warehouses maar net zo goed op de nieuwe manier in de cloud. Hier gaat de terminologie over streaming data, data pipelines, data lakes en microservices.

Data Science en machine learning modellen leveren pas waarde als ze in productie zijn. Data Engineering is cruciaal voor het operationaliseren van Data Science en advanced analytics.

Iemand in de rol van Data Scientist werkt aan de inhoudelijke, vaak wiskundige kant van het ontwikkelen van een Data Science of machine learning model.

De Data Engineer concentreert zich op de techniek, de inrichting en de architectuur van de dataverwerkende processen. Het draaiend krijgen, houden en doorontwikkelen van een data science model in productie vraagt dit soort specialistische kennis.

Data Engineer, Business Intelligence consultant of ETL ontwikkelaar?

Data Engineer is een jonge functietitel. Vroeger werd deze functie ook ETL ontwikkelaar, BI ontwikkelaar, Data Specialist of Business Intelligence consultant genoemd – en ook al is het niet exact hetzelfde, er is zeker overlap met deze functies.

Ga jij hier binnenkort mee aan de slag als onderdeel van ons team? Solliciteer op onze vacature voor een Data Engineer.

Dit is een artikel van Victor van den Broek, Senior Data Science Engineer, Digital Power

Victor is een ervaren Data Scientist met scherpe business focus. Vanuit zijn ondernemende achtergrond is hij altijd op zoek naar de toepassing van data in je bedrijfsprocessen en hoe je daar maximaal waarde uit kan halen, terwijl de organisatie flexibel en wendbaar blijft.

Victor van den Broek

Data Scientistvictor.vandenbroek@digital-power.com

1x per maand data insights, praktijkcases en een kijkje achter de schermen ontvangen?

Meld je aan voor onze maillijst en blijf 'up to data':