Skip to content

Hoe maak je een dashboard dat van toegevoegde waarde blijft?

5 belangrijke vragen om te stellen voor het lanceren van een dashboard

Het lijkt makkelijk: je krijgt regelmatig vragen over een bepaald thema en denkt, laat ik daar een dashboard voor maken. Vervolgens wordt er veel tijd gestoken in het maken van het dashboard. Op internet vind je allerlei stappenplannen voor het opbouwen van een goed dashboard, maar toch wordt het dashboard uiteindelijk minder gebruikt dan je zou verwachten. Hoe kan dit en vooral: hoe zorg je ervoor dat je enkel dashboards bouwt die daadwerkelijk gebruikt worden?

Hoe maak je een dashboard dat van toegevoegde waarde blijft?

5 belangrijke vragen om te stellen voor het lanceren van een dashboard

Nienke Halma & Casper Damen
Data Analytics consultants bij Digital Power
Laatst bijgewerkt: 19-01-2021

3 min.

Het lijkt makkelijk: je krijgt regelmatig vragen over een bepaald thema en denkt, laat ik daar een dashboard voor maken. Vervolgens wordt er veel tijd gestoken in het maken van het dashboard. Op internet vind je allerlei stappenplannen voor het opbouwen van een goed dashboard, maar toch wordt het dashboard uiteindelijk minder gebruikt dan je zou verwachtenHoe kan dit en vooral: hoe zorg je ervoor dat je enkel dashboards bouwt die daadwerkelijk gebruikt worden? 

Een dashboard bouwen is vaak een leuke klus: je visualiseert data in een mooi overzicht wat je helemaal in stijl kunt vormgeven. Naast je analytische vermogen, kun je er dus ook je creativiteit op loslatenUit het maken van een dashboard haal je als data professional waarschijnlijk meer energie dan uit het maken van een rapportage. De keerzijde hiervan is dat er soms een wildgroei aan dashboards ontstaat. Niet elk vraagstuk vraagt namelijk om de ontwikkeling van een dashboard. In deze blog lees je daarom 5 vragen die je jezelf en/of je stakeholders moet stellen om ervoor te zorgen dat jouw dashboard daadwerkelijk een succes wordt

1. Welke acties en beslissingen worden genomen op basis van het dashboard? 

Om van je dashboard een ‘must have’ te maken in plaats van een ‘nice to have’, is het belangrijk dat de gebruiker in het dashboard wordt geattendeerd op de informatie waarop actie genomen moet worden. Vraag daarom vooraf goed uit wat de cruciale statistieken zijn en benadruk deze in het dashboard. Gebruik groene en rode cijfers die de prestatie ten opzichte van de doelstelling weergeven. 

2. Wie is de gebruikersgroep? 

Naast dat je wilt weten wat het doel is van de gebruikers van het dashboard, wil je ook weten wie deze mensen zijn. Wat is het kennisniveau van de gebruiker? Zijn alle definities bekend, spreekt iedereen (letterlijk) dezelfde taal, maar ook: hebben de gebruikers de juiste vaardigheden en rechten om het dashboard te gebruiken? 

3. Op welk apparaat wordt het dashboard bekeken? 

Vraag uit op welke manier mensen het dashboard willen bekijken. Wordt het dashboard in een wekelijkse meeting geprojecteerd op een groot scherm of bekijkt men het dashboard op zijn/haar mobiel in de trein? Check ook, als je dashboard via de browser wordt bekeken, welke browsers worden gebruikt. Aan de hand hiervan bepaal je de juiste indeling voor de dashboard en voorkom je dat bepaalde grafieken worden uitgerekt of elkaar overlappen. Ook kan dit invloed hebben op de filter mogelijkheden die je in je dashboard beschikbaar wilt stellen. 

4. Hoeveel tijd heeft de gebruiker voor het dashboard? 

Dit is iets wat vaak wordt vergeten. Elk dashboard bevat (belangrijke) informatie, dus waarom zouden gebruikers daar geen tijd voor kunnen maken? Draai hem om en vraag de gebruiker hoeveel tijd ervoor beschikbaar is. Door het dashboard te vereenvoudigen, bepaalde filters op te slaan in een bookmark of zelfs als standaard in te stellen, kun je de minimaal benodigde tijd van de gebruiker verkorten en er daarmee voor zorgen dat het gebruik stijgt. 

5. Wat doe ik met feedback en vragen? 

We raden je aan om na de release van je dashboard een aantal keer mee te kijken met de gebruikers. Hoe wordt het dashboard gebruikt en waar lopen gebruikers tegenaanZo kun je de eerste vragen en feedback meteen opvangen. Documenteer nieuwe verzoeken op een openbare plek (bijv. een backlog) en verwerk vragen in een handleiding, waar je met een link vanuit het dashboard makkelijk bij kan. 

Plan daarnaast voor jezelf een moment om actief gebruikersfeedback op te halen en te verwerken. Zo blijft je dashboard up-to-date en relevant. 

Naast deze 5 vragen zijn er nog een aantal dingen die je jezelf kunt afvragen om het gebruiksgemak en/of de relevantie van je dashboard te verhogen. Benieuwd naar deze overwegingen?

Download de PDF '17 thema’s om te overwegen voor het lanceren van een dashboard’.

Vul het formulier in. Je ontvangt de link naar het document per e-mail. Check dus goed of je mailadres klopt!

Hulp nodig bij de ontwikkeling van een dashboard? 

Onze data professionals bouwen overzichtelijke dashboards met de tool die jij wilt. We deden dit onder andere voor Univé, UMC Utrecht en het Van Gogh Museum.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op. 

Mailtje ontvangen wanneer ons volgende artikel over Data Analytics gepubliceerd is?

Dit is een artikel van Nienke Halma, Data Analytics Consultant bij Digital Power.
Als analist met een commerciële achtergrond is Nienke groot voorstander van datagedreven werken. Met haar analytische vaardigheden zorgt ze dat data nauwkeurig verzameld en juist geïnterpreteerd wordt. Om deze vervolgens te vertalen naar concrete acties om organisaties continu te kunnen laten groeien. Ze deed dit o.a. bij Robeco, NS en ANWB.
Dit is een artikel van Casper Damen, Data Analist bij Digital Power.
Casper is een technisch data analist met een voorliefde voor automatisering. Hij maakt graag gebruik van slimme tools tijdens het verzamelen, verwerken en analyseren van data. Dit zorgt ervoor dat er veel tijd bespaard wordt en de meest onverwachte inzichten naar boven komen.

Lees onze andere artikelen over datagedreven werken

Of je nou consultant bent of staflid: reizen moet nooit een issue zijn. Waar kies jij voor?

  • Een NS-Business card waarmee je onbeperkt gratis kunt reizen door het hele land, ook in je vrije tijd. 
  • Eigen vervoer en een kilometervergoeding van €0,19 per km, ook als je fietst.
  • Een poolauto, lease auto of tijdelijke huurauto (we vertellen je graag meer over de voorwaarden) 

Bij Digital Power staat ontwikkeling hoog in het vaandel. Dit stimuleren we met een ongelimiteerd ontwikkelbudget en een focus op het delen van kennis. 

Waar we écht in uitblinken, is onze persoonlijke begeleiding op jouw ontwikkeltraject. Zelf heb je vast een goed beeld waar je heen wilt. Twee begeleiders die je zelf kiest, helpen je bij het identificeren van specifieke doelen en acties. We noemen dit ‘De Gouden Driehoek’.

Zolang jij je blijft ontwikkelen, zal je ook blijven groeien in onze organisatie. Want jouw loonsverhoging is gekoppeld aan je drive om verder te komen. Zolang dat gebeurt, ben je hiervan verzekerd!