Skip to content

Datawijsheid voor middelbare scholieren

Een lesmodule in samenwerking met TMI Academy

We kunnen er eigenlijk niet meer omheen: onze maatschappij draait óp en óm data. Van kleine tot grote hoeveelheden data, data over ons koopgedrag, onze gezondheid, onze whatsappjes en onze politieke voorkeur: data wordt ingezet om ons leven makkelijker, leuker en voorspelbaarder te maken. Klinkt goed, toch?

Datawijsheid voor middelbare scholieren ​

Een lesmodule in samenwerking met TMI Academy

Marieke Schulte
Voorzitter Digital Power Datahub
Laatst bijgewerkt: 17-12-2021

3 min.

We kunnen er eigenlijk niet meer omheen: onze maatschappij draait óp en óm data. Van kleine tot grote hoeveelheden data, data over ons koopgedrag, onze gezondheid, onze whatsappjes en onze politieke voorkeur: data wordt ingezet om ons leven makkelijker, leuker en voorspelbaarder te maken. Klinkt goed, toch?

Datawijsheid

Maar wat is data nou eigenlijk, welke data delen we elke dag (on)bewust en wat gebeurt er met al die data? Alleen maar goede dingen? Die laatste vraag zullen we alvast beantwoorden: helaas wordt onze data niet alleen voor goede dingen gebruikt. Het Cambridge Analytica-schandaal is daar slechts een voorbeeld van.  

Gelukkig hebben we het delen van onze data (deels) zelf in de hand. Maar dan moet je wel weten wat data eigenlijk is, hoe (jouw) data verzameld wordt en wat voor consequenties dat heeft. Dat noemen we ook wel datawijsheid. De consultants van Digital Power kunnen wel uren over datawijsheid praten, en die kennis willen we voor iedereen toegankelijk maken. In het kader van “jong geleerd, oud gedaan” ontwikkelden we daarom in 2020 een lesmodule datawijsheid voor middelbare scholieren.  

lesmodule-databewustzijn
De eerste versie van de lesmodule datawijsheid

Een perfecte match

Hoe trots we ook waren (en zijn) op onze lesmodule, erg ‘jong’ is ‘ie niet. Gelukkig raakten we eind vorig jaar aan de praat met TMI Academy, een stichting die alles afweet van jongeren en hun leefwereld. TMI Academy geeft op middelbare scholen les in Digitale Geletterdheid en heeft tijdens de coronacrisis een prachtige leeromgeving gebouwd met daarin modules over mediawijze thema’s. De Datahub en TMI Academy bleken een perfecte match: wij wilden onze datakennis met zoveel mogelijk scholieren delen en TMI wilde een module over data ontwikkelen 

Ook wij leerden van de data lesmodule

Zo startten we een ontzettend leuke en leerzame samenwerking. Wij presenteerden onze lesmodule databewustzijn, TMI deelde hun manier van werken met ons en zo wisselden we in een paar sessies alle nodige kennis uit waarmee TMI de vernieuwde lesmodule kon bouwen. TMI Academy maakte de lesmodule aan de hand van het design-thinking iteratieve proces, waarin het team onze presentatie verwerkte en de aangeleverde datakennis toespitste op de vaardigheden en behoeften van jongeren.  

De lesmodule kreeg de naam ‘data’ in plaats van ‘databewustzijn’ of ‘datawijsheid’ want, zo vertelden Puck en Séna van TMI, dat zijn voor veel jongeren onbekende woorden. Een sprekend voorbeeld van hoe anders onze teams naar de lesmodule keken en hoeveel we allemaal van de samenwerking leerden.  

- Lees verder onder de foto -
Kara Mondelaers van TMI geeft hier les aan tweedejaars middelbare scholieren

De lesmodule data

Een jaar later is de module af en wat is ‘ie mooi geworden! Het hoofddoel van de module is dat leerlingen weten welke datasporen zij online achterlaten en dat ze daar bewuster mee om kunnen gaan in hun eigen leven. Om de aandacht van jongeren te trekken (en te houden) verwerkte TMI verschillende leervormen in de lesmodule. Zo zit er een serie video’s in, waarin een hacker toegang krijgt tot de data van een jongen. Daarmee wordt geïllustreerd welke soorten data gevoelig zijn of te herleiden zijn naar de gebruiker. Verder bevat de module missies (hoofdstukken) waarin dieper wordt ingegaan op data.  

De lesmodule werd op 2 november 2021 voor het eerst in de klas gepresenteerd en wordt nu aan de lopende band aan duizenden scholieren in Nederland gepresenteerd. Bekijk hieronder een aantal beelden uit de module: 

Dit project voerden we uit via onze stichting

Lees onze andere artikelen over datagedreven werken

Of je nou consultant bent of staflid: reizen moet nooit een issue zijn. Waar kies jij voor?

  • Een NS-Business card waarmee je onbeperkt gratis kunt reizen door het hele land, ook in je vrije tijd. 
  • Eigen vervoer en een kilometervergoeding van €0,19 per km, ook als je fietst.
  • Een poolauto, lease auto of tijdelijke huurauto (we vertellen je graag meer over de voorwaarden) 

Bij Digital Power staat ontwikkeling hoog in het vaandel. Dit stimuleren we met een ongelimiteerd ontwikkelbudget en een focus op het delen van kennis. 

Waar we écht in uitblinken, is onze persoonlijke begeleiding op jouw ontwikkeltraject. Zelf heb je vast een goed beeld waar je heen wilt. Twee begeleiders die je zelf kiest, helpen je bij het identificeren van specifieke doelen en acties. We noemen dit ‘De Gouden Driehoek’.

Zolang jij je blijft ontwikkelen, zal je ook blijven groeien in onze organisatie. Want jouw loonsverhoging is gekoppeld aan je drive om verder te komen. Zolang dat gebeurt, ben je hiervan verzekerd!