Afl. 3: Bijna afgestudeerd en klaar voor je eerste job als dataprofessional?

Luister de derde aflevering van de data-keuzecast!

  • Podcast
  • Werken bij
Stijn-afstudeerstagiair
Stijn van Geene
Afstudeerstagiaire
3 min
20 Jun 2022

Hoe kom je erachter wat je wil en waar let je op bij vacatures? Ga je voor een groot bedrijf, een klein bedrijf, consultancy of toch iets anders? Dit zijn een aantal van de vragen waar onze afstudeerstagiair Stijn mee zat. Hij ging in gesprek met zijn collega's om antwoord te krijgen op deze vragen. Het resultaat? De Data-keuzecast! In deze podcast stelt Stijn al zijn brandende vragen en ontvangt hij tips die hem (en hopelijk ook jou) helpen een juiste keuze te maken voor een baan in de datawereld.

Aflevering 2 gemist? Je luistert ‘m hier >

Aflevering 3: Marit Loonen

Na een bachelor Psychology & Technology en een Master Human-Technology Interaction gevolgd te hebben aan de TU in Eindhoven, is Marit in maart 2022 gestart als Data Analist bij Digital Power. In haar zoektocht naar een eerste baan heeft ze haarzelf de tijd gegund een weloverwogen beslissing te maken. Hier een overzicht van de belangrijkste inzichten en tips uit het gesprek. 

Neem de tijd om te bepalen wat je wil

Marit heeft goed nagedacht over wat belangrijk voor haar is in een baan. Denk aan aspecten als reistijd en salaris, maar ook opleidingsbudget, werksfeer en cultuur. Stage lopen bij Philips en bij een startup hebben geholpen om die wensen en eisen duidelijk te krijgen. Bij beide stages liep ze tegen bepaalde dingen aan en “dat leert je […] wat je wel en niet belangrijk vindt en hoe jij wil dat jouw werkgever met jou omgaat”.

Vacatures en bedrijven beoordelen

Als je eenmaal weet wat je wil, kan het soms nog steeds lastig zijn om aan de hand van een vacaturetekst goed in te schatten of een baan daar bij aansluit. Toch geven de vacatureteksten en de website al een aardig beeld van waar een bedrijf trots op is en wat ze belangrijk vinden.

Marit lette ook specifiek op bepaalde woorden die haar wel of niet aanstaan. Woorden als ‘samen’, ‘we helpen elkaar’ en ‘coöperatief’ golden als pluspunt, maar dingen als ‘geen 9 tot 5 mentaliteit’ werden als minpunten beschouwd.

Écht een goed beeld krijg je echter pas als je daadwerkelijk in gesprek gaat. Daar heb je de kans om te kijken of die mooie teksten ook echt kloppen.

Consultancy of iets anders

In eerste instantie was Marit eigenlijk niet per se op zoek naar een baan als consultant. “Ik had best wel een formeel gevoel daarbij en daar had ik niet zoveel behoefte aan”. Ze zocht eigenlijk gewoon een positie bij een vast bedrijf in een datateam en toen kwam Digital Power toevallig voorbij. Het bleek al snel dat het minder formeel was, er toch wel veel onderling contact en dat mensen elkaar helpen: “het coöperatieve in plaats van competitieve werd me al snel duidelijk”.

De sollicitatiegesprekken waren goed en dit zorgde voor een fijn gevoel. Na deze gesprekken verliep het proces erg vlot en accepteerde Marit de baan als Data Analist bij Digital Power.

Stijn en Marit
Stijn en Marit

Tips van Marit

  • Neem je tijd
  • Wees je bewust van je goede positie
  • Stel kritische vragen

Ben jij benieuwd hoe het is om aan de slag te gaan als data consultant bij Digital Power?

Ontdek meer over werken bij Digital Power of bekijk onze vacatures.

Dit is een podcast met Stijn van Geene, hij was afstudeerstagiair bij Digital Power

Stijn een afgestudeerde Data Scientist/Engineer die zijn Masterscriptie heeft geschreven bij het data engineering team van Digital Power. Hij is breed geïnteresseerd op het gebied van data, business en entrepreneurship en zo ontstond ook een passie voor het maken van podcasts.

Stijn van Geene

Afstudeerstagiaire

1x per maand data insights, praktijkcases en een kijkje achter de schermen ontvangen?

Meld je aan voor onze maillijst en blijf 'up to data':

Misschien vind je dit ook interessant:

Hoe word ik een Data Engineer?

Een paar jaar geleden bestond de functietitel nog niet eens: Data Engineer. Inmiddels is er veel vraag naar Data Engineers. Vrijwel elke organisatie verzamelt bewust data en het besef dat dit op een gestructureerde manier moet gebeuren, groeit. Als de data die je verzamelt niet goed georganiseerd is en klopt, kun je het niet gebruiken als input voor goede beslissingen. Data Engineers bouwen infrastructuren waarmee data wordt verwerkt. Ze zijn daarmee onmisbaar voor organisaties die hun data op een gestructureerde manier willen verzamelen en toepassen.

Lees meer
data geestelijke gezondheidszorg

Centrale dataopslag met een nieuwe data-infrastructuur

Dedimo is een samenwerking van vijf zorginitiatieven in de geestelijke gezondheidszorg. Om de kwaliteit van hun zorg continu te verbeteren, richten ze interne processen efficiënter in. Hiervoor gebruiken ze inzichten uit de data die intern beschikbaar is. Voorheen haalden ze deze data zelf uit verschillende bronsystemen met ad hoc scriptjes. Om dit proces robuuster en efficiënter te maken en verder te professionaliseren, schakelden ze onze hulp in. Ze vroegen ons de centrale opslag van hun data in een cloud data warehouse te faciliteren. Omdat ze al gewend waren te werken met Google Cloud Platform (GCP), was de wens de data-infrastructuur binnen deze omgeving op te zetten.

Lees meer
een dataplatform implementeren

Een dataplatform implementeren

Deze blog is bedoeld om onze kennis en ervaring over te dragen aan de gemeenschap door richtlijnen te beschrijven voor de implementatie van een dataplatform in een organisatie, gebaseerd op onze knowhow. We weten dat de specifieke behoeften van elke organisatie anders zijn, dat ze een impact zullen hebben op de gebruikte technologieën en dat één enkele architectuur die aan al deze behoeften voldoet, niet realistisch is. Daarom houden we het in deze blog zo algemeen mogelijk.

Lees meer

5 redenen om Infrastructure as Code (IaC) te gebruiken

Infrastructure as Code heeft zich bewezen als betrouwbare techniek om platformen sterk neer te zetten in de cloud. Het vraagt echter wel een extra tijdsinvestering van de betrokken ontwikkelaars. In welke gevallen loont de extra inspanning zich? Je leest het in dit artikel.

Lees meer
billboards

Een schaalbaar machine learning-platform voor het voorspellen van billboard-impressies

The Neuron biedt een programmatisch biedingsplatform om digitale Out-Of-Home-advertenties in realtime te plannen, kopen en beheren. Ze vroegen ons het aantal verwachte impressies voor digitale advertenties op billboards op een schaalbare en efficiënte manier te voorspellen.

Lees meer

Digitale transformatie en betere interne samenwerking dankzij inzicht in off- én online data

Uitgever Malmberg verzamelt veel off- en online data. Steeds meer onderwijsinstellingen maken gebruik van online licenties ter aanvulling op (of in plaats van) gedrukt lesmateriaal. Om hierop in te spelen, maakt Malmberg gebruik van maandelijkse rapportages. Het in-house data team stelt deze samen als input voor specifieke afdelingen. Malmberg vroeg ons dit team te versterken en de interne processen rondom data efficiënter te maken.

Lees meer
Data Engineer aan het werk

Data Engineer

Werk aan uitdagende technische opdrachten bij verschillende opdrachtgevers.

Lees meer
Data Engineering

Een loopbaan als Data Engineer? Geef je eigen opleiding vorm

In juni 2020 werd Sander onderdeel van ons team. Hoewel hij midden in coronatijd startte, merkte hij al snel dat hij flink gestimuleerd werd om contact te maken met zijn nieuwe collega’s. Dit ging grotendeels vanzelf als onderdeel van ons onboarding programma: “Dit sloot perfect aan bij mijn behoeftes: ik ben namelijk zelf veel collega’s gaan opbellen om kennis te maken!” Lees hoe Sander zijn eigen opleiding tot Data Engineer vormgeeft.

Lees meer
Data engineer Oskar in gesprek

5 vragen voor Data Engineer Oskar

In deze video ontdek je hoe een baan als Data Engineer eruit ziet! Hoe ziet een werkweek eruit, voor welke klanten werken onze Data Engineers en wat maakt het werken zo leuk? Oskar vertelt je er graag meer over!

Lees meer