Digitalisering bij Vesteda

Digitale woningverhuur en de toekomst van dynamic pricing

Een boormachine of een auto online huren is relatief eenvoudig, maar een woning? Woningbelegger Vesteda neemt de proef op de som en startte met twee pilots. De woningen in de complexen De Generaal (Amsterdam) en De Goudsbloem (’s-Hertogenbosch) worden volledig digitaal verhuurd. Hoe Vesteda dit aanpakt en wat de woningbelegger verder doet op het gebied van digitalisering? We gingen in gesprek met Michiel Gieben, Manager Corporate & Property Marketing.

Multi-channel customer journey

“In Amsterdam werkt het inderdaad. De consument blijkt bereid het digitale traject volledig af te leggen”, vertelt Michiel. “In ’s-Hertogenbosch hebben we gedurende de pilot bij moeten sturen.” Hier blijkt dat er toch behoefte is aan een papieren brochure en wil men graag een modelwoning zien tijdens een open huis. “De doelgroep voor de Goudsbloem heeft duidelijk meer moeite met de digitale beleving. Daarom laten we de online en offline customer journey door elkaar heen lopen.”

Facebook_Vesteda_engagement

Dynamic pricing

In de toekomst wil Vesteda het digitale proces waar vraag en aanbod bij elkaar komt, verder door ontwikkelen. Hierbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan dynamic pricing, iets wat in de reisbranche al heel normaal is. Michiel: “Het verschil zit ‘m in de capaciteit: een vliegtuigstoel gaat op een bepaald moment de lucht in en dat is bij een woning niet het geval.” Op dit moment bepaalt Vesteda de huurprijzen zelf. Met dynamic pricing bepaalt de markt deze op basis van de vraag. Interessant, want het kan meer rendement opleveren voor de beleggers in Vesteda.

Ook voor de huurder kan dynamic pricing voordelen bieden. “We willen onze huurders iets bieden wat past bij hun uitgavepatroon”, vertelt Michiel. Nu moet je als nieuwe huurder je drie laatste loonstroken en een werkgeversverklaring aanleveren. “Een momentopname. In de toekomst gaan we kandidaat-huurders vragen hun ‘credit rating’ met ons te delen. Deze kunnen ze opvragen bij hun bank, waarna wij ze een woning met een huurprijs kunnen aanbieden die goed bij hun uitgavepatroon past.”

digitale_verhuur_vesteda

Klantbeleving 2.0

Met behulp van nieuwe tools, wil Vesteda de klantbeleving de komende jaren naar een hoger niveau tillen. “Alles werkt, maar de beleving kan beter”, aldus Michiel. Er komt een nieuw ERP wat de bestaande systemen moet gaan vervangen. Ook gaat Vesteda aan de slag met een nieuwe, mobile first website. “Door mensen een optimale, multi-channel ervaring te bieden, kunnen we hun verwachtingen en het uiteindelijke aanbod beter matchen.”

adwords_vesteda

Offline marketing blijft een rol spelen in de verhuur van woningen. Michiel: “Voor sommige doelgroepen werkt een folder of krantenadvertentie nog steeds beter dan een goede AdWords advertentie.” De focus ligt inmiddels wel echt op online. Het grootste deel van het marketingbudget wordt gespendeerd aan online marketing. “We werken al ruim vijf jaar samen met Digital Power op dit gebied. De verschillende digital consultants die onderdeel hebben uitgemaakt van ons marketingteam, hebben onze search advertising naar een hoger niveau getild. Ook hebben we aan de hand van real-time dashboards helder inzicht in onze AdWords campagnes, social media resultaten en het bezoekersgedrag op onze website.”

Vesteda heeft 23.000 huurwoningen in zijn portfolio, waarvan er ieder jaar ongeveer 2000 leeg komen te staan. Het hoofdkantoor is gevestigd in Amsterdam en er zijn diverse regiokantoren. Er is aanbod in heel Nederland. “Ruim twee jaar geleden hebben we processen als contractvorming en huuropzegging gedigitaliseerd,” vertelt Michiel. De consument van nu is gewend dat hij veel zaken zelf, online kan regelen. Vesteda wil niet alleen dit soort ‘self-service’ zoveel mogelijk faciliteren, maar nog veel verder gaan dan dat.

Digitale klantomgeving

“Onze huurders kunnen via een digitale omgeving storingen doorgeven, reparatieverzoeken indienen, hun persoonsgegevens wijzigen en klachten doorgeven. Alle processen hierachter zijn inmiddels digitaal,” aldus Michiel. De focus is nu op de verbetering van de user experience: “70% van onze huurders maakt gebruik van de online omgeving. Het deel wat dit niet doet, heeft óf niets te melden, óf heeft liever persoonlijk contact via de telefoon of via social media.” In het kader van de efficiëntie en correcte afhandeling van verzoeken, wordt die laatste groep alsnog doorverwezen naar de digitale omgeving. Michiel: “Hierbij is het credo: digitaal waar het kan, persoonlijk waar het moet.”

“Digitaal waar het kan, persoonlijk waar het moet.”

unive-website

Pilot digitale verhuur van woningen

De grote vraag bij het verhuren van woningen is: in hoeverre kun je dit proces digitaliseren? “Het kiezen van een nieuwe woning is een ingrijpende gebeurtenis in iemands leven. Natuurlijk kijk je naar de objectieve kenmerken van een woning, maar je wilt je er óók thuis voelen. Daar zit de uitdaging van digitale verhuur”, stelt Michiel. Vesteda startte twee pilots met als doel te ontdekken wat er mogelijk is op dit gebied. Twee projecten, De Generaal in Amsterdam en De Goudsbloem in ’s-Hertogenbosch, werden volledig digitaal verhuurd.

digitale_verhuur-Vesteda

Michiel: “De verwachting was dat de ‘digital savvy’, relatief jonge doelgroep die we voor De Generaal voor ogen hadden, het digitale proces prima zou doorlopen. Bij de ‘active medior/senior’ doelgroep voor De Goudsbloem hadden we onze twijfels. De laatste groep huurt meestal een woning voor 10 tot 20 jaar. Dan is het gevoel wat je bij een huis hebt erg belangrijk.”

Woning bezichtigen via virtual reality

Beide projecten zijn inmiddels voor 100% verhuurd. Het woningaanbod is te bekijken op speciale projectwebsites. Naast zeer gedetailleerde 3D tekeningen van de gebouwen, zijn er virtual reality tours beschikbaar. “Je navigeert eenvoudig op je mobiel, tablet of laptop door verschillende typen virtuele woningen. Met behulp van een cardboard box of VR bril is de klantbeleving nóg mooier: het is net of je daadwerkelijk in de woning staat.”

VR_woning_bezichtigen_Vesteda

Wil je een woning huren? Met behulp van de online huurcalculator check je of je aan de inkomenseis voldoet. Vervolgens maak je een account aan en doorloop je diverse stappen. Kom je er niet uit? Dan stel je een vraag via de chat. Je krijgt pas een verhuurmakelaar van vlees en bloed te zien bij de sleuteloverdracht.

Facebook_Vesteda

Meer customer engagement dankzij social media

De huidige consultant hielp Vesteda ook de interactie met de huurders te bevorderen door middel van Facebook. “Social media zijn een belangrijk onderdeel van de digitale ervaring van de klant. We zien het als een extra contactmoment wat de customer engagement versterkt”, aldus Michiel. “Als de huurder het prettig vindt op een bepaalde manier te communiceren, dan doen we het zo. Een huurder kiest voor een woning en daar hoort een verhuurder bij. Je woning en de service van je verhuurder zijn één product. Daar moet je je thuis bij voelen.”

Een paar keer per jaar relevante inzichten via e-mail ontvangen?

Van data naar doen. Met Digital Power. 

Wil je data gedreven werken en meer resultaat uit je off- én online data halen? We denken graag met je mee. Of je nou een strategisch partner zoekt bij je digitale transformatie, of extra expertise en capaciteit bij een kortdurend project. Onze digital professionals gaan graag met jouw uitdagingen op het gebied van data aan de slag.


digitalisering_bij_univ_sqcampaign-tagging