Skip to content

Vattenfall

HOME / KLANTCASES / VATTENFALL

Een gestructureerd, schaalbaar tagplan voor Mijn Vattenfall

Vattenfall_logo

In oktober 2019 werd Nuon Vattenfall. De rebranding was een mooie aanleiding om de Analytics te optimaliseren. Er kwam een hernieuwde focus op het toepassen van inzichten uit gebruikersdata in de Mijn Vattenfall omgeving. De data die hiervoor verzameld werd, was niet altijd betrouwbaar.

Daarnaast was er binnen de afdeling onvoldoende kennis en capaciteit voor het onderhoud van de Analytics. De energieleverancier riep onze hulp in om hen te ondersteunen met het opnieuw neerzetten van de tagging en analytics van Mijn Vattenfall.

Onze aanpak

We besloten vanaf scratch te bepalen wat we gingen meten. Zo konden we het ontwerp en de implementatie mooi schaalbaar opzetten, samen met die van het nieuwe Mijn Vattenfall. 

In Mijn Vattenfall kunnen klanten zelf dingen regelen. Denk hierbij aan meterstanden doorgeven, contracten verlengen en een verhuizing doorgeven. We brachten deze processen in kaart met hulp van de stakeholders. We zochten de antwoorden op vragen als:

  • Hoe ziet het proces er stap voor stap uit?
  • Welke data kan gebruikt worden om processen te verbeteren?
  • Welke metrics en dimensies zijn belangrijk hiervoor?
  • Welke informatie willen de Analisten hebben?

Op basis hiervan bepaalden we welke informatie we in de datalaag wilden zien bij specifieke interacties van de klant. Bij dit gehele proces waren we continu in gesprek met de stakeholders. 

Het resultaat

We leverden een tagplan op in samenwerking met de Vattenfall Analisten. Hierin stond een uitgebreide instructie voor Development. Dit plan bood een generieke opzet voor drie soorten metingen:

  1. Page view: op elke pagina moet bepaalde informatie beschikbaar zijn
  2. Formulieren: ieder formulier moet bijvoorbeeld een naam en stapnaam hebben
  3. Interacties: acties van klanten als klikken op buttons en gebruik van de menunavigatie moeten gemeten worden. Ook interactie binnen formulieren valt hier onder.

Bij de implementatie van het tagplan werkten we veel samen met Development. We legden hen uit hoe ze de implementatie konden aanpakken en welke informatie de Analisten graag wilden zien. Ook schreven we een handleiding voor hen met instructies en de code snippets die in de datalaag terug moeten komen.

Development werkt nu aan een gefaseerde implementatie van het tagplan. De basis voor gestructureerde en schaalbare metingen is gelegd. Vattenfall kan hiermee datagedreven optimalisaties doorvoeren en beslissingen nemen.

Toekomst

De huidige implementatie is zó ingericht dat er ook een ander data analyse pakket gebruikt kan worden dan Adobe Analytics. Zo’n migratie zal probleemloos verlopen. Dit omdat de ontworpen datalaag ‘agnostisch’ is, wat betekent dat deze aan kan sluiten op verschillende analytics pakketten.

We werken onder andere voor

Meer weten?
Business Manager Joachim gaat graag met je in gesprek over wat we als datapartner voor jou en je organisatie kunnen betekenen.

Of je nou consultant bent of staflid: reizen moet nooit een issue zijn. Waar kies jij voor?

  • Een NS-Business card waarmee je onbeperkt gratis kunt reizen door het hele land, ook in je vrije tijd. 
  • Eigen vervoer en een kilometervergoeding van €0,19 per km, ook als je fietst.
  • Een poolauto, lease auto of tijdelijke huurauto (we vertellen je graag meer over de voorwaarden) 

Bij Digital Power staat ontwikkeling hoog in het vaandel. Dit stimuleren we met een ongelimiteerd ontwikkelbudget en een focus op het delen van kennis. 

Waar we écht in uitblinken, is onze persoonlijke begeleiding op jouw ontwikkeltraject. Zelf heb je vast een goed beeld waar je heen wilt. Twee begeleiders die je zelf kiest, helpen je bij het identificeren van specifieke doelen en acties. We noemen dit ‘De Gouden Driehoek’.

Zolang jij je blijft ontwikkelen, zal je ook blijven groeien in onze organisatie. Want jouw loonsverhoging is gekoppeld aan je drive om verder te komen. Zolang dat gebeurt, ben je hiervan verzekerd!