Skip to content

Van Gogh Museum

HOME / KLANTCASES / VAN GOGH MUSEUM

Digitale transformatie voor een cross-channel klantervaring met behulp van data.

data consultancy bij van gogh museum

Het Van Gogh Museum is het best bezochte museum van Nederland. Ruim 2,2 miljoen mensen brachten in 2017 een bezoek aan het museum. Van al die mensen wordt data verzameld. Data van website en andere online marketingkanalen, maar ook offline data van bijvoorbeeld de ticketverkoop aan de kassa.

Al deze data wordt verzameld en gebruikt door aparte afdelingen binnen het bedrijf. Er was echter geen centrale data opslag. Om de interne samenwerking te verbeteren en verbanden te kunnen leggen tussen de interne activiteiten, was hier wél behoefte aan. Het Van Gogh Museum wilde de klantreis volledig kunnen doormeten in plaats van per afdeling. Hiervoor schakelden ze de hulp van onze data specialisten in.

Onze aanpak

Na een inventarisatie van de doelstellingen met de stakeholders per afdeling, startten we met de bouw van een KPI framework. Dit uitgebreide document vertaalt de bedrijfsdoelstellingen naar meetbare Key Performance Indicators. Het KPI framework bevat onder andere informatie over de databronnen, benodigde tagging en datacollectie methoden.

Vervolgens creëerden we een lokale database waarin alle data samenkomt. We visualiseerden de data met Tableau. Zo bouwden we de eerste globale dashboards die antwoord gaven op vragen als:

 • Wat hebben we aan data?
 • Waar kunnen we op sturen?
 • Welke data gedreven acties kunnen we ondernemen?

Door middel van tussentijdse feedbackrondes met de stakeholders, konden we deze dashboards steeds verder finetunen.

Het resultaat

De dashboards geven onder andere inzicht in de resultaten van de social media activiteiten, Search Engine Marketing en de prestaties van de website. Deze informatie is geïntegreerd met informatie uit offline data. Zo bouwden we bijvoorbeeld een reserveringsdashboard wat inzicht geeft in de voorgekochte tickets via alle off- én online verkoopkanalen. Op basis hiervan kan het marketingbudget beter verdeeld worden.

De dashboards worden maandelijks intern gedeeld. Medewerkers van verschillende afdelingen binnen het Van Gogh Museum kijken nu naar dezelfde data. Ze gebruiken de informatie onder andere om antwoord te krijgen op specifieke business gerelateerde vraagstukken als:

 • Hoe gaat het met de kaartverkoop?
 • Wat was de bezettingsgraad afgelopen maand?
 • Hoeveel ‘no shows’ waren er (mensen die online een ticket kochten maar het museum niet bezochten)?
 • Via welk kanaal hebben museumbezoekers een ticket gekocht?
 • Welke invloed heeft de drukte in het museum op de klantbeleving?

Een cross-channel klantervaring

Het Van Gogh Museum verzamelt nu de juiste data en kan effectief sturen op KPI’s. Zo kan het museum steeds beter aan de wensen en behoeften van de museumbezoekers voldoen en een cross-channel klantervaring bieden.

We werken onder andere voor

Meer weten?
Onze CEO René gaat graag met je in gesprek over wat we als datapartner van Nederland voor jou en je organisatie kunnen betekenen.

Of je nou consultant bent of staflid: reizen moet nooit een issue zijn. Waar kies jij voor?

 • Een NS-Business card waarmee je onbeperkt gratis kunt reizen door het hele land, ook in je vrije tijd. 
 • Eigen vervoer en een kilometervergoeding van €0,19 per km, ook als je fietst.
 • Een poolauto, lease auto of tijdelijke huurauto (we vertellen je graag meer over de voorwaarden) 

Bij Digital Power staat ontwikkeling hoog in het vaandel. Dit stimuleren we met een ongelimiteerd ontwikkelbudget en een focus op het delen van kennis. 

Waar we écht in uitblinken, is onze persoonlijke begeleiding op jouw ontwikkeltraject. Zelf heb je vast een goed beeld waar je heen wilt. Twee begeleiders die je zelf kiest, helpen je bij het identificeren van specifieke doelen en acties. We noemen dit ‘De Gouden Driehoek’.

Zolang jij je blijft ontwikkelen, zal je ook blijven groeien in onze organisatie. Want jouw loonsverhoging is gekoppeld aan je drive om verder te komen. Zolang dat gebeurt, ben je hiervan verzekerd!