Skip to content

RNW Media

HOME / KLANTCASES / RNW MEDIA

Verantwoord data verzamelen en verwerken

RNW_logo

Van ‘ethische data naar doen’ is makkelijker gezegd dan gedaan. Een deel van de ethische afwegingen op het gebied van werken met data ligt vast in de privacywet (AVG). Afhankelijk van de context, zijn er nog veel meer vragen die we onszelf hierbij moeten stellen. Als iets wettelijk mag, betekent dit nog niet automatisch dat het ook ethisch verantwoord is.

RNW Media, een maatschappelijke organisatie die actief is in landen met beperkte vrijheden, werkt veel met gevoelige data. Denk hierbij aan de politieke opvattingen van mensen in landen waar geen vrijheid van meningsuiting is. RNW vroeg ons daarom een Responsible Data Policy te ontwikkelen. Hiermee kan de NGO op een verantwoorde manier gevoelige data verzamelen en verwerken.

Onze aanpak

Het Responsible Data Policy (RDP) moest vergelijkbaar zijn met dat van andere maatschappelijke organisaties en toegankelijk voor een breed publiek. Tegelijkertijd moest het RDP toegespitst zijn op het werk van RNW Media en afgestemd op de AVG.

We ontwikkelden het RDP in 7 stappen:

 1. We analyseerden bestaande Responsible Data Policies, met name die van andere maatschappelijke organisaties;

   

 2. We interviewden stakeholders in verschillende teams in de organisatie;

   

 3. We maakten een opzet van een Responsible Data Framework (inclusief feedback). Hierin wordt beschreven waar RNW Media voor gaat wat betreft dataverzameling en -verwerking;

   

 4. We overlegden intensief en stemden alles af met de AVG-expert van de organisatie;

   

 5. We werkten het Responsible Data Policy ( inclusief feedback) volledig uit in beleidsartikelen;

 6. Op basis van het RDP ontwikkelden we een Responsible Data Checklist die bij de start van een nieuw onderzoek wordt bijgehouden. In deze checklist zijn alle artikelen van het RDP verwerkt. Zo verzamelt en verwerkt RNW Media ook in de toekomst data op een verantwoorde manier;

 7. We ontwikkelden een onderhoudscyclus voor het RDP en de AVG binnen de organisatie. Zo zorgden we ervoor dat het beleid actueel en breed gedragen blijft. 
 

Het resultaat

Het Responsible Data Policy van RNW Media bestaat uit artikelen in 6 secties: 

 1. Respect for Data Subject’s Autonomy 
 2. Respect for Local Context 
 3. Do No Harm 
 4. Privacy Principles 
 5. Transparency 
 6. Risk and Responsibility in Practice 

Deze secties en artikelen zijn van toepassing op verschillende stappen in de Responsible Data Cycle. Hierin zie je hoe dataverzameling en -verwerking binnen de Planning, Monitoring, Evaluation and Learning cycle van RNW Media wordt gedaan.

De blauwe labels in de afbeelding hieronder verwijzen naar specifieke artikelen. 

RNW-responsible-data-policy
RNW Media Responsible Data Cycle

We werken onder andere voor

Meer weten?
Business Manager Erik gaat graag met je in gesprek over wat we als datapartner voor jou en je organisatie kunnen betekenen.

Of je nou consultant bent of staflid: reizen moet nooit een issue zijn. Waar kies jij voor?

 • Een NS-Business card waarmee je onbeperkt gratis kunt reizen door het hele land, ook in je vrije tijd. 
 • Eigen vervoer en een kilometervergoeding van €0,19 per km, ook als je fietst.
 • Een poolauto, lease auto of tijdelijke huurauto (we vertellen je graag meer over de voorwaarden) 

Bij Digital Power staat ontwikkeling hoog in het vaandel. Dit stimuleren we met een ongelimiteerd ontwikkelbudget en een focus op het delen van kennis. 

Waar we écht in uitblinken, is onze persoonlijke begeleiding op jouw ontwikkeltraject. Zelf heb je vast een goed beeld waar je heen wilt. Twee begeleiders die je zelf kiest, helpen je bij het identificeren van specifieke doelen en acties. We noemen dit ‘De Gouden Driehoek’.

Zolang jij je blijft ontwikkelen, zal je ook blijven groeien in onze organisatie. Want jouw loonsverhoging is gekoppeld aan je drive om verder te komen. Zolang dat gebeurt, ben je hiervan verzekerd!