Skip to content

ONE Business

HOME / KLANTCASES / ONE BUSINESS

Analyse van een dynamische online salesfunnel: volledig inzicht in de klantreis met Google Analytics en R

one_business_logo

Via de websites van ONE Business kunnen gebruikers abonnementen op diverse magazines afsluiten. De online salesfunnel is hierbij per aanbieding dynamisch in te delen. Zo is het mogelijk om gebruikers vrije termijnkeus te geven of deze te beperken tot een specifieke aanbieding. Omdat de salesfunnel dynamisch is, is het met de standaard Google Analytics implementatie onmogelijk om goed inzicht te krijgen in de klantreis. ONE Business vroeg ons inzichtelijk te maken waar mensen uitvallen en waarom. Op basis hiervan kunnen ze de funnel optimaliseren voor meer online conversie. 

Onze aanpak

De websites van ONE Business gebruiken verschillende URL’s voor dezelfde pagina in de funnel. Dit komt doordat de URL verandert op basis van de acquisitiecampagne. We startten daarom met het meegeven van een unieke naam voor elke pagina. Aan de hand van de paginanaam kunnen we zien hoeveel paginaweergaven en gebruikers een bepaalde pagina heeft. Op basis van deze informatie brachten we eerst handmatig de salesfunnel in kaart. Zo kregen we een algemeen beeld en konden we een plan van aanpak formuleren.  

We automatiseerden de analyse van het bezoekersgedrag door een R script te schrijven. Via een API call worden het aantal paginaweergaven en het aantal gebruikers op de huidige en de vorige pagina binnen de funnel vanuit Google Analytics ingeladen in R.

Om de output van het script te verbeteren, schoonden we de data op. Hierbij brachten we de verschillende stappen en hun onderlinge connecties in beeld op basis van de vorige en huidige pagina. Ook richtten we de funnel in op basis van paginanaam in plaats van de pagina URL. Uiteindelijk konden we het aantal uitstapmomenten per stap in de funnel berekenen. Daarnaast visualiseerden we op basis van deze data een totale roadmap van de salesfunnel. 

Het resultaat

ONE Business heeft nu inzicht in de volledige online salesfunnel. De resultaten zijn in een tijdlijn te bekijken én het is mogelijk periodes te vergelijken. Ook kunnen de prestaties per segment worden bekeken. Het is nu volledig inzichtelijk hoeveel gebruikers instappen en uitvallen per stap in de funnel. Ook kunnen we zien hoeveel gebruikers behouden blijven.

Dankzij het verbeterde inzicht zijn knelpunten in de funnel aan het licht gekomen. Op basis hiervan deden we praktische aanbevelingen om de sales funnel te optimaliseren. Zodra deze doorgevoerd zijn, kan het script gebruikt worden om te evalueren welke aanpassingen tot meer online conversie hebben geleid.

Daarnaast heeft ONE Business met behulp van het script meer inzicht in het bezoekersgedrag – en daarmee het succes – van individuele campagnes. Ook biedt het script de mogelijkheid tot het A/B testen van aanbiedingen en campagnes. 

We werken onder andere voor

Meer weten?
Onze CEO René gaat graag met je in gesprek over wat we als datapartner van Nederland voor jou en je organisatie kunnen betekenen.

Of je nou consultant bent of staflid: reizen moet nooit een issue zijn. Waar kies jij voor?

  • Een NS-Business card waarmee je onbeperkt gratis kunt reizen door het hele land, ook in je vrije tijd. 
  • Eigen vervoer en een kilometervergoeding van €0,19 per km, ook als je fietst.
  • Een poolauto, lease auto of tijdelijke huurauto (we vertellen je graag meer over de voorwaarden) 

Bij Digital Power staat ontwikkeling hoog in het vaandel. Dit stimuleren we met een ongelimiteerd ontwikkelbudget en een focus op het delen van kennis. 

Waar we écht in uitblinken, is onze persoonlijke begeleiding op jouw ontwikkeltraject. Zelf heb je vast een goed beeld waar je heen wilt. Twee begeleiders die je zelf kiest, helpen je bij het identificeren van specifieke doelen en acties. We noemen dit ‘De Gouden Driehoek’.

Zolang jij je blijft ontwikkelen, zal je ook blijven groeien in onze organisatie. Want jouw loonsverhoging is gekoppeld aan je drive om verder te komen. Zolang dat gebeurt, ben je hiervan verzekerd!