Skip to content

NS Stations

HOME / KLANTCASES / NS STATIONS

Betrouwbaar inzicht in de drukte in treinen en op stations met een algoritme.

Steeds meer mensen reizen met het openbaar vervoer. Verschillende stations in Nederland worden verbouwd of vernieuwd om aan het groeiende aantal treinreizigers te blijven voldoen. Voor de verbouwings- en inrichtingsplannen was informatie nodig over de drukte op de stations. Ook wilde NS Stations hiermee in samenwerking met ProRail de transferveiligheid verbeteren.

Onze aanpak

Onze Data Scientists en Data Engineers werkten samen met NS Stations, NS Reizigers en een aantal domeinspecialisten aan een prototype en de implementatie van een algoritme voor druktebepaling. Als input gebruikten ze onder andere ov-chipkaartdata, de gerealiseerde dienstregeling en de conducteurscontroles. Daarmee kan met grote nauwkeurigheid worden berekend hoeveel reizigers er op welk moment in welke trein zaten. Dit geeft ook de mogelijkheid om in te zien hoe groot de loopstromen op perrons en op de looproutes zijn.

Het proces is grotendeels geautomatiseerd. Hierdoor zijn de beheerslasten minimaal. Ook is de verwerking van de data met behulp van het algoritme eenvoudig schaalbaar. Het algoritme is zó gebouwd dat de uitkomsten volledig traceerbaar, helder uit te leggen en te beoordelen zijn.

Het resultaat

De betrouwbaarheid van het nieuwe algoritme bleek minstens zo hoog als geavanceerde druktesensoren die op vier grote stations zijn geïnstalleerd voor hetzelfde doeleinde. Voor NS Stations betekent dit een enorme stap vooruit in het kwantificeren van loopstromen en drukte op alle stations van Nederland waar de NS de dienstregeling verzorgt. Doordat de loopstromen nu tot in detail inzichtelijk zijn, kan er bij de verbouwings- en inrichtingsplannen van stations rekening mee gehouden worden. Bij de laatste fase van de verbouwing van station Utrecht Centraal is dat meteen gebeurd. NS Stations gebruikt de informatie ook om overleg over drukte en veiligheid met ProRail te kunnen voeren op basis van gedetailleerde cijfers.

Het model wordt verder verbeterd door nog meer databronnen (zoals de businzet) toe te voegen. In de toekomst worden machine learning en deep learning technieken verkend om de resultaten nog nauwkeuriger te maken.

We werken onder andere voor

Meer weten?
Business Manager Joachim gaat graag met je in gesprek over wat we als datapartner voor jou en je organisatie kunnen betekenen.

Of je nou consultant bent of staflid: reizen moet nooit een issue zijn. Waar kies jij voor?

  • Een NS-Business card waarmee je onbeperkt gratis kunt reizen door het hele land, ook in je vrije tijd. 
  • Eigen vervoer en een kilometervergoeding van €0,19 per km, ook als je fietst.
  • Een poolauto, lease auto of tijdelijke huurauto (we vertellen je graag meer over de voorwaarden) 

Bij Digital Power staat ontwikkeling hoog in het vaandel. Dit stimuleren we met een ongelimiteerd ontwikkelbudget en een focus op het delen van kennis. 

Waar we écht in uitblinken, is onze persoonlijke begeleiding op jouw ontwikkeltraject. Zelf heb je vast een goed beeld waar je heen wilt. Twee begeleiders die je zelf kiest, helpen je bij het identificeren van specifieke doelen en acties. We noemen dit ‘De Gouden Driehoek’.

Zolang jij je blijft ontwikkelen, zal je ook blijven groeien in onze organisatie. Want jouw loonsverhoging is gekoppeld aan je drive om verder te komen. Zolang dat gebeurt, ben je hiervan verzekerd!