Skip to content

KLM

HOME / KLANTCASES / KLM

Product analytics voor essentiële inzichten in gebruik en gebruiksvriendelijkheid.

data consultancy bij klm

De medewerkers van KLM werken dagelijks met verschillende applicaties. Zo gebruikt het grondpersoneel Appy2Help. Hiermee worden werkprocessen gedigitaliseerd en de medewerkers ondersteund in het beantwoorden van alle vragen van passagiers. iMech helpt meer tijd vrij te maken voor onderhoud in plaats van administratie en is het intranet my.klm het startpunt voor iedereen binnen KLM om informatie te vinden. KLM vroeg ons om met behulp van inzichten uit gebruikersdata verschillende teams te ondersteunen in het ontwikkelen van goede applicaties.

 
 

Onze aanpak

We startten met een analyse van het intranet. Na het verzamelen en analyseren van de data werden aanpassingen doorgevoerd. Deze bleken de gebruikers veel tijd te besparen: reden genoeg om ook andere bestaande én nieuw te ontwikkelen tools te analyseren. 

In nauwe samenwerking met de Data Analyst van de KLM Digital Studio ondersteunden we het gehele traject van het opbouwen van de capability. Van voordoen, meedoen tot aan het coachen van het team om waarde uit gebruiksdata te halen en zo tools met impact te realiseren. 

De belangrijkste vragen hierbij zijn:

  • Wordt het product gebruikt?
  • Hoe wordt het product gebruikt?
  • Hoe hoog is de gebruiksvriendelijkheid?
  • Behalen we de business doelstellingen?
In overleg met de Product Owners en Business Analisten van verschillende teams stellen we hypotheses op en evalueren we de aanpassingen. Daarnaast zorgen we dat de hiervoor benodigde data goed wordt verzameld. 

De verkregen inzichten worden met verschillende dashboards aan de teams getoond. Zo helpen we ze met het maken van geïnformeerde beslissingen op basis van de verzamelde data.

Het resultaat

Dankzij continue monitoring en optimalisatie van de interne tools bij KLM worden de medewerkers versterkt in hun werk. Met behulp van goede producten werken ze immers efficiënter en met meer plezier. Bepaalde taken worden eenvoudiger, sneller te voltooien en leuker om te doen.

De focus van de product development teams ligt niet enkel meer op het produceren van nieuwe tools en features. Er is veel meer aandacht voor het analyseren van de gebruikersdata en het evalueren van de inzichten. Heeft een product of feature echt waarde opgeleverd voor de gebruiker? En voor de business?

Momenteel worden meer dan 20 producten ondersteund door het team. Van KPI’s en datacollectie tot inzichten en optimalisatie.

We werken onder andere voor

Meer weten?
Business Manager Erik gaat graag met je in gesprek over wat we als datapartner voor jou en je organisatie kunnen betekenen.

Of je nou consultant bent of staflid: reizen moet nooit een issue zijn. Waar kies jij voor?

  • Een NS-Business card waarmee je onbeperkt gratis kunt reizen door het hele land, ook in je vrije tijd. 
  • Eigen vervoer en een kilometervergoeding van €0,19 per km, ook als je fietst.
  • Een poolauto, lease auto of tijdelijke huurauto (we vertellen je graag meer over de voorwaarden) 

Bij Digital Power staat ontwikkeling hoog in het vaandel. Dit stimuleren we met een ongelimiteerd ontwikkelbudget en een focus op het delen van kennis. 

Waar we écht in uitblinken, is onze persoonlijke begeleiding op jouw ontwikkeltraject. Zelf heb je vast een goed beeld waar je heen wilt. Twee begeleiders die je zelf kiest, helpen je bij het identificeren van specifieke doelen en acties. We noemen dit ‘De Gouden Driehoek’.

Zolang jij je blijft ontwikkelen, zal je ook blijven groeien in onze organisatie. Want jouw loonsverhoging is gekoppeld aan je drive om verder te komen. Zolang dat gebeurt, ben je hiervan verzekerd!