Skip to content

KLM

HOME / KLANTCASES / KLM

Meetbare impact Service Design team op UX interne tools

data consultancy bij klm

KLM Digital Studio bouwt innovatieve digitale oplossingen om werken bij KLM efficiënter, effectiever en leuker te maken. Één van de teams binnen Digital Studio, het Service Design team, houdt zich bezig met user experience. Ze voeren gebruikersonderzoek uit, bouwen ontwerpen en toetsen design-ideeën voor nieuwe digitale oplossingen. KLM vroeg ons inzicht te geven in de impact van dit team op de UX van haar interne tools.

Onze aanpak

Eerst visualiseerden we de werkmethode van het Service Design team. Dit was het Double Diamond model: Discover, Define, Build, Test. Hierna plotten we de onderzoeksmethoden die werden gebruikt op dat model:  desk research, schaduwen, interviews en kwalitatieve user tests.

Er ontstond een helder overzicht: de Service Designers gebruikten kwalitatieve methoden die de hoe en waarom van problemen in de gebruikerservaring duidelijk blootleggen. Er miste echter kwantitatieve data om iets te zeggen over de omvang van gebruikersproblemen en de impact die nieuwe slimme designs hierop maakten. Er was daarom geen inzicht in de percentuele afname van het aantal gebruikersproblemen na een nieuw app-design.

We zetten een workshop op met de Service Designers om kwantitatieve onderzoeksmethoden in het Double Diamond model te plotten. Voorbeelden hiervan zijn closed surveys en gedragsdata uit user tests en digital analytics. Zo ontstond er meer balans tussen kwalitatieve- en kwantitatieve methoden.

Het resultaat

Het Service Design team werkt nu met een aangepaste versie van het Double Diamond model. Bij ieder project wordt een baseline-meting uitgevoerd om de omvang van gebruikersproblemen te kwantificeren. Ieder nieuw design wordt getest met een testmeting om te zien met hoeveel procent de gebruikersproblemen zijn afgenomen.

Deze nieuwe werkmethode is opgenomen in een werkdocument dat gebruikt wordt als naslagwerk. Zo werkt het team op een uniforme manier aan hetzelfde proces. In de lopende UX-onderzoeken is de nieuwe werkmethode direct opgenomen zodat we kunnen bijsturen en adviseren waar nodig. 

Door de nieuwe baseline- en testmetingen wordt de UX-waarde uitgedrukt in concrete cijfers. Denk hierbij aan de tijd die gebruikers nodig hebben om hun werk te doen in digitale applicaties. Hierdoor zijn de impact en ROI van het Service Design team beter inzichtelijk.

Double Diamond model
De aangepaste versie van het Double Diamond model.

We werken onder andere voor

Meer weten?
Business Manager Erik gaat graag met je in gesprek over wat we als datapartner voor jou en je organisatie kunnen betekenen.

Of je nou consultant bent of staflid: reizen moet nooit een issue zijn. Waar kies jij voor?

  • Een NS-Business card waarmee je onbeperkt gratis kunt reizen door het hele land, ook in je vrije tijd. 
  • Eigen vervoer en een kilometervergoeding van €0,19 per km, ook als je fietst.
  • Een poolauto, lease auto of tijdelijke huurauto (we vertellen je graag meer over de voorwaarden) 

Bij Digital Power staat ontwikkeling hoog in het vaandel. Dit stimuleren we met een ongelimiteerd ontwikkelbudget en een focus op het delen van kennis. 

Waar we écht in uitblinken, is onze persoonlijke begeleiding op jouw ontwikkeltraject. Zelf heb je vast een goed beeld waar je heen wilt. Twee begeleiders die je zelf kiest, helpen je bij het identificeren van specifieke doelen en acties. We noemen dit ‘De Gouden Driehoek’.

Zolang jij je blijft ontwikkelen, zal je ook blijven groeien in onze organisatie. Want jouw loonsverhoging is gekoppeld aan je drive om verder te komen. Zolang dat gebeurt, ben je hiervan verzekerd!