Skip to content

Intelligence Group

HOME / KLANTCASES / INTELLIGENCE GROUP

Dashboard met inzicht in arbeidsmarktkansen en -perspectief voor scholieren en beleidsmakers in het mbo

Intelligence Group heeft het grootste arbeidsmarkt datalake van Nederland en Europa. Het bedrijf beschikt over een unieke koppeling van open en gesloten databronnen met bijvoorbeeld arbeidsmarktkansen van alle doelgroepen op de arbeidsmarkt, gedetailleerde lokale en regionale vacaturedata, de in- en uitstroom van medewerkers en de tarieven van zzp’ers.

Intelligence Group wilde antwoord geven op de wettelijke verplichting van ROC’s om opleidingen aan te bieden met perspectief en uitzicht op een baan. Ons werd gevraagd een dashboard te maken dat scholieren en beleidsmakers helder inzicht geeft in het arbeidsperspectief per opleiding, het aantal vacatures per regio en welke werkgevers op zoek zijn naar mensen.

 

“Al heel lang hadden wij de wens om dit dashboard te maken, maar door drukte konden we niet makkelijk deze extra tijd vrij maken. Tegelijkertijd is het ook niet zo dat dit soort koppelingen 1-2-3 te maken zijn door iedereen. Daarom was ik blij dat Digital Power ons heeft geholpen om deze ambitie waar te maken en de afstand tussen onderwijs en arbeidsmarkt verder te dichten.”

– Geert-Jan Waasdorp. Directeur Intelligence Group

Onze aanpak

Intelligence Group gaf ons toegang tot haar databestanden en alle informatie over lokale MBO-opleidingen en de Nederlandse beroepenmarkt. We categoriseerden de opleidingen op basis van de CREBO-codering, waarbij we segmenteerden op basis van opleidingsniveau en richting. Voor de segmentatie van de beroepen hanteerden we de ISCO-codering.

Na de segmentatie van de opleidingen en beroepen, koppelden we de beschikbare databronnen met behulp van Tableau. Hierbij maakten we gebruik van many-to-many relationships: een opleiding kon dus aan meerdere beroepen gelinkt worden en vice versa.

Op basis van de data, maakten we een dashboard in Tableau dat inzicht biedt in de kansen op de arbeidsmarkt per regio, studierichting en beroep.

Screenshot van de filters op het dashboard

Het resultaat

Intelligence Group kan mbo-studenten en beleidsmakers nu per stad (of provincie), studierichting en beroep concreet inzicht bieden in:

  • de arbeidsmarktkans (op een schaal van 1 tot 100)
  • het arbeidsperspectief (de verwachte toe-/afname van de arbeidsmarktkans)
  • de vraagontwikkeling van vacatures
  • de meest gevraagde beroepen
  • het aantal openstaande vacatures per werkgever
  • het aantal vacatures per intermediair
  • de branches waar mensen werkzaam zijn

Daarnaast kan het dashboard scholieren helpen bij het maken van de keuze voor een opleiding en ROC. Interesse in het dashboard? Neem contact op met Intelligence Group.

Screenshot van een voorbeeldresultaat

We werken onder andere voor

Meer weten?
Onze CEO René gaat graag met je in gesprek over wat we als datapartner van Nederland voor jou en je organisatie kunnen betekenen.

Of je nou consultant bent of staflid: reizen moet nooit een issue zijn. Waar kies jij voor?

  • Een NS-Business card waarmee je onbeperkt gratis kunt reizen door het hele land, ook in je vrije tijd. 
  • Eigen vervoer en een kilometervergoeding van €0,19 per km, ook als je fietst.
  • Een poolauto, lease auto of tijdelijke huurauto (we vertellen je graag meer over de voorwaarden) 

Bij Digital Power staat ontwikkeling hoog in het vaandel. Dit stimuleren we met een ongelimiteerd ontwikkelbudget en een focus op het delen van kennis. 

Waar we écht in uitblinken, is onze persoonlijke begeleiding op jouw ontwikkeltraject. Zelf heb je vast een goed beeld waar je heen wilt. Twee begeleiders die je zelf kiest, helpen je bij het identificeren van specifieke doelen en acties. We noemen dit ‘De Gouden Driehoek’.

Zolang jij je blijft ontwikkelen, zal je ook blijven groeien in onze organisatie. Want jouw loonsverhoging is gekoppeld aan je drive om verder te komen. Zolang dat gebeurt, ben je hiervan verzekerd!