Skip to content

Fietsvoordeelshop

HOME / KLANTCASES / FIETSVOORDEELSHOP

Data pressure cooker: de toegevoegde waarde voor Fietsvoordeelshop bewezen

Fietsvoordeelshop heeft zeven fysieke winkels en een webshop. Het is een van de meest succesvolle fietsenwinkels op het moment. De fietsenwinkel werkte op het gebied van data voornamelijk met Excel. Dit betekent dat er veel handmatig werd gedaan, iedere week opnieuw.

Door de groei van de organisatie en het toenemende aantal processen, werd het Excel-bestand steeds groter en onoverzichtelijker. Fietsvoordeelshop vroeg ons met een data pressure cooker van vijf dagen aan te tonen dat datagedreven werken van toegevoegde waarde kon zijn.

Onze aanpak

We startten met kennisoverdracht vanuit Fietsvoordeelshop. Ze lieten ons zien hoe ze werkten met Excel. Ook bespraken we de belangrijke thema’s voor optimalisatie. Zo wil de retailer de prestaties van de filialen en de webshop kunnen vergelijken. Daarnaast gebruiken ze data om beter te kunnen inkopen en de juiste fietsen aan te bevelen bij klanten.

Via een API haalden we de data die door Fietsvoordeelshop werd overgetypt in Excel, direct uit de bronsystemen. Met behulp van een Python script brachten we de data naar Power BI. Vervolgens visualiseerden we de relevante data in een dashboard.

Bij elke stap was de klant nauw betrokken: dit was essentieel om in zo’n korte tijd een goed dashboard neer te zetten. Daarbij hielp het om meer begrip te krijgen voor datagedreven werken en daarmee draagvlak te creëren.

Het resultaat

Fietsvoordeelshop maakt met behulp van het dashboard een wekelijkse rapportage van de verkoopdata, marges en prestaties per winkel. Processen die voorheen handmatig plaatsvonden met behulp van Excel, zijn nu geautomatiseerd. Hierdoor zijn ze nu niet meer een hele dag bezig met het handmatig verzamelen en bewerken van data. Ze hebben nu met één druk op de knop helder inzicht in hun data.

Het dashboard dat we in 5 dagen opleverden, is nog niet het eindproduct. Het geeft de eerste belangrijke inzichten en kansen voor Fietsvoordeelshop op het gebied van data weer. Ze waren erg enthousiast over de eerste resultaten!

Met de data pressure cooker toonden we aan dat datagedreven werken echt toegevoegde waarde kan bieden voor Fietsvoordeelshop. We overtuigden ze van de kansen die datagedreven ze kan bieden. Ze besloten dan ook dat het tijd was om verdere stappen te zetten op dit gebied.

Vervolg

Na de pressure cooker hebben we een basis data infrastructuur opgezet in Azure. Nu werken we aan de uitbreiding van het dashboard en het aansluiten van nieuwe databronnen. Één van die bronnen bevat bijvoorbeeld de voorraaddata. Zo is er nu inzicht in magazijnvoorraad en de voorraad per winkel. Door deze data te combineren met de verkoopdata, kunnen we zelfs voor een deel voorspellen wat waar verkocht zal gaan worden.

Daarnaast wordt er nu ook gekeken naar productspecificaties. Fietsvoordeelshop kan inzien welke kleur, framemaat en accu’s veel verkocht worden. Ook helpen we hen met data analyse en de vertaling naar de praktijk. Met de nieuwe inzichten kan Fietsvoordeelshop hun marges verder optimaliseren.

Teamwork

Bij de data pressure cooker waren meerdere Data Consultants van Digital Power betrokken. Een senior consultant zette het project op, één van onze Data Analisten bouwde het dashboard en toen de Azure omgeving gebouwd kon worden, zetten we hier een Data Engineer voor in. Nu werkt één van onze professionals wekelijks bij Fietsvoordeelshop. Hierbij kan hij voor specialistische kennis altijd terugvallen op ons hele team.

We werken onder andere voor

Meer weten?
Business Manager Joachim gaat graag met je in gesprek over wat we als datapartner voor jou en je organisatie kunnen betekenen.

Of je nou consultant bent of staflid: reizen moet nooit een issue zijn. Waar kies jij voor?

  • Een NS-Business card waarmee je onbeperkt gratis kunt reizen door het hele land, ook in je vrije tijd. 
  • Eigen vervoer en een kilometervergoeding van €0,19 per km, ook als je fietst.
  • Een poolauto, lease auto of tijdelijke huurauto (we vertellen je graag meer over de voorwaarden) 

Bij Digital Power staat ontwikkeling hoog in het vaandel. Dit stimuleren we met een ongelimiteerd ontwikkelbudget en een focus op het delen van kennis. 

Waar we écht in uitblinken, is onze persoonlijke begeleiding op jouw ontwikkeltraject. Zelf heb je vast een goed beeld waar je heen wilt. Twee begeleiders die je zelf kiest, helpen je bij het identificeren van specifieke doelen en acties. We noemen dit ‘De Gouden Driehoek’.

Zolang jij je blijft ontwikkelen, zal je ook blijven groeien in onze organisatie. Want jouw loonsverhoging is gekoppeld aan je drive om verder te komen. Zolang dat gebeurt, ben je hiervan verzekerd!