Skip to content

Consumentenbond

HOME / KLANTCASES / CONSUMENTENBOND

Een uniforme manier van datagedreven werken

consumentenbond_logo

Na een reorganisatie en invoering van nieuwe strategische proposities werden de belangrijkste doelen op de website van de Consumentenbond niet meer gestructureerd bijgehouden. Er waren meerdere rapporten uit verschillende systemen in omloop. Ook werkten verschillende teams aan verschillende, soms tegenstrijdige doelstellingen.

In samenwerking met Deloitte maakten we de website prestaties op een toegankelijke manier inzichtelijk en richtten we een proces voor continue verbetering van deze prestaties.

Onze aanpak

De Consumentenbond huurde al een teamlead in bij Deloitte. Daarom hebben we onze kennis en expertise gebundeld en samen de lijnen voor dit project uitgezet.

We startten met een inventarisatie van de belangrijkste doelen op de website. Samen met de belangrijkste stakeholders bepaalden we het succes van de website en de indicatoren die hierop van invloed zijn.

Tegelijkertijd werd vastgesteld welke actie-eigenaren verantwoordelijk zijn voor deze indicatoren. Op basis hiervan stelden we een ‘Performance team’ samen voor het proces van continue verbetering. Denk hierbij aan disciplines als SEO, SEA, CRO, database marketing, email-marketing, eindredactie van online content, campagne marketing, product owners en UX design.

Vervolgens gingen we van start met de overlegcyclus. Tijdens de kick-off legden we uit hoe je werkt met digitale KPI’s en bepaalden we de scope en de definities van variabelen en succesfactoren. Daarnaast stelden we samen met het team vast tegen welke dimensies, met welke segmenten en met welke tijdsperiode de indicatoren werden weggezet en vergeleken.

Het Performance team kwam vervolgens tweewekelijks bij elkaar tijdens pulse-check meetings. Hierin deelden we inzichten, bedachten we nieuwe initiatieven, maakten we plannen voor deep-dive analyses en bespraken we de resultaten van de uitgevoerde optimalisaties.

Doordat we regelmatig met de juiste stakeholders aan tafel zaten, konden we snel besluiten nemen en werden nieuwe initiatieven snel opgevolgd.

Zo werd onder andere de ‘Lid worden funnel’ onder handen genomen. We keken hierbij naar de invloed van call to actions op de conversieratio van lid registraties vanuit verschillende entry page types.

Ook analyseerden we de elasticiteit van de verschillende productcategorieën. Zo konden we bepalen voor welke producten een wijziging in het aantal bezoeken de grootste impact op het aantal lid registraties zou hebben. Op basis hiervan besloot de Consumentenbond in specifieke productcategorieën meer SEA budget te investeren.

Het resultaat

Het belangrijkste resultaat van onze samenwerking is de nieuwe manier van werken in een multi-gedisciplineerd team. Ook is er nu gezamenlijke overeenstemming over de succesfactoren en een overlegcyclus waarin op holistische wijze inzichten worden gedeeld en op basis waarvan optimalisaties worden doorgevoerd.

Er zijn geen meerdere rapportages uit verschillende systemen meer in gebruik. Er wordt nu vanuit één systeem gewerkt aan het bereiken van één en hetzelfde doel.

We startten met de doelstellingen en KPI’s van één van de vijf propositieteams. Inmiddels zijn dezelfde opzet en overlegcyclus uitgerold naar een tweede propositieteam en staat een derde team in de startblokken!

We werken onder andere voor

Meer weten?
Business Manager Robin gaat graag met je in gesprek over wat we als datapartner van Nederland voor jou en je organisatie kunnen betekenen.

Of je nou consultant bent of staflid: reizen moet nooit een issue zijn. Waar kies jij voor?

  • Een NS-Business card waarmee je onbeperkt gratis kunt reizen door het hele land, ook in je vrije tijd. 
  • Eigen vervoer en een kilometervergoeding van €0,19 per km, ook als je fietst.
  • Een poolauto, lease auto of tijdelijke huurauto (we vertellen je graag meer over de voorwaarden) 

Bij Digital Power staat ontwikkeling hoog in het vaandel. Dit stimuleren we met een ongelimiteerd ontwikkelbudget en een focus op het delen van kennis. 

Waar we écht in uitblinken, is onze persoonlijke begeleiding op jouw ontwikkeltraject. Zelf heb je vast een goed beeld waar je heen wilt. Twee begeleiders die je zelf kiest, helpen je bij het identificeren van specifieke doelen en acties. We noemen dit ‘De Gouden Driehoek’.

Zolang jij je blijft ontwikkelen, zal je ook blijven groeien in onze organisatie. Want jouw loonsverhoging is gekoppeld aan je drive om verder te komen. Zolang dat gebeurt, ben je hiervan verzekerd!