Skip to content

Action

HOME / KLANTCASES / ACTION

Sturen op productbeschikbaarheid dankzij datagedreven werken

data consultancy bij action

Het assortiment van Action wisselt continu. Elke week verrast Action zijn klanten met zo’n 150 nieuwe artikelen. De retailer startte een nieuw project met als doel de beschikbaarheid van alle producten te verhogen. Een hogere productbeschikbaarheid zou leiden tot omzetgroei en beter bediende klanten.

Action vroeg ons inzichten uit de beschikbare data te halen en intern draagvlak te creëren voor datagedreven werken.

Onze aanpak

Er zijn veel verschillende stakeholders betrokken bij het project. Denk aan afdelingen als Supply Chain Planning, Inkoop en Winkelorganisatie.

Op basis van de input van de stakeholders maakten we een wekelijkse rapportage van de cijfers van de voorgaande week. Hierbij probeerden we de oorzaak van gewijzigde cijfers met behulp van data analyse in combinatie met gesprekken met de stakeholders te achterhalen. Vervolgens deelden we de rapportage met het Executive Board.

Naarmate het project vorderde, konden we steeds meer inzichten uit de data halen. Er is daardoor nu ook inzicht in trends en grotere onderliggende redenen van veranderingen in de data.

Een belangrijk onderdeel van dit project was het creëren van intern draagvlak voor datagedreven werken. Ook leerden we de betrokken stakeholders hoe je de cijfers interpreteert en op basis daarvan acties onderneemt die op de lange termijn het beste resultaat opleveren.

Het resultaat

Op basis van de inzichten uit de wekelijkse rapportages kan Action beter sturen op beschikbaarheid. Meer gedetailleerde inzichten over verschillende tijdsassen en dimensies geven de mogelijkheid om focus aan te brengen en zo efficiënt te sturen op beschikbaarheid in de distributiecentra.

Het resultaat is een verhoogde beschikbaarheid. Zo kan Action de winkels (en de klant!) beter bedienen.

De nieuwe manier van analyseren, rapporteren en beslissen wordt opgenomen in de standaardprocessen. De business gebruikt de nieuwe KPI’s in hun dagelijkse werk.

We hebben onze kennis en de nieuwe werkmethode volledig overgedragen aan de analisten van Action. 

We werken onder andere voor

Meer weten?
Onze CEO René gaat graag met je in gesprek over wat we als datapartner van Nederland voor jou en je organisatie kunnen betekenen.