Skip to content

Eneco

HOME / KLANTCASES / ENECO

Datagedreven werken met Digital Power als datapartner

data consultancy bij eneco

Eneco wil het maximale uit haar data halen en iedereen in de organisatie datagedreven laten werken. Op het eerste gezicht is dit makkelijk: je hebt data, je presenteert deze aan je medewerkers en iedereen is datagedreven aan het werk. De realiteit is altijd complexer. Er zijn veel vragen waar je over moet nadenken bij de keuze om meer datagedreven te willen werken. Ook Eneco liep hier tegenaan en vroeg ons te helpen bij het maken van een balanced scorecard voor 2021.

Onze aanpak

We startten met de vraag: “Waarom willen jullie dit op deze manier invullen?” Vervolgens vroegen we bij welke doelen van de organisatie deze aanpak hoorde. Al snel was de conclusie dat het vraagstuk complexer was dan alleen het invullen van een balanced scorecard.

We overlegden met de managers van verschillende afdelingen om vast te stellen welke strategische uitdaging Eneco heeft opgesteld om aan te werken. We vroegen hen hier afdelingsdoelen aan te koppelen. Zo kunnen de afdelingen zelf aan de slag met hun Key Performance Indicators (KPI’s).

Onder leiding van de senior online analist van Eneco zijn er sessies gepland met verschillende afdelingen. In die sessies stelden we, op basis van de gestelde doelen, KPI’s op die hieraan bijdragen.

Uiteindelijk zijn deze besproken met de managers, maar ook met de verschillende teams. Hieruit ontstond meer begrip voor elkaars situaties. Ook werd het duidelijk dat acties van de ene afdeling invloed hebben op de werkzaamheden van de volgende afdeling.

Het belangrijkste is dat er vanuit de werkzaamheden op de afdeling goed is nagedacht hoe die bijdragen aan de doelen, én aan de strategie van de organisatie.

Het resultaat

Op afdelingsniveau hebben onze consultants bijgedragen aan het ophalen van de informatie en de vertaling van de wensen van de stakeholders. Hiermee konden we een belangrijke bijdrage leveren aan het opstellen van de benodigde KPI’s. 

Op organisatorisch niveau zijn we sparringpartner van het Digital MT en hebben we geholpen bij het inrichten van de sessies met de verschillende afdelingen. Daarnaast zijn we nog steeds continu beschikbaar om te sparren met de senior analist over mogelijke problemen waar hij tegenaan loopt in dit hele proces.

Er zijn nu een flink aantal KPI’s vastgesteld die een eerste balanced scorecard vormen. Deze zal nooit echt af zijn, maar het is dan ook iets waar je als datagedreven organisatie continu aan wilt blijven werken. Een goed dashboard is altijd in beweging: je blijft informatie toevoegen als dit nodig is, maar ook weghalen als het niet meer wordt gebruikt. Ook wil je de mogelijkheid hebben om nieuwe doelen toe te voegen als dit belangrijk wordt, en oude doelen weghalen als deze zijn behaald. 

Met deze aanpak blijft Eneco als organisatie altijd meegroeien met de behoefte van de klant, en dus met de behoefte aan data.

We werken onder andere voor

Meer weten?
Business Manager Robin gaat graag met je in gesprek over wat we als datapartner van Nederland voor jou en je organisatie kunnen betekenen.

Of je nou consultant bent of staflid: reizen moet nooit een issue zijn. Waar kies jij voor?

  • Een NS-Business card waarmee je onbeperkt gratis kunt reizen door het hele land, ook in je vrije tijd. 
  • Eigen vervoer en een kilometervergoeding van €0,19 per km, ook als je fietst.
  • Een poolauto, lease auto of tijdelijke huurauto (we vertellen je graag meer over de voorwaarden) 

Bij Digital Power staat ontwikkeling hoog in het vaandel. Dit stimuleren we met een ongelimiteerd ontwikkelbudget en een focus op het delen van kennis. 

Waar we écht in uitblinken, is onze persoonlijke begeleiding op jouw ontwikkeltraject. Zelf heb je vast een goed beeld waar je heen wilt. Twee begeleiders die je zelf kiest, helpen je bij het identificeren van specifieke doelen en acties. We noemen dit ‘De Gouden Driehoek’.

Zolang jij je blijft ontwikkelen, zal je ook blijven groeien in onze organisatie. Want jouw loonsverhoging is gekoppeld aan je drive om verder te komen. Zolang dat gebeurt, ben je hiervan verzekerd!