Malmberg: digitale transformatie

Betere interne samenwerking dankzij inzicht in off- én online data

malmberg_logo

Uitgever Malmberg verzamelt veel off- en online data. Steeds meer onderwijsinstellingen maken gebruik van online licenties ter aanvulling op (of in plaats van) gedrukt lesmateriaal. Om hierop in te spelen, maakt Malmberg gebruik van maandelijkse rapportages. Het in-house data team stelt deze samen als input voor specifieke afdelingen. Malmberg vroeg ons dit team te versterken en de interne processen rondom data efficiënter te maken.

Onze aanpak

Tijdens gesprekken met de interne stakeholders kwamen we achter allerlei data en analyse behoeftes die in de organisatie leefden. Met deze informatie konden we snel starten met het verbeteren van interne processen en de uitbreiding van het huidige analysespectrum.

Zo ontdekten we al snel dat het data team veel tijd kwijt was aan handmatige acties. Externe rapportages werden handmatig gekoppeld en geüpload naar het CRM. Daarnaast werd alle data verzameld, geanalyseerd en gerapporteerd met behulp van Excel. We brachten de huidige processen in kaart en automatiseerden deze waar mogelijk.

We schreven hiervoor een Python script wat handmatige data manipulaties grotendeels overbodig maakt. Met behulp hiervan kan het interne datasysteem van Malmberg verschillende off- en online datastromen automatisch inlezen. Op basis van de uitkomsten van het script bouwden we een PowerBI dashboard. Dit dashboard toont alle Key Performance Indicators (KPI’s) van de verschillende afdelingen binnen de organisatie.

Ook support bij de digitale transformatie van je organisatie?

Aan de hand van ons bouwstenenmodel voor data gedreven werken helpen we je stap voor stap processen te automatiseren. We vertalen je missie, visie en doelstellingen naar een data gedreven organisatie. Maak betere beslissingen op basis van data.

Lees meer over de mogelijkheden van data consultancy >

Het resultaat

Met het PowerBI dashboard beschikken alle teams binnen Malmberg over relevante informatie. Ze hebben meer inzicht in wat andere teams doen en hoe ze op hun KPI’s presteren ten opzichte van de doelen. Ook weten de verschillende afdelingen nu van elkaar welke analysevraagstukken en informatiebehoeften er zijn. Hierdoor is de interne samenwerking flink verbeterd.

Doordat veel handmatige processen nu geautomatiseerd zijn, bespaart het data team van Malmberg een hoop tijd. Deze tijd kan bijvoorbeeld worden besteed aan het dieper graven in de data om nog meer analysebehoeftes te kunnen beantwoorden. De maandelijkse rapportage die voorheen met Excel gemaakt werd, wordt nu met behulp van het Python script en Power BI met één klik op de knop ververst. Zo is bijna direct nadat de data binnenstroomt de meest actuele informatie beschikbaar voor de verschillende afdelingen.

Het script en dashboard wat we hebben gemaakt zorgen ervoor dat anderhalve maand werk nu in 10 minuten gedaan kan worden: een flinke efficiencyslag.

Een extra voordeel is dat de teams van Malmberg nu over actuele informatie beschikken. Ze hoeven dus geen beslissingen meer te maken op basis van informatie uit een verder verleden.

In de toekomst gaan we voorspellende modellen bouwen bij Malmberg. We gaan bijvoorbeeld signalen identificeren om te voorspellen wanneer de uitgever een klant dreigt te verliezen. Ook zijn we het PowerBI dashboard aan het uitbreiden met extra filters zodat iedereen zijn eigen weergave met relevante gegevens kan maken. Zo is Malmberg steeds beter in staat om data gedreven beslissingen te maken.

Meer weten over deze case? Neem contact op met Joachim van Biemen

digital-power-data-professionals-amsterdam

Een aantal van onze opdrachtgevers