Wat is Tagbird, waar gebruik je het voor en wat kun je ermee?

Test je analytics implementatie met onze Chrome extensie

  • Artikel
  • Technical Web Analytics
Pamela-technical-web-analyst
Pamela Greveling
Technical Web Analyst
4 min
05 Oct 2020

Tagbird is een door Digital Power ontwikkelde Chrome extensie. Je kunt hem downloaden in de Chrome Web Store en toevoegen aan je browser. Het is een debug-/visualisatietool die eenvoudig en overzichtelijk inzage geeft in onder andere de datalaag, tag management events en analytics requests van een website. Je kunt met Tagbird dus snel en gemakkelijk je gehele analytics implementatie testen.

Met behulp van Tagbird kun je de volgende implementaties debuggen:

Analytics

  • Adobe analytics
  • Google analytics
  • Matomo/Piwik

Marketing tags

  • Awin
  • Facebook
  • Google Doubleclick
  • Google Ads

Tag Management Systemen

  • Digital Event Queue (DEQ)
  • Google Tag Manager (GTM)
  • Relay42
  • Tealium 

Zie hieronder een voorbeeld van Tagbird in gebruik:

datahawk-websites-debuggen

Waarom iedere Webanalist Tagbird zou moeten gebruiken

Ik ben oprecht super-enthousiast over Tagbird. In het begin van mijn carrière nam ik Tagbird nog voor lief, het bestond namelijk al toen ik 2 jaar geleden als Solution Consultant/Technisch Webanalist aan de slag ging en ik heb er meteen mee leren werken.

In de tussentijd heb ik veel samengewerkt met andere mensen (die niet met Tagbird werken) en ben ik erachter gekomen dat het leven van een Webanalist, Web Developer of Technisch Webanalist er heel anders uitziet zonder Tagbird.

Zonder Tagbird ben je namelijk aangewezen op hele arbeidsintensieve en omslachtige methoden om te kijken:

  • Hoe je datalaag eruit ziet op iedere pagina (hangt af van de tag manager, maar daar heb je dan minstens de developer console of de debug-modus in GTM voor nodig);
  • Welke events er worden afgevuurd door de tagmanager (daar heeft iedere tagmanager zijn eigen oplossing dan weer voor);
  • Op welk moment een event wordt afgevuurd (dan moet je kijken in de network tab van developer console);
  • Welke data er daadwerkelijk verzonden wordt naar je analytics platform (Google Analytics/Adobe Analytics). Dit kun je zien in de developer console, of met behulp van platform-afhankelijke debug tools, die geen van alle zo’n helder overzicht geven als Tagbird).

In het kort: Ik heb mensen hele ingewikkelde dingen zien doen om de informatie te achterhalen, die Tagbird in één oogopslag beschikbaar stelt.

Waar Tagbird heel sterk in is:

  • Overzicht creëren in álle informatie die je nodig hebt (oftewel: overzichtelijk bundelen van de verschillende events van verschillende tools);
  • De timing van events heel duidelijk maken (is dit event ook echt afgevuurd toen ik op dat knopje drukte?);
  • Het werkt super intuïtief. Je hebt geen programmeer-/development skills nodig om Tagbird te begrijpen en te gebruiken. Hierdoor kun je Tagbird ook gebruiken om Analisten meer inzicht te geven over waar de data waar zij mee werken vandaan komt. Analisten kunnen er ook gemakkelijk mee debuggen als ze iets vreemds zien in de data. Hier hebben zij geen technische kennis voor nodig;
  • Het is betrouwbaar. De informatie die ik zie in Tagbird komt altijd overeen met de informatie die ik via de Developer Console handmatig op kan halen.

Extra voordeel van Tagbird: het heeft een handige knop waarmee je ook oude events (van de vorige pagina bijvoorbeeld) te zien krijgt in je overzicht (bijv. heel handig bij het testen van exit links, button click events die je naar een volgende pagina leiden, etc.). Zonder Tagbird is die informatie niet gemakkelijk terug te halen.

Wat collega's zeggen over Tagbird:

Stef Gramser, Technisch Webanalist bij Digital Power:

“De tool bespaart je met testen erg veel tijd. Je kunt heel overzichtelijk zien wat er allemaal gebeurt op een pagina qua tag management en wat er naar analytics gaat. Als je dat op een andere manier wilt doen, ben je veel handmatig werk aan het doen in de DevTools (Console, network, applicatie) en daar staat het vaak ook nog eens vrij onoverzichtelijk.

Voor mijn werk als Technisch Webanalist is het gewoon een superhandige tool. Bijvoorbeeld het downloaden van een complete datalaag is een hele mooie feature. Hiermee heb je instant documentatie en kun je naderhand nog altijd uitzoeken wat er allemaal gebeurde op een pagina. Ik kan iedere developer deze tool aanraden!”

Pamela Greveling, Technisch Webanalist, Digital Power:

"Debuggen met Tagbird is super snel, gemakkelijk en overzichtelijk. Je ziet in één oogopslag de variabelen in de datalaag, welke data je naar de web-analytics tool verstuurt én alle tag manager events. Het combineert alle informatie van de meest gebruikte analytics platformen en tag managers.

Dankzij Tagbird heb ik een duidelijk overzicht van alle gegevens die ik nodig heb om mijn analytics implementatie te debuggen, gebundeld en direct beschikbaar op mijn scherm."

Waar ik Tagbird voornamelijk voor gebruik:

Laten we eerlijk zijn: als Technisch Webanalist gebruik ik Tagbird bij bijna alles wat ik doe.

  • Als ik een tagplan heb gemaakt en opgeleverd, gebruik ik Tagbird om te testen of de datalaag door de web developers juist is opgeleverd.
  • Als ik klaar ben met het testen van de datalaag, gebruik ik screenshots van Tagbird om duidelijk en overzichtelijk naar de developers terug te koppelen waar eventuele fouten zitten.
  • Als ik een tag heb gemaakt, gebruik ik Tagbird om te testen of de tag correct werkt.
  • Als ik vragen krijg over een bepaald event of analytics-variabele, gebruik ik Tagbird om te achterhalen waar en hoe dat event/ die variabele gezet wordt.
  • Als ik vermoed dat er iets fout gaat in de datalaag/tag manager/analytics data, gebruik ik Tagbird om te debuggen waar het probleem zich voordoet en welke stap in de implementatie daar debet aan is.

Aan de slag met Tagbird

Tagbird is een handige tool om de web analytics implementatie van verschillende analytics tools mee te debuggen. Het werkt sneller dan alternatieve debug-methoden en verschillende van onze Technische Webanalisten geven aan dat Tagbird hun werk aanzienlijk gemakkelijker maakt.

Download de Chrome extensie hier

Tagbird is intuïtief en je hebt geen technische kennis nodig om deze tool te gebruiken. Daardoor is het een mooie toevoeging in de communicatie tussen (technische)webanalisten en developers.

De kracht van Tagbird is dat het hele ingewikkelde debug-handelingen om kan zetten naar één eenvoudig overzicht.

Ben je enthousiast en ga je graag uitdagingen aan met behulp van tools als Tagbird? We zijn bij Digital Power op zoek naar Technisch Webanalisten en maken graag kennis met je! Bekijk onze vacature.

Dit is een artikel van Pamela Greveling, Technisch Webanalist bij Digital Power

Pamela is als Technisch Webanalist bij Digital Power gefocust op het borgen van een uitstekende datakwaliteit. Alleen als de data betrouwbaar is, kunnen daar immers goede inzichten uit voortkomen. Ze heeft verschillende klanten geholpen met het neerzetten van een robuuste analytics implementatie voor zowel hun web als (native) app omgevingen.

Pamela Greveling

Technical Web Analystpamela.greveling@digital-power.com

1x per maand data insights, praktijkcases en een kijkje achter de schermen ontvangen?

Meld je aan voor onze maillijst en blijf 'up to data':