Skip to content

Overstappen van Universal Analytics naar Google Analytics 4 (GA4)

Antwoord op de 6 belangrijkste vragen over de overstap naar GA4

Op 14 oktober 2020 lanceerde Google de nieuwe versie van Analytics: Google Analytics 4 (GA4). Al snel na de lancering werd duidelijk dat een aantal belangrijke functionaliteiten uit Universal Analytics (GA3) ontbraken, waardoor het moment van overstappen nog ver weg leek te zijn. Gelukkig zien we dat het ontwikkelteam aan de zijde van Google niet stil heeft gezeten. Er zijn inmiddels mooie functionaliteiten binnen GA4 geïntroduceerd die het gat tussen GA3 en GA4 hebben verkleind. Dit artikel geeft antwoord op de vragen die steeds meer worden gesteld over GA4.

Overstappen van Universal Analytics naar Google Analytics 4 (GA4)

Antwoord op de 6 belangrijkste vragen over de overstap naar GA4

René Westerdijk en Karin Vloemans
Data Analytics Consultants bij Digital Power
Laatst bijgewerkt: 09-04-2021

5 min.

Op 14 oktober 2020 lanceerde Google de nieuwe versie van Analytics: Google Analytics 4 (GA4). Al snel na de lancering werd duidelijk dat een aantal belangrijke functionaliteiten uit Universal Analytics (GA3) ontbraken, waardoor het moment van overstappen nog ver weg leek te zijn. Gelukkig zien we dat het ontwikkelteam aan de zijde van Google niet stil heeft gezeten. Ezijn inmiddels mooie functionaliteiten binnen GA4 geïntroduceerd die het gat tussen GA3 en GA4 hebben verkleindDit artikel geeft antwoord op de vragen die steeds meer worden gesteld over GA4. 

Waarom overstappen naar GA4?

Het belangrijkste verschil tussen GA3 en GA4 is het datamodel. Waar het datamodel van GA3 gebaseerd is op sessies en pageviews, is dit in GA4 gebaseerd op gebeurtenissen (events). Dit noemen we ook wel een event-based datamodel. Hierbij wordt iedere interactie van de gebruiker gemeten in de vorm van een event. Het nieuwe datamodel speelt in op een veranderende wereld, waarin apps en single-page applications (SPAs) een steeds grotere rol innemen.

Een groot voordeel van dit nieuwe datamodel is dat web- en appdata in één property verzameld kunnen worden. Dit biedt je de mogelijkheid om een nog vollediger beeld te krijgen van de verschillende touchpoints binnen de klantreis. 

Ik gebruik nu de gratis versie van Google Analytics. Is het de moeite waard om over te stappen? 

Voor organisaties die op dit moment de gratis versie van Google Analytics gebruiken, zijn er al een aantal functionaliteiten beschikbaar die het interessant maken om te starten met de overstap naar GA4:  

  • Er is niet langer sprake van data sampling in rapporten, iets wat door veel Data Analisten beschouwd wordt als dé grote limiterende factor van de gratis versie van Google Analytics.  
  • Er zijn meer automatische metingen beschikbaar, wat betekent dat het eenvoudiger is om page views, scrollgedrag, zoekopdrachten, uitgaande clicks, interacties met videoen downloads meetbaar te maken.  
  • Je hebt met GA4 toegang tot de Analysis Hub functionaliteit: een omgeving binnen Google Analytics die Analisten meer mogelijkheden biedt om analyse te doen binnen de tool.  
  • Alle gebruikers hebben nu toegang tot de integratie met Google’s BigQuery, waardoor ruwe data ontsloten kunnen worden. Dit biedt onder andere meer mogelijkheden op het gebied van datavisualisatie en geavanceerde data analyse.  

Ik gebruik nu GA360. Waar moet ik rekening mee houden?   

Voor organisaties die op dit moment GA360 gebruiken ontbreken er nog belangrijke functionaliteitenDenk hierbij onder andere aan de integraties met andere producten, zoals Google Ads, Display & Video 360 en Salesforce. Daarnaast is het op dit moment niet mogelijk om Views voor verschillende gebruikersgroepen in te richten. Dit zal betekenen dat een complete overstap naar GA4 voor deze organisaties verder in de toekomst zal liggen.  

 Eén ding is zeker: GA4 is de toekomst op het gebied van web analytics voor Google en de ondersteuning van GA3 zal op termijn stopgezet worden.  

- Lees verder onder de afbeelding -
google-analytics-4-overstap

Hoe moeten we als organisatie omgaan met de overstap van GA3 naar GA4? 

We noemen het bewust een overstap en geen migratie, omdat een migratie impliceert dat er niet veel hoeft te veranderen aan de implementatiezijde. Doordat GA4 gebaseerd is op een geheel ander datamodelheb je geen toegang tot historische data en moet je de nieuwe property van de grond af aan opbouwen. Dit betekent dat je tijd moet vrijmaken om een nieuw meetplan te creëren en implementeren, dat aansluit op het nieuwe event-based datamodel.  

Het is uiteraard mogelijk om in de nieuwe implementatie vergelijkbare metingen en dimensies te verzamelen als voorheen. Ons advies is om met een scherpe blik te kijken naar de huidige implementatie en verbeteringen direct door te voeren. Je kunt je implementatie verbeteren door metingen toe te voegen, maar juist ook door metingen die niet langer relevant zijn weg te laten. 

Wat is het juiste moment om over te stappen naar GA4? 

Google geeft zelf geen specifiek advies wanneer een organisatie de overstap zou moeten maken naar GA4. Tijdens de Emerce Google Analytics User Conference (GAUC) op 4 maart 2021 werd door Googler Brian Stark (Product Manager Google Analytics 360) echter al wel een indicatie afgegeven. 

In zijn talk ‘Building A Sustainable Google Analytics’ vertelde hij dat Google hoogstwaarschijnlijk later in 2021 zal aankondigen dat een volledige overstap gemaakt kan worden voor het MKB. Voor GA360 klanten gaf hij aan dat de verwachting is dat het nog wel 1 à 2 jaar zal duren voordat zij geheel over kunnen stappen naar GA4.  

Ons advies is om op dit moment nog geen volledige overstap te maken van Universal Analytics naar GA4, maar wel om een start te maken met het overstapprocesHet is namelijk mogelijk om beide versies naast elkaar te gebruiken. Door nu te starten kun je alvast historische data verzamelen en kennismaken met het nieuwe datamodel, de nieuwe interface en andere nieuwe functionaliteiten. 

Kan ik hulp krijgen bij de overstap van GA3 naar GA4?

Als datapartner adviseert en ondersteunt Digital Power organisaties bij het traject om de overstap van GA3 naar GA4 te maken. Uit ervaring weten wij dat iedere organisatie en implementatie uniek is. 

We gaan graag met je in gesprek om te kijken wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen. Neem contact met ons op.

Mailtje ontvangen wanneer ons volgende artikel over Data Analytics gepubliceerd is?

Dit is een artikel van:
René Westerdijk, Lead Consultant Data Analytics bij Digital Power
René is een resultaatgedreven consultant met een passie voor alles wat met data en strategie te maken heeft. In 2014 is hij gestart bij Digital Power als webanalist, maar door de jaren heen heeft hij in veel verschillende rollen bij verschillende klanten gewerkt. Naast het werk voor klanten krijgt hij veel energie van het coachen en begeleiden van collega’s binnen Digital Power.
Karin Vloemans, Data Analytics Consultant bij Digital Power
Karin is een data consultant met een achtergrond in UX onderzoek. Ze weet uit ervaring hoe belangrijk het is dat de juiste data op een correcte manier verzameld worden. Haar focus ligt dan ook op het neerzetten van robuuste data implementaties voor klanten, die datakwaliteit over langere tijd waarborgen. Hierbij ligt de nadruk vooral op dataverzameling binnen mobiele applicaties.

Lees onze andere artikelen over datagedreven werken

Of je nou consultant bent of staflid: reizen moet nooit een issue zijn. Waar kies jij voor?

  • Een NS-Business card waarmee je onbeperkt gratis kunt reizen door het hele land, ook in je vrije tijd. 
  • Eigen vervoer en een kilometervergoeding van €0,19 per km, ook als je fietst.
  • Een poolauto, lease auto of tijdelijke huurauto (we vertellen je graag meer over de voorwaarden) 

Bij Digital Power staat ontwikkeling hoog in het vaandel. Dit stimuleren we met een ongelimiteerd ontwikkelbudget en een focus op het delen van kennis. 

Waar we écht in uitblinken, is onze persoonlijke begeleiding op jouw ontwikkeltraject. Zelf heb je vast een goed beeld waar je heen wilt. Twee begeleiders die je zelf kiest, helpen je bij het identificeren van specifieke doelen en acties. We noemen dit ‘De Gouden Driehoek’.

Zolang jij je blijft ontwikkelen, zal je ook blijven groeien in onze organisatie. Want jouw loonsverhoging is gekoppeld aan je drive om verder te komen. Zolang dat gebeurt, ben je hiervan verzekerd!