Hoe maak ik een dashboard?

Datavisualisatie in 7 effectieve stappen

  • Artikel
  • Data Analytics
Olaf-business-support-manager
Olaf Stempels
Business Support Manager
7 min
01 Jul 2019

Een dashboard kan de belangrijkste features van je data laten zien op een overzichtelijke manier. Uit je data kan je je inzichten vertalen in adviezen en acties om je website, product en/of service te verbeteren. Ben jij al bezig met het verzamelen van data en wil je hier inzichten uit halen zodat je acties kunt ondernemen? Dit artikel biedt de juiste handvatten om je data te visualiseren op een efficiënte en effectieve manier. Hierdoor bespaar je héél veel tijd en moeite.

Om je data succesvol te visualiseren heb je data, een concept, een doel en het juiste format nodig. Maar, hoe zorg je ervoor dat je al deze aspecten meeneemt in je dashboard? Met de volgende 7 stappen visualiseer je de data die je verzamelt inzichtelijk. 

dashboard

Stap 1 . Stel je doelen vast

Voordat je een datavisualisatie tool kiest, moet je de KPI’s (Key Performance Indicators) van je organisatie bepalen. Zonder KPI’s loopt een datavisualisatie uit op een nachtmerrie, omdat je doel niet duidelijk is en er overload aan informatie op je scherm geprojecteerd wordt.

Stap 2. Check je datakwaliteit

Om data in te laden in je dashboard, is het belangrijk dat de kwaliteit van je data goed is. Je moet jezelf de vraag stellen of je dataset schoon is.

Wanneer je begint met het inladen van de data, is het noodzakelijk om te weten welke verschillende databronnen er zijn en wat de kwaliteit hiervan is. Als je data bijvoorbeeld niet consistent is, wordt het niet goed ingeladen in je dashboard en zal het een error geven. Of je krijgt output die berust op onjuiste data. Garbage in, garbage out noemen wij dat! 

Stap 3. Bepaal wat je verhaal wordt

Is het duidelijk welk verhaal je wilt gaan vertellen en aan wie? Wie gaat het dashboard gebruiken? Moeten er acties komen uit de data inzichten? Zo ja, wat voor acties zijn hieraan verbonden?

Voor het management is vaak een dashboard met de belangrijkste KPI’s al voldoende. Voor de operatie wil je een gedetailleerder dashboard zodat zij acties kunnen ondernemen op basis van de inzichten die uit het dashboard naar voren komen. Als resultaat ondersteunt het dashboard het verhaal wat verteld moet worden.

Stap 4. Onderzoek de wensen van je stakeholders

Wanneer je verhaal duidelijk is, kun je inventariseren bij je stakeholders wat zij graag willen zien in het dashboard. Willen zij bepaalde datavisualisaties op dag–, week-, maand- of jaarniveau zien? Dan weet je hoe je de data moet gaan visualiseren.

Hoe meer data je inlaadt, hoe trager je dashboard laadt. Vraag dus van tevoren welke data essentieel is (en welke vooral niet).

collega's in gesprek

Stap 5. Start met schetsen

Ga schetsen! Voordat je aan je datavisualisatie begint, kun je via het schetsen en tekenen van je dashboard goed zien wat wél en níet werkt. Springen de belangrijkste inzichten eruit of worden deze overschaduwd door minder belangrijke inzichten?

Om daarvoor te waken, is het zaak dat de data je uitgangspunt is in je dashboard en geen fancy titels of kleuren. Zorg dat je data consistente kleuren heeft, zodat stakeholders begrijpen waar ze naar kijken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je huisstijl kleuren.

Stap 6. Vraag tussentijdse feedback

Ben je begonnen aan het visualiseren van je data? Deel ze dan per fase met de verschillende stakeholders en vraag om feedback. Zo werk je niet meteen naar je eindproduct, maar neem je de feedback mee van stakeholders in vergelijking met vorige fase.

Vervolgens kun je verder gaan bouwen met toestemming van je stakeholders. Betrek je hen niet tijdig bij de stappen die je neemt bij het visualiseren van de data? Dan loop je het risico dat je veel werk voor niets doet. Als je visualisaties niet in de smaak vallen, kun je hier beter tijdens het proces achter komen dan helemaal aan het einde!

Ook is tussentijds contact met je stakeholders handig wanneer je zelf merkt dat er heel veel data in staat dat niet zo veel zegt. Bij de verschillende fases kun je meteen op een makkelijke manier inventariseren waar wél en juist níet naar gekeken wordt. Less is more, en op basis van feedback kun je onbelangrijke data weglaten.

dashboard

Stap 7. Bekijk je eigen werk nog eens kritisch

Zoals hierboven besproken, moet er een duidelijk verhaal zitten in je dashboard. Om je verhaal te versterken is overzicht key. Het gaat hierbij om ‘de kunst van weglaten’.

Gebruik niet al je beschikbare data en verwijder onnodige elementen. Zo kun je de juiste volgorde aanbrengen. Kijk ook nog een kritisch naar de lay-out van je dashboard en zoek inspirerende voorbeelden

Datavisualisatie in een dashboard: 13 do’s and don’ts

Wil je aan de slag met datavisualisatie? Download onze 13 do’s and don’ts en maak een helder dashboard wat de juiste data toont én er prachtig uit ziet.

Datavisualisatie met behulp van dashboarding helpt je snel de juiste inzichten boven tafel te halen. Op basis hiervan maak je effectieve, datagedreven beslissingen. Wil je hiermee aan de slag? Onze Data Analytics Consultants denken graag met je mee.

Dit is een artikel van Olaf Stempels, Lead Consultant Data Analytics bij Digital Power

Olaf heeft ruime ervaring op het gebied van Data Analytics en dashboarding voor klanten als Robeco, Ziggo en Holland Casino.

Olaf Stempels

Business Support Managerolaf.stempels@digital-power.com

1x per maand data insights, praktijkcases en een kijkje achter de schermen ontvangen?

Meld je aan voor onze maillijst en blijf 'up to data':