Skip to content

Google Analytics 4 versus Google Analytics 3: wat zijn de voor- en nadelen?

Waarom je als gratis Google Analytics gebruiker beter nu overstapt naar GA4 (en wat je zal moeten missen)

Wanneer je gratis statistieken over websitebezoekers en hun gedrag op je website wilt bijhouden, kom je al snel uit bij Google Analytics. Het kost met de gratis versie Universal Analytics (beter bekend als GA3) maar een paar minuten om basismetingen als gebruikers, sessies en paginaweergaven in te richten. Voor uitgebreidere analyses is er de betaalde versie Google Analytics 360. Vanaf juli 2023 wordt GA3 niet meer ondersteund door Google. Tijd om over te stappen op het nieuwe GA4. Lees alles over de voor- en nadelen van het nieuwe Google Analytics in dit artikel.

Google Analytics 4 versus Google Analytics 3: wat zijn de voor- en nadelen?

Waarom je als gratis Google Analytics gebruiker beter nu overstapt naar GA4 (en wat je zal moeten missen)

Thomas Craenen
Technisch Webanalist bij Digital Power
Laatst bijgewerkt: 18-07-2022

6 min.

Wanneer je gratis statistieken over websitebezoekers en hun gedrag op je website wilt bijhouden, kom je al snel uit bij Google Analytics. Het kost met de gratis versie Universal Analytics (beter bekend als GA3) maar een paar minuten om basismetingen als gebruikers, sessies en paginaweergaven in te richten. Voor uitgebreidere analyses is er de betaalde versie Google Analytics 360. Vanaf juli 2023 wordt GA3 niet meer ondersteund door Google. Tijd om over te stappen op het nieuwe GA4. Lees alles over de voor- en nadelen van het nieuwe Google Analytics in dit artikel.

Hoewel Universal Analytics gratis is, maken veel grote e-commerce organisaties gebruik van de tool. Voor diepgaande datavraagstukken biedt de gratis versie van Google Analytics vaak voldoende mogelijkheden. Binnen de interface van Universal Analytics kan je tot wel 25 verschillende dataweergaven inrichten. Ook kun je 20 aangepaste dimensies en metrics aan de dataset toevoegen. 

Om deze functionaliteiten te kunnen gebruiken, heb je een Technisch Webanalist nodig die bijvoorbeeld met behulp van tools als Google Tag Manager de data beschikbaar maakt voor Google Analytics.

Onbeperkt data verzamelen in Google Analytics 4

Op termijn loop je als groeiend bedrijf tegen een van de voornaamste limieten van Universal Analytics aan, namelijk maar een beperkte hoeveelheid data kunnen verwerken. Dit is waar Google Analytics 4 enorme kansen biedt voor gratis gebruikers. 

Sinds de lancering van Google Analytics 4 in 2020 gelden er voor deze versie van de tool geen beperkingen meer op het gebied van dataverzameling. Waar de gratis versie van Universal Analytics de verwerking van 10 miljoen hits per maand toestaat, kun je met Google Analytics 4 oneindig data verzamelen. 

De voordelen van overstappen van Google Analytics 3 naar Google Analytics 4

Voor gratis gebruikers is er veel voordeel te halen uit een overstap naar Google Analytics 4:

Voordeel 1: geen data sampling in standaard rapporten

Data sampling in standaard rapporten is de meest voorkomende klacht van gratis gebruikers van Universal Analytics: je wilt net iets meer diepgang in je rapporten aanbrengen en krijgt vervolgens een gesampled rapport van Google terug. Met de inzichten uit dit rapport kan je dan ook vrijwel niks.

Voor wie het gevreesde gele vinkje niet meer kan uitstaan, biedt Google Analytics 4 een oplossing. Alle standaardrapporten zijn namelijk ongesampled zodat je inzichten kunt verkrijgen over langere periodes.

Voordeel 2: meer aangepaste dimensies en conversies meten

In Universal Analytics kun je aan een property slechts 20 aangepaste dimensies en metrics koppelen. Wie over een uitgebreide implementatie beschikt, zal vaak al snel tegen deze limiet aanlopen.

Gelukkig zijn er meer mogelijkheden in Google Analytics 4. Er wordt nu onderscheid gemaakt tussen aangepaste dimensies op user- en event scope. Het quota voor user scope aangepaste dimensies ligt op 25 terwijl dit voor event scope parameters op 50 ligt. Hierdoor beschik je als gratis gebruiker over veel meer ruimte om data specifiek voor jouw organisatie te verzamelen.

Daarnaast zijn aangepaste dimensies in Google Analytics 4 niet meer aan een indexnummer gekoppeld en kunnen ze eenvoudig gearchiveerd worden wanneer ze niet langer relevant zijn.

GA3-versus-GA4-aangepaste-dimensies
GA3-versus-GA4-aangepaste-dimensies-last-changed

Voordeel 3: meer mogelijkheden voor het meten van conversies

Google Analytics staat gebruikers toe te meten hoe een website of app bijdraagt aan het halen van de doelstellingen van een organisatie. Naast e-commerce transacties kun je ook andere doelstellingen meten. Denk hierbij aan maillijstaanmeldingen en brochure-aanvragen. In Universal Analytics kun je hiervoor doelen aanmaken. 20 per dataweergave, en ze kunnen gebaseerd zijn op een paginaweergave of een gebeurtenis.

In Google Analytics 4 zijn de dataweergaven verdwenen en kunnen er 30 conversies per property geregistreerd worden. Conversies in Google Analytics 4 zijn altijd gebaseerd op een gebeurtenis, maar in tegenstelling tot Universal Analytics, kunnen gebeurtenissen nu ook gekoppeld worden aan segmenten en navigatiestappen van gebruikers. Hierdoor kunnen conversies zeer gedetailleerd geregistreerd worden.

Bijvoorbeeld: er wordt pas een conversie gemeten wanneer een gebruiker meerdere pagina’s bezoekt waarbij meerdere parameters bepaalde waardes tonen.

Zo kunnen we bijvoorbeeld voor digital-power.com een conversie in GA4 aanmaken voor ‘interesse in GA4’ waarbij een gebruiker een of meer pagina’s op onze website over GA4 heeft gelezen en hij zich vervolgens heeft ingeschreven op onze nieuwsbrief. In GA3 zou je deze combinatie van pageviews en events niet kunnen gebruiken voor het registreren van een doelconversie. 

 

Voordeel 4: geavanceerde analysemogelijkheden

Wanneer je met Universal Analytics data complexere vraagstukken wilt behandelen, zal je al snel terugvallen op de Google Analytics API voor sheets. Voor gratis accounts zitten hier ook beperkingen op m.b.t. data sampling. Hierdoor zijn de analysemogelijkheden uiteindelijk vrij beperkt.

Google stelt met Google Analytics 4 middelen ter beschikking van gratis gebruikers die in Universal Analytics alleen voor betalende gebruikers beschikbaar waren. Binnen de Google Analytics 4 interface kun je, net als in Google Analytics 360,  maken waarmee je vrij eenvoudig visualisaties maakt op basis van zelfgekozen dimensies en metrics.

Buiten de interface van Google Analytics 4 om is het ook mogelijk om een Google Analytics 4 property te koppelen aan een Google Bigquery project. Aan deze optie zijn (op termijn) wel kosten verbonden, maar daar tegenover staat dat je nu zeer complexe analyses kunt maken over een onbeperkt aantal rijen data. Daarnaast kan je met Google Bigquery je Google Analytics 4 data ook koppelen met dashboarding tools zoals Microsoft Power BI.

De nadelen van de overstap van GA3 naar GA4

Ondanks de vele voordelen die een migratie van GA3 naar GA4 met zich meebrengt, zijn er ook een aantal GA3 features die niet overgezet worden naar GA4. Hierdoor mis je bepaalde functionaliteiten die je gewend bent. We leggen je graag uit wat de voornaamste wijzigingen zijn.

Nadeel 1: verschillen in de gtag.js library met Universal Analytics

Als je momenteel al over een Universal Analytics implementatie beschikt, moet je een nieuwe code snippet plaatsen op de site om Google Analytics 4 werkend te krijgen. We raden aan om dit via Google Tag Manager te doen en kijken graag met je mee als je er niet uitkomt.

Wanneer de databehoeften voor je site beperkt zijn, is de kans groot dat je met het standaard code snippet voldoende geholpen bent. Google Analytics 4 biedt namelijk in de instellingen de mogelijkheid om ‘advanced measurements’ in te schakelen. Wanneer deze actief zijn, worden er automatisch page_view, scroll, click en YouTube video events naar Google Analytics 4 verzonden.

Is je implementatie uitgebreider en maak je al gebruik van Google Tag Manager voor het meten van events? Dan zal je nieuwe tagging moeten plaatsen voor Google Analytics 4. Wanneer je een enhanced ecommerce implementatie hebt voor Universal Analytics zal je deze, inclusief de datalayers moeten aanpassen naar het Google Analytics 4 format.

Nadeel 2: geen dataweergaven meer

In het onderdeel over doelen/conversies wezen we al op het wegvallen van de data weergaven (ook wel views genoemd). Views maken het voor gebruikers erg gemakkelijk om hun dataset onder te verdelen in verschillende componenten (bijvoorbeeld aparte views voor Nederland en België). Google worstelde echter al langer met de hoge kosten die het faciliteren van deze views met zich meebrengt en heeft daarom besloten om deze niet meer beschikbaar te stellen in Google Analytics 4. 

Alleen betalende gebruikers kunnen tegen een bijkomende vergoeding een zogenaamd ‘sub property’ aanmaken. Hierdoor is het bij de migratie van Universal Analytics naar Google Analytics 4 belangrijk om goed na te denken over de structuur van de implementatie en welke KPI’s fundamenteel zijn voor de business.

 

Nadeel 3: geen aangepaste kanaalgroeperingen meer

Een favoriete component van veel marketeers was de aangepaste kanaalgroepering van Universal Analytics. Hiermee kunnen admins zelf marketingkanalen benoemen en aangeven welke bronnen / media onder een kanaal vallen. In Google Analytics 4 biedt Google enkel nog de standaard kanaalgroepering aan. Het is daarom ook belangrijk om de documentatie van Google door te nemen en te kijken welke bronnen / media zij toekennen aan hun voorgedefinieerde kanalen.

Is een aangepaste kanaalgroepering wel een absolute must voor je team? Dan is het wellicht de moeite waard om in Google Bigquery zelf een aangepaste kanaalgroepering te maken en deze te gebruiken in bijvoorbeeld een Google Datastudio dashboard.

Nadeel 4: nog niet alle features zijn opgeleverd

Ondanks dat Google reeds in maart 2022 aangekondigd heeft dat Universal Analytics in juli 2023 verdwijnt, zijn nog niet alle features van Google Analytics 4 opgeleverd. In de e-commerce module ontbreken bijvoorbeeld nog items gerelateerde parameters. In de traffic rapporten is het nu nog niet mogelijk om de dimensies gekoppeld aan utm_keyword en utm_content te bekijken.

Dit kan voor eindgebruikers problematisch zijn. Gelukkig zit Google momenteel nog in een transitiefase en heb je daarom nog steeds toegang tot je GA3 rapporten. Deze verdwijnen in juli 2023, dus daarvoor moet je de overstap echt gemaakt hebben.

 

Nadeel 5: je dashboards werken niet meer

Gebruik jij GA3 data voor dashboarding in bijvoorbeeld Google Data Studio of Microsoft PowerBI? Dan zal je een nieuwe koppeling* moeten maken tussen GA4 en je dashboarding tool. Afhankelijk van de inrichting van je dashboards, moet je je visualisaties anders opbouwen. 

Wil je je dashboards naar een hoger niveau tillen? Link je GA4 property dan met een Google BigQuery project en bouw tabellen die je als bronbestand gebruikt voor je dashboards. Op deze manier worden je dashboards veel sneller en treedt er geen data sampling meer op.

*Als je GA4 wilt koppelen met PowerBI, moet dit via Google BigQuery. We helpen je hier graag bij!

 

Advies over, of hulp bij de overgang van GA3 naar GA4? 

Onze dataspecialisten denken graag met je mee. Kunnen we je helpen bij een naadloze transitie, zonder verlies van belangrijke webdata? Neem contact met ons op.

Mailtje ontvangen wanneer ons volgende artikel over Technical Web Analytics gepubliceerd is?

Dit is een artikel van Thomas Craenen, Technisch Webanalist bij Digital Power

Thomas is sinds 2019 aan de slag bij Digital Power als Technisch Webanalist en heeft zich de voorbije jaren gespecialiseerd in het werken met Google tools.

Stuur Thomas een e-mail >

Lees onze andere artikelen over datagedreven werken

Of je nou consultant bent of staflid: reizen moet nooit een issue zijn. Waar kies jij voor?

  • Een NS-Business card waarmee je onbeperkt gratis kunt reizen door het hele land, ook in je vrije tijd. 
  • Eigen vervoer en een kilometervergoeding van €0,19 per km, ook als je fietst.
  • Een poolauto, lease auto of tijdelijke huurauto (we vertellen je graag meer over de voorwaarden) 

Bij Digital Power staat ontwikkeling hoog in het vaandel. Dit stimuleren we met een ongelimiteerd ontwikkelbudget en een focus op het delen van kennis. 

Waar we écht in uitblinken, is onze persoonlijke begeleiding op jouw ontwikkeltraject. Zelf heb je vast een goed beeld waar je heen wilt. Twee begeleiders die je zelf kiest, helpen je bij het identificeren van specifieke doelen en acties. We noemen dit ‘De Gouden Driehoek’.

Zolang jij je blijft ontwikkelen, zal je ook blijven groeien in onze organisatie. Want jouw loonsverhoging is gekoppeld aan je drive om verder te komen. Zolang dat gebeurt, ben je hiervan verzekerd!