Google Analytics 4 versus Google Analytics 3: wat zijn de voor- en nadelen?

Waarom je als gratis Google Analytics gebruiker beter nu overstapt naar GA4 (en wat je zal moeten missen)

  • Artikel
  • Data Analytics
  • Technical Web Analytics
Google Analytics op een laptop scherm
Thomas-technical-web-analyst
Thomas Craenen
Technisch Webanalist
6 min
03 Apr 2023

Wanneer je gratis statistieken over websitebezoekers en hun gedrag op je website wilt bijhouden, kom je al snel uit bij Google Analytics. Het kost met de gratis versie Universal Analytics (beter bekend als GA3) maar een paar minuten om basismetingen als gebruikers, sessies en paginaweergaven in te richten. Voor uitgebreidere analyses is er de betaalde versie Google Analytics 360. Vanaf juli 2023 wordt GA3 niet meer ondersteund door Google. Tijd om over te stappen op het nieuwe GA4. Lees alles over de voor- en nadelen van het nieuwe Google Analytics in dit artikel.

Update: op 1 Juli 2023 stopt de dataverwerking bij standaard Universal Analytics (GA3) properties. GA360 properties hebben nog tot 1 juli 2024 de tijd om over te stappen op GA4.

Hoewel Universal Analytics gratis is, maken veel grote e-commerce organisaties gebruik van de tool. Voor diepgaande datavraagstukken biedt de gratis versie van Google Analytics vaak voldoende mogelijkheden. Binnen de interface van Universal Analytics kan je tot wel 25 verschillende dataweergaven inrichten. Ook kun je 20 aangepaste dimensies en metrics aan de dataset toevoegen.

Om deze functionaliteiten te kunnen gebruiken, heb je een Technisch Webanalist nodig die bijvoorbeeld met behulp van tools als Google Tag Manager de data beschikbaar maakt voor Google Analytics.

Onbeperkt data verzamelen in Google Analytics 4

Op termijn loop je als groeiend bedrijf tegen een van de voornaamste limieten van Universal Analytics aan, namelijk maar een beperkte hoeveelheid data kunnen verwerken. Dit is waar Google Analytics 4 enorme kansen biedt voor gratis gebruikers.

Sinds de lancering van Google Analytics 4 in 2020 gelden er voor deze versie van de tool geen beperkingen meer op het gebied van dataverzameling. Waar de gratis versie van Universal Analytics de verwerking van 10 miljoen hits per maand toestaat, kun je met Google Analytics 4 oneindig data verzamelen.

De voordelen van overstappen van Google Analytics 3 naar Google Analytics 4

Voor gratis gebruikers is er veel voordeel te halen uit een overstap naar Google Analytics 4:

Voordeel 1: geen data sampling in standaard rapporten

Data sampling in standaard rapporten is de meest voorkomende klacht van gratis gebruikers van Universal Analytics: je wilt net iets meer diepgang in je rapporten aanbrengen en krijgt vervolgens een gesampled rapport van Google terug. Met de inzichten uit dit rapport kan je dan ook vrijwel niks.

Voor wie het gevreesde gele vinkje niet meer kan uitstaan, biedt Google Analytics 4 een oplossing. Alle standaardrapporten zijn namelijk ongesampled zodat je inzichten kunt verkrijgen over langere periodes.

GA3-versus-GA4-data-sampling

Voordeel 2: meer aangepaste dimensies en conversies meten

In Universal Analytics kun je aan een property slechts 20 aangepaste dimensies en metrics koppelen. Wie over een uitgebreide implementatie beschikt, zal vaak al snel tegen deze limiet aanlopen.

Gelukkig zijn er meer mogelijkheden in Google Analytics 4. Er wordt nu onderscheid gemaakt tussen aangepaste dimensies op user- en event scope. Het quota voor user scope aangepaste dimensies ligt op 25 terwijl dit voor event scope parameters op 50 ligt. Hierdoor beschik je als gratis gebruiker over veel meer ruimte om data specifiek voor jouw organisatie te verzamelen.

Daarnaast zijn aangepaste dimensies in Google Analytics 4 niet meer aan een indexnummer gekoppeld en kunnen ze eenvoudig gearchiveerd worden wanneer ze niet langer relevant zijn.

GA3-versus-GA4-aangepaste-dimensies

Voordeel 3: meer mogelijkheden voor het meten van conversies

Google Analytics staat gebruikers toe te meten hoe een website of app bijdraagt aan het halen van de doelstellingen van een organisatie. Naast e-commerce transacties kun je ook andere doelstellingen meten. Denk hierbij aan maillijstaanmeldingen en brochure-aanvragen. In Universal Analytics kun je hiervoor doelen aanmaken. 20 per dataweergave, en ze kunnen gebaseerd zijn op een paginaweergave of een gebeurtenis.

In Google Analytics 4 zijn de dataweergaven verdwenen en kunnen er 30 conversies per property geregistreerd worden. Conversies in Google Analytics 4 zijn altijd gebaseerd op een gebeurtenis, maar in tegenstelling tot Universal Analytics, kunnen gebeurtenissen nu ook gekoppeld worden aan segmenten en navigatiestappen van gebruikers. Hierdoor kunnen conversies zeer gedetailleerd geregistreerd worden.

Bijvoorbeeld: er wordt pas een conversie gemeten wanneer een gebruiker meerdere pagina’s bezoekt waarbij meerdere parameters bepaalde waardes tonen.

Zo kunnen we bijvoorbeeld voor digital-power.com een conversie in GA4 aanmaken voor ‘interesse in GA4’ waarbij een gebruiker een of meer pagina’s op onze website over GA4 heeft gelezen en hij zich vervolgens heeft ingeschreven op onze nieuwsbrief. In GA3 zou je deze combinatie van pageviews en events niet kunnen gebruiken voor het registreren van een doelconversie.

Voordeel 4: geavanceerde analysemogelijkheden

Wanneer je met Universal Analytics data complexere vraagstukken wilt behandelen, zal je al snel terugvallen op de Google Analytics API voor sheets. Voor gratis accounts zitten hier ook beperkingen op m.b.t. data sampling. Hierdoor zijn de analysemogelijkheden uiteindelijk vrij beperkt.

Google stelt met Google Analytics 4 middelen ter beschikking van gratis gebruikers die in Universal Analytics alleen voor betalende gebruikers beschikbaar waren. Binnen de Google Analytics 4 interface kun je, net als in Google Analytics 360, maken waarmee je vrij eenvoudig visualisaties maakt op basis van zelfgekozen dimensies en metrics.

GA3-versus-GA4-explorations

Buiten de interface van Google Analytics 4 om is het ook mogelijk om een Google Analytics 4 property te koppelen aan een Google Bigquery project. Aan deze optie zijn (op termijn) wel kosten verbonden, maar daar tegenover staat dat je nu zeer complexe analyses kunt maken over een onbeperkt aantal rijen data. Daarnaast kan je met Google Bigquery je Google Analytics 4 data ook koppelen met dashboarding tools zoals Microsoft Power BI.

GA3-versus-GA4-BigQuery

De nadelen van de overstap van GA3 naar GA4

Ondanks de vele voordelen die een migratie van GA3 naar GA4 met zich meebrengt, zijn er ook een aantal GA3 features die niet overgezet worden naar GA4. Hierdoor mis je bepaalde functionaliteiten die je gewend bent. We leggen je graag uit wat de voornaamste wijzigingen zijn.

Nadeel 1: verschillen in de gtag.js library met Universal Analytics

Als je momenteel al over een Universal Analytics implementatie beschikt, moet je een nieuwe code snippet plaatsen op de site om Google Analytics 4 werkend te krijgen. We raden aan om dit via Google Tag Manager te doen en kijken graag met je mee als je er niet uitkomt.

Wanneer de databehoeften voor je site beperkt zijn, is de kans groot dat je met het standaard code snippet voldoende geholpen bent. Google Analytics 4 biedt namelijk in de instellingen de mogelijkheid om ‘advanced measurements’ in te schakelen. Wanneer deze actief zijn, worden er automatisch page_view, scroll, click en YouTube video events naar Google Analytics 4 verzonden.

Is je implementatie uitgebreider en maak je al gebruik van Google Tag Manager voor het meten van events? Dan zal je nieuwe tagging moeten plaatsen voor Google Analytics 4. Wanneer je een enhanced ecommerce implementatie hebt voor Universal Analytics zal je deze, inclusief de datalayers moeten aanpassen naar het Google Analytics 4 format.

Nadeel 2: geen dataweergaven meer

In het onderdeel over doelen/conversies wezen we al op het wegvallen van de data weergaven (ook wel views genoemd). Views maken het voor gebruikers erg gemakkelijk om hun dataset onder te verdelen in verschillende componenten (bijvoorbeeld aparte views voor Nederland en België). Google worstelde echter al langer met de hoge kosten die het faciliteren van deze views met zich meebrengt en heeft daarom besloten om deze niet meer beschikbaar te stellen in Google Analytics 4.

Alleen betalende gebruikers kunnen tegen een bijkomende vergoeding een zogenaamd ‘sub property’ aanmaken. Hierdoor is het bij de migratie van Universal Analytics naar Google Analytics 4 belangrijk om goed na te denken over de structuur van de implementatie en welke KPI’s fundamenteel zijn voor de business.

Nadeel 3: geen aangepaste kanaalgroeperingen meer

Een favoriete component van veel marketeers was de aangepaste kanaalgroepering van Universal Analytics. Hiermee kunnen admins zelf marketingkanalen benoemen en aangeven welke bronnen / media onder een kanaal vallen. In Google Analytics 4 biedt Google enkel nog de standaard kanaalgroepering aan. Het is daarom ook belangrijk om de documentatie van Google door te nemen en te kijken welke bronnen / media zij toekennen aan hun voorgedefinieerde kanalen.

Is een aangepaste kanaalgroepering wel een absolute must voor je team? Dan is het wellicht de moeite waard om in Google Bigquery zelf een aangepaste kanaalgroepering te maken en deze te gebruiken in bijvoorbeeld een Google Datastudio dashboard.

Nadeel 4: nog niet alle features zijn opgeleverd

Ondanks dat Google al aangekondigd heeft dat Universal Analytics in juli 2023 (gratis versie, de betaalde in 2024) verdwijnt, zijn nog niet alle features van Google Analytics 4 opgeleverd. In de e-commerce module ontbreken bijvoorbeeld nog items gerelateerde parameters. In de traffic rapporten is het nu nog niet mogelijk om de dimensies gekoppeld aan utm_keyword en utm_content te bekijken.

Dit kan voor eindgebruikers problematisch zijn. Gelukkig zit Google momenteel nog in een transitiefase en heb je daarom nog steeds toegang tot je GA3 rapporten. Deze verdwijnen in juli 2024, dus daarvoor moet je de overstap echt gemaakt hebben.

Nadeel 5: je dashboards werken niet meer

Gebruik jij GA3 data voor dashboarding in bijvoorbeeld Google Data Studio of Microsoft PowerBI? Dan zal je een nieuwe koppeling* moeten maken tussen GA4 en je dashboarding tool. Afhankelijk van de inrichting van je dashboards, moet je je visualisaties anders opbouwen.

Wil je je dashboards naar een hoger niveau tillen? Link je GA4 property dan met een Google BigQuery project en bouw tabellen die je als bronbestand gebruikt voor je dashboards. Op deze manier worden je dashboards veel sneller en treedt er geen data sampling meer op.

*Als je GA4 wilt koppelen met PowerBI, moet dit via Google BigQuery. We helpen je hier graag bij!

Advies over, of hulp bij de overgang van GA3 naar GA4?

Onze dataspecialisten denken graag met je mee. Kunnen we je helpen bij een naadloze transitie, zonder verlies van belangrijke webdata? Neem contact met ons op.

Dit is een artikel van Thomas Craenen, Technisch Webanalist bij Digital Power

Thomas is sinds 2019 aan de slag bij Digital Power als Technisch Webanalist en heeft zich de voorbije jaren gespecialiseerd in het werken met Google tools.

Thomas Craenen

Technisch Webanalist

1x per maand data insights, praktijkcases en een kijkje achter de schermen ontvangen?

Meld je aan voor onze maillijst en blijf 'up to data':

Dit vind je misschien ook interessant:

wehkamp

Toekomstbestendige migratie naar GA4

Vanaf 1 juli 2024 is het niet meer mogelijk om data te verwerken in Universal Analytics 360 (hierna: UA360). Wehkamp verzamelde data in UA360 en wilde graag tijdig voorbereid zijn op de migratie. Daarnaast wilden ze minimaal 1 jaar historische data verzamelen voor de sunset van UA360. Zo kon Wehkamp de data in UA360 en in GA4 met elkaar vergelijken. Een belangrijke wens was om de metingen as-is te migreren.

Lees meer
abn amro

Implementatie van een gestandaardiseerde digitale datalaag

ABN AMRO werkte samen met ons team om een gestandaardiseerde digitale datalaag te creëren. We pakten de uitdagingen op het gebied van uniformiteit, betrouwbaarheid en efficiëntie bij hun migratie naar een nieuw analyseplatform aan.

Lees meer
Google Analytics logo

Implementatie van Google Analytics 4

Een belangenvereniging voor woningeigenaren biedt op haar website een ruim aanbod aan content en diensten die online afgesloten kunnen worden. Om haar websitebezoekers zo goed mogelijk te kunnen bedienen, moeten interacties met de diensten, funnels en contentpagina’s goed gemeten worden. Dit deden ze al met onze ondersteuning, met Universal Analytics (GA3). Om goed voorbereid te zijn op de toekomst, vroegen ze ons Google Analytics 4 te implementeren.

Lees meer

Meet ecommerce events in GA4 én Universal Analytics met alleen de vernieuwde datalayer pushes

Met onze variabele in de Google Tag Manager Community Template Gallery is het makkelijk om gebruik te gaan maken van alle nieuwe ecommerce analysemogelijkheden die Google Analytics 4 biedt en tegelijkertijd de 'oude' enhanced ecommerce van Universal Analytics volledig te ondersteunen. Ontdek hoe de variabele werkt.

Lees meer

Overstappen van Universal Analytics naar Google Analytics 4 (GA4)

Op 14 oktober 2020 lanceerde Google de nieuwe versie van Analytics: Google Analytics 4 (GA4). Al snel na de lancering werd duidelijk dat een aantal belangrijke functionaliteiten uit Universal Analytics (GA3) ontbraken, waardoor het moment van overstappen nog ver weg leek te zijn. Gelukkig zien we dat het ontwikkelteam aan de zijde van Google niet stil heeft gezeten. Er zijn inmiddels mooie functionaliteiten binnen GA4 geïntroduceerd die het gat tussen GA3 en GA4 hebben verkleind. Dit artikel geeft antwoord op de vragen die steeds meer worden gesteld over GA4.

Lees meer

De impact van ITP op analytics en de gebruikerservaring

Intelligent Tracking Prevention (ITP) is in 2017 door Apple in het leven geroepen in een poging “de balans tussen privacy en de noodzaak voor on-device data opslag te herstellen”. Met Intelligent Tracking Prevention wil Apple cross-site tracking (het volgen van gebruikers over verschillende websites) verminderen door het gebruik van cookies te limiteren. Leer wat dit betekent voor jou.

Lees meer

De kwaliteit van web analytics implementaties

Hoe goed is jouw web analytics implementatie? Hoeveel vertrouwen is er binnen het bedrijf in die cijfers? In dit artikel leggen we eerst uit waarom een web analytics tool nooit 100% accurate data zal hebben én waarom dat niet erg is. Daarna kijken we naar de praktijk: hoe goed zijn de meeste implementaties nou eigenlijk?

Lees meer

Wat is Tagbird, waar gebruik je het voor en wat kun je ermee?

Tagbird is een door Digital Power ontwikkelde Chrome extensie. Je kunt hem downloaden in de Chrome Web Store en toevoegen aan je browser. Het is een debug-/visualisatietool die eenvoudig en overzichtelijk inzage geeft in onder andere de datalaag, tag management events en analytics requests van een website. Je kunt met Tagbird dus snel en gemakkelijk je gehele analytics implementatie testen.

Lees meer
mensen buiten

Welk data traineeship past bij jou?

Je bent bijna klaar met je studie en zoekt een werkgever die je de ruimte biedt alles te leren over het vakgebied data. Of je wordt niet meer uitgedaagd in je huidige functie en wil graag technischer worden. In beide gevallen, wil je niet onbetaald cursussen volgen, maar wil je graag zo snel mogelijk aan de slag voor echte klanten, mét een serieus salaris. Klinkt dit bekend? Dan zijn deze data traineeships echt iets voor jou.

Lees meer