Skip to content

Gendergelijkheid op de werkvloer

Hoe dit een thema werd dankzij een hackathondeelname en een leiderschapstraject

Vooroordelen hebben we allemaal, of we ons hier bewust van zijn of niet. Als deze vooroordelen het recruitment- en selectieproces insluipen, zorgt dit voor ongelijke kansen. Sommige bedrijven schakelen Artificial Intelligence (AI) in om selectieprocessen te automatiseren en objectiever te maken. Dat blijkt soms een illusie. Als je namelijk (onbewust) bevooroordeelde data als input geeft, is de kans groot dat de output dat ook is. Daarom organiseerde de overheid een anti-discriminatie hackathon. In dit artikel lees je meer over de hackathon, de oplossing van onze collega’s en hoe wij binnen Digital Power met gendergelijkheid bezig zijn.

Gendergelijkheid op de werkvloer

Hoe dit een thema werd dankzij een hackathondeelname en een leiderschapstraject​

Mariëtte Mol
Data Analist bij Equalis
Laatst bijgewerkt: 1-12-2020

5 min.

Vooroordelen hebben we allemaal, of we ons hier bewust van zijn of niet. Als deze vooroordelen het recruitment en selectieproces insluipen, zorgt dit voor ongelijke kansen. Sommige bedrijven schakelen Artificial Intelligence (AI) in om selectieprocessen te automatiseren en objectiever te maken. Dat blijkt soms een illusie. Als je namelijk (onbewust) bevooroordeelde data als input geeft, is de kans groot dat de output dat ook is. Daarom organiseerde de overheid een anti-discriminatie hackathonIn dit artikel lees je meer over de hackathon, de oplossing van onze collega’s en hoe wij binnen Digital Power met gendergelijkheid bezig zijn. 

De anti-discriminatie hackathon 

De anti-discriminatie hackathon werd georganiseerd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De challenge was om een oplossing te bedenken voor het verminderen van (gender) bias in geautomatiseerde recruitment en selectieprocessen. In multi-disciplinaire teams gingen de deelnemers hiermee aan de slag. 

Het winnende idee: fAIr 

Onze consultants Sanne en Mariëtte gingen deze uitdaging met plezier aan. Intrinsieke motivatie voor het bevorderen van gendergelijkheid in combinatie met ervaring als data consultant zorgden ervoor dat zij een goede toevoeging waren aan hun team. Dit team bedacht fAIr: een oplossing waarin het recruitment proces ondersteboven wordt gedraaid om eerlijkheid en objectiviteit te vergroten met als gevolg meer diversiteit. Wanneer je fAIr gebruikt zorg je voor objectieve selectiecriteria en transparantie in het systeem. Met dit idee zijn Sanne en Mariëtte samen met hun team uitgeroepen tot winnaars van de Hackathon. De details van fAIr houdt het team voorlopig nog geheim, aangezien zij dit wellicht verder gaan ontwikkelen 

Persoonlijk leiderschapstraject

Gelijkheid op de werkvloer is een onderwerp waar wij ons bij Digital Power mee bezighouden. Dit uit zich, naast deelname aan de anti-discriminatie hackathon, in een persoonlijk leiderschapstrajectHierin krijgen medewerkers de ruimte om te praten over dmomenten dat zij gedwongen worden positie in te nemen vanwege hun gender en daardoor niet optimaal met hun werk bezig kunnen zijn. Onder leiding van Barbara Klaaysen, vrouwelijk leiderschapsexpert, besteden we aandacht aan hoe je om kunt gaan met dit soort situaties. We leren elkaar te versterken, discriminatie te challengen en elkaars successen te vieren. 

Waarom zou je je bezighouden met gelijkheid op de werkvloer? 

Er zijn legio onderzoeken die concluderen dat teams met een hoge (gender)diversiteit succesvoller zijnDeze diverse teams creëren blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. De intentie is er vaak wel, maar het blijkt lastig om dit ook daadwerkelijk in de praktijk te brengen. Wij zijn zelf werkzaam in een tak van sport waar mannen vooralsnog in de meerderheid zijn. In onze eigen organisatie is dat ook het geval en dan kan het voorkomen dat je daarbinnen (per ongeluk) teams creëert met alleen maar mannen. Wij zijn zelf met kleine stapjes begonnen om eens te kijken naar de invloed van gender binnen onze organisatie. Hoe zorgen we ervoor dat we onze werkomgeving comfortabel voor alle genders maken? We komen erachter dat we niet gewend zijn om dit onderwerp te bespreken met elkaar. We moeten ons kwetsbaar opstellen en bereid zijn om te luisteren naar elkaars ervaringen. Dit is moeilijk, maar ook een mooie eerste stap.  

Ga zelf aan de slag! 

Wil jij ook aan de gang met gelijkheid op de werkvloerKijk dan eens kritisch – hoe moeilijk dat ook is –  naar de gelijkheid binnen de eigen organisatie en ga het gesprek met elkaar aan. Is jouw werkomgeving inclusief? Kan iedereen volledig zichzelf zijn ongeacht gender, nationaliteit, afkomst, seksuele oriëntatie, burgerlijke staat, handicap, leeftijd etc.? Discrimineren doen we over het algemeen niet expres, maar dat betekent niet dat we het niet doen.

Dit is een artikel van Mariëtte Mol, Data Analist bij Equalis
Oud-collega Mariëtte heeft zich bij Digital Power naast haar data analyse werk beziggehouden met gelijkheid op de werkvloer. Mariëtte houdt zich graag bezig met verschillende maatschappelijke thema's, waar gelijkheid er één van is. Zij werkt nu als consultant bij Equalis aan een ander maatschappelijk thema: het Nederlandse zorgstelsel.

Lees onze andere artikelen over datagedreven werken

Of je nou consultant bent of staflid: reizen moet nooit een issue zijn. Waar kies jij voor?

  • Een NS-Business card waarmee je onbeperkt gratis kunt reizen door het hele land, ook in je vrije tijd. 
  • Eigen vervoer en een kilometervergoeding van €0,19 per km, ook als je fietst.
  • Een poolauto, lease auto of tijdelijke huurauto (we vertellen je graag meer over de voorwaarden) 

Bij Digital Power staat ontwikkeling hoog in het vaandel. Dit stimuleren we met een ongelimiteerd ontwikkelbudget en een focus op het delen van kennis. 

Waar we écht in uitblinken, is onze persoonlijke begeleiding op jouw ontwikkeltraject. Zelf heb je vast een goed beeld waar je heen wilt. Twee begeleiders die je zelf kiest, helpen je bij het identificeren van specifieke doelen en acties. We noemen dit ‘De Gouden Driehoek’.

Zolang jij je blijft ontwikkelen, zal je ook blijven groeien in onze organisatie. Want jouw loonsverhoging is gekoppeld aan je drive om verder te komen. Zolang dat gebeurt, ben je hiervan verzekerd!