Gendergelijkheid op de werkvloer
Hoe dit een thema werd dankzij een hackathondeelname en een leiderschapstraject
Vooroordelen hebben we allemaal, of we ons hier bewust van zijn of niet. Als deze vooroordelen het recruitment- en selectieproces insluipen, zorgt dit voor ongelijke kansen. Sommige bedrijven schakelen Artificial Intelligence (AI) in om selectieprocessen te automatiseren en objectiever te maken. Dat blijkt soms een illusie. Als je namelijk (onbewust) bevooroordeelde data als input geeft, is de kans groot dat de output dat ook is. Daarom organiseerde de overheid een anti-discriminatie hackathon. In dit artikel lees je meer over de hackathon, de oplossing van onze collega’s en hoe wij binnen Digital Power met gendergelijkheid bezig zijn.
Gendergelijkheid op de werkvloer
Hoe dit een thema werd dankzij een hackathondeelname en een leiderschapstraject
Vooroordelen hebben we allemaal, of we ons hier bewust van zijn of niet. Als deze vooroordelen het recruitment– en selectieproces insluipen, zorgt dit voor ongelijke kansen. Sommige bedrijven schakelen Artificial Intelligence (AI) in om selectieprocessen te automatiseren en objectiever te maken. Dat blijkt soms een illusie. Als je namelijk (onbewust) bevooroordeelde data als input geeft, is de kans groot dat de output dat ook is. Daarom organiseerde de overheid een anti-discriminatie hackathon. In dit artikel lees je meer over de hackathon, de oplossing van onze collega’s en hoe wij binnen Digital Power met gendergelijkheid bezig zijn.
De anti-discriminatie hackathon
De anti-discriminatie hackathon werd georganiseerd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De challenge was om een oplossing te bedenken voor het verminderen van (gender) bias in geautomatiseerde recruitment– en selectieprocessen. In multi-disciplinaire teams gingen de deelnemers hiermee aan de slag.
Het winnende idee: fAIr
Onze consultants Sanne en Mariëtte gingen deze uitdaging met plezier aan. Intrinsieke motivatie voor het bevorderen van gendergelijkheid in combinatie met ervaring als data consultant zorgden ervoor dat zij een goede toevoeging waren aan hun team. Dit team bedacht fAIr: een oplossing waarin het recruitment proces ondersteboven wordt gedraaid om eerlijkheid en objectiviteit te vergroten met als gevolg meer diversiteit. Wanneer je fAIr gebruikt zorg je voor objectieve selectiecriteria en transparantie in het systeem. Met dit idee zijn Sanne en Mariëtte samen met hun team uitgeroepen tot winnaars van de Hackathon. De details van fAIr houdt het team voorlopig nog geheim, aangezien zij dit wellicht verder gaan ontwikkelen.
Persoonlijk leiderschapstraject
Gelijkheid op de werkvloer is een onderwerp waar wij ons bij Digital Power mee bezighouden. Dit uit zich, naast deelname aan de anti-discriminatie hackathon, in een persoonlijk leiderschapstraject. Hierin krijgen medewerkers de ruimte om te praten over de momenten dat zij gedwongen worden positie in te nemen vanwege hun gender en daardoor niet optimaal met hun werk bezig kunnen zijn. Onder leiding van Barbara Klaaysen, vrouwelijk leiderschapsexpert, besteden we aandacht aan hoe je om kunt gaan met dit soort situaties. We leren elkaar te versterken, discriminatie te challengen en elkaars successen te vieren.

Waarom zou je je bezighouden met gelijkheid op de werkvloer?
Er zijn legio onderzoeken die concluderen dat teams met een hoge (gender)diversiteit succesvoller zijn. Deze diverse teams creëren blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. De intentie is er vaak wel, maar het blijkt lastig om dit ook daadwerkelijk in de praktijk te brengen. Wij zijn zelf werkzaam in een tak van sport waar mannen vooralsnog in de meerderheid zijn. In onze eigen organisatie is dat ook het geval en dan kan het voorkomen dat je daarbinnen (per ongeluk) teams creëert met alleen maar mannen. Wij zijn zelf met kleine stapjes begonnen om eens te kijken naar de invloed van gender binnen onze organisatie. Hoe zorgen we ervoor dat we onze werkomgeving comfortabel voor alle genders maken? We komen erachter dat we niet gewend zijn om dit onderwerp te bespreken met elkaar. We moeten ons kwetsbaar opstellen en bereid zijn om te luisteren naar elkaars ervaringen. Dit is moeilijk, maar ook een mooie eerste stap.
Ga zelf aan de slag!
Wil jij ook aan de gang met gelijkheid op de werkvloer? Kijk dan eens kritisch – hoe moeilijk dat ook is – naar de gelijkheid binnen de eigen organisatie en ga het gesprek met elkaar aan. Is jouw werkomgeving inclusief? Kan iedereen volledig zichzelf zijn ongeacht gender, nationaliteit, afkomst, seksuele oriëntatie, burgerlijke staat, handicap, leeftijd etc.? Discrimineren doen we over het algemeen niet expres, maar dat betekent niet dat we het niet doen.