Skip to content

Een loopbaan als Data Engineer? Geef je eigen opleiding vorm

Sander deelt zijn aanpak en ervaringen bij Digital Power

In juni 2020 werd Sander onderdeel van ons team. Hoewel hij midden in coronatijd startte, merkte hij al snel dat hij flink gestimuleerd werd om contact te maken met zijn nieuwe collega’s. Dit ging grotendeels vanzelf als onderdeel van ons onboarding programma: “Dit sloot perfect aan bij mijn behoeftes: ik ben namelijk zelf veel collega’s gaan opbellen om kennis te maken!” Lees hoe Sander zijn eigen opleiding tot Data Engineer vormgeeft.

Een loopbaan als Data Engineer? Geef je eigen opleiding vorm

Sander deelt zijn aanpak en ervaringen bij Digital Power

Marloes de Bruin
Marketing Manager bij Digital Power
Interview met Sander van Dorsten, Data Engineering Consultant
Laatst bijgewerkt: 11-11-2020

6 min.

In juni 2020 werd Sander onderdeel van ons team. Hoewel hij midden in coronatijd startte, merkte hij al snel dat hij flink gestimuleerd werd om contact te maken met zijn nieuwe collega’s. Dit ging grotendeels vanzelf als onderdeel van ons onboarding programma: “Dit sloot perfect aan bij mijn behoeftes: ik ben namelijk zelf veel collega’s gaan opbellen om kennis te maken!” Lees hoe Sander zijn eigen opleiding tot Data Engineer vormgeeft.

Affiniteit met de technische kant met data? Ontwikkel je richting Data Engineering! 

Vanaf zijn eerste dag werd Sander betrokken bij het vinden van zijn eerste opdracht. Hij voerde oriënterende gesprekken met onze Business Managers zodat ze goed begrepen wat voor uitdagingen bij hem passen. Dit was in zijn geval extra belangrijk omdat hij een achtergrond heeft in Artificial Intelligence en Data Science maar zich graag wil ontwikkelen richting Data Engineering: 

“Ik ben opgeleid als Data Scientist en heb de eerste jaren van mijn carrière werkervaring opgedaan op dit vlak. Binnen mijn teams nam ik regelmatig de taken op me die een Data-/ Software Engineer op zou moeten pakken. Zo’n specialist hadden we namelijk vaak niet in onze teamser is meer vraag naar Data Engineers dan aanbodIk heb veel affiniteit met Data Engineering en concludeerde dat ik als Data Engineer de keuze zou hebben uit een breed scala aan producten/bedrijven waarvoor ik zou kunnen werken. Daarom koos ik ervoor me bij Digital Power verder te ontwikkelen als Data Engineer.” 

Hoe je je eigen opleiding tot Data Engineer vorm kunt geven 

Als (junior) Data Engineer is het essentieel dat je bewust bezig bent én blijft met je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Naast het volgen van trainingen en opleidingen over Data Engineering, kun je veel profijt hebben van een werkgever die je tijd geeft om te leren. Collega’s die al ervaring hebben met Data Engineering en hun kennis met je kunnen delen, zijn ook onmisbaar. Daarnaast leer je vooral veel door echt aan de slag te gaan met Data Engineering opdrachten! 

Sander startte zijn carrière bijvoorbeeld met twee traineeships, als Data Scientist en als consultant. Zo kreeg hij beter inzicht in zijn eigen manier van leren en maakte hij een weloverwogen overstap naar een functie als Data Engineer bij Digital Power.  

Het belangrijkste wat Digital Power mij heeft gegeven, is het vertrouwen en de ruimte om mijn loopbaan op mijn manier in te vullen. Ik heb enthousiaste en leergierige collega’s bij Digital Power gevonden en krijg de ruimte om mezelf te ontwikkelen. Op eigen initiatief, maar ook samen met collega’s. Zo heb ik een online cursus voor werken op het Azure platform gedaan met m’n nieuwe collega Oskar, kon ik Michael ondersteunen op een project bij Mimic waar we samen een dataplatform inrichtten, en kon ik zelf mijn eigen tijd indelen om hetgeen te leren waarvan ik dacht dat het waarde kon toevoegen aan mijn profiel en carrière. 

- Lees verder onder de afbeelding -
vacature-data-engineer-opleiding

Je eerste opdracht in je nieuwe rol als Data Engineer 

Wij geloven dat je leert via je opleiding, door kennis op te halen bij je collega’s en vooral: door te doen. Hoewel hij nog niet zoveel ervaring had als Data Engineer, kreeg Sander al snel opdrachten met een Data Engineering component. Behoorlijk uitdagend, maar met veel inzet en hulp van collega’s prima mogelijk.   

Hij startte met twee korte parttime opdrachten die elk zes weken duurden. Met die ervaring, voorbereiding samen met collegas en doordat hij van ons de ruimte kreeg om de voor hem nieuwe onderwerpen te bestuderen, was hij klaar voor zijn eerste grote opdracht.  

“Deze opdracht is voor het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW), een onderdeel van Rijkswaterstaat. Hier bouw ik aan een dataplatform om wegverkeersgegevens uit te wisselen tussen verschillende (overheids)partners. Ik werk hier nu als Python Developer in een DevOps team waarin ik complexe datatransformaties uitwerk voor onder andere verkeerskundige rapportages. Een uitdagende en hele leerzame klus!” 

Verder kijken dan je opdracht 

Wanneer je als consultant tijd overhoudt buiten je opdracht om, kun je die tijd gebruiken om nieuwe kennis op te doen en/of bij te dragen aan de interne organisatie. Je kunt bijvoorbeeld trainingen volgen, schrijven of geven, een inhoudelijke bijdrage leveren aan verkoopgesprekken of je kennis delen via een blog artikel. Zo is Sander nu bezig met zijn ontwikkeling op technisch vlak via een project met Infrastructure as Code technieken in Terraform en wil hij zijn certificering afmaken als Azure Data Engineer. 

Zie je naast de mogelijkheden die we je als organisatie bieden een mooie nieuwe kans voor Digital Power? Via onze organisatie backlog kun je ermee aan de slag!  

Een van de leukste dingen die ik binnen Digital Power heb kunnen doen is het starten van een eigen Python klas om Data Analisten een aantal maanden te helpen met uitdagingen die zij hadden met programmeren. Dit is bottom-up ontstaan omdat er flink wat data analisten graag meer met python wilden werken; en ik daar ervaring in had. Ik kreeg heel veel energie van het samen opzetten van een lesprogramma, en kreeg de vrijheid om dit zelf met mijn Digital Power collega’s in te richten! 

Jezelf ontwikkelen als Data Engineer, in coronatijd?! 

Als Data Engineer liggen de mooie opdrachten voor het oprapen. De vraag naar goede professionals die affiniteit hebben met de technische kant van data is enorm. Heb je nog niet zoveel ervaring maar leer je graag en vind je het net als Sander belangrijk dat je hier de ruimte voor krijgt, maar ook optimaal gefaciliteerd wordt? Bekijk dan onze vacature voor een Data Engineer, solliciteer en kom kennis maken! 

2020 zal voor mij altijd een gek jaar blijven. Ik moest halsoverkop terugkomen uit Colombia, echter viel ik kort daarna in een warm bad bij nieuwe collega’s bij Digital Power. Ik heb hier een grote club inspirerende mensen ontmoet, en voel me erg thuis binnen het bedrijf. ZELFS met alle maatregelen omtrent het coronavirus, zelfs met dat ik de helft van de collega’s alleen maar via een scherm heb ontmoet. Er wordt superveel geïnvesteerd in mij als werknemer, en daar ben ik heel blij om. Er wordt ook superveel geïnvesteerd in het teamgevoel, en ik geniet er dan ook erg van om onderdeel te zijn van dit team! 

Ons Data Engineering team versterken?

We zijn op dit moment op zoek naar mensen zoals Sander. Bekijk onze vacature voor een Data Engineer en solliciteer. We maken graag kennis met je!

Mailtje ontvangen wanneer ons volgende artikel over Data Engineering gepubliceerd is?

Dit is een artikel van Marloes de Bruin, Marketing Manager bij Digital Power
Marloes de Bruin is Marketing Manager bij Digital Power. Ze is een strategische, all-round marketeer met een passie voor datagedreven marketing. Ze schrijft over uiteenlopende onderwerpen met input van onze data consultants.
Dit is een interview met Dennis Dickmann, Data Engineer bij Digital Power
Dennis staat altijd klaar om anderen te helpen met lastige Data Engineering vraagstukken. Wil jij meer weten over de opdrachten die hij heeft gedaan?

Lees onze andere artikelen over datagedreven werken

Of je nou consultant bent of staflid: reizen moet nooit een issue zijn. Waar kies jij voor?

  • Een NS-Business card waarmee je onbeperkt gratis kunt reizen door het hele land, ook in je vrije tijd. 
  • Eigen vervoer en een kilometervergoeding van €0,19 per km, ook als je fietst.
  • Een poolauto, lease auto of tijdelijke huurauto (we vertellen je graag meer over de voorwaarden) 

Bij Digital Power staat ontwikkeling hoog in het vaandel. Dit stimuleren we met een ongelimiteerd ontwikkelbudget en een focus op het delen van kennis. 

Waar we écht in uitblinken, is onze persoonlijke begeleiding op jouw ontwikkeltraject. Zelf heb je vast een goed beeld waar je heen wilt. Twee begeleiders die je zelf kiest, helpen je bij het identificeren van specifieke doelen en acties. We noemen dit ‘De Gouden Driehoek’.

Zolang jij je blijft ontwikkelen, zal je ook blijven groeien in onze organisatie. Want jouw loonsverhoging is gekoppeld aan je drive om verder te komen. Zolang dat gebeurt, ben je hiervan verzekerd!