Skip to content

Een dag uit het leven van een Data Engineer

De ervaringen van Oskar

Als je op zoek bent naar een baan als data professional, zie je steeds vaker de functie Data Engineer voorbij komen. Maar wat betekent het eigenlijk om Data Engineer te zijn en wat doe je dan precies? Onze collega Oskar, Data Engineer bij Digital Power, legt het je uit.

Een dag uit het leven van een Data Engineer

De ervaringen van Oskar

Oskar van den Berg
Data Engineer bij Digital Power
Laatst bijgewerkt: 06-10-2021

4 min.

Als je op zoek bent naar een baan als data professional, zie je steeds vaker de functie Data Engineer voorbij komen. Maar wat betekent het eigenlijk om Data Engineer te zijn en wat doe je dan precies? Onze collega Oskar, Data Engineer bij Digital Power, legt het je uit 

Wat is een Data Engineer?

Om te beginnen bij de vraag, wat is een Data Engineer eigenlijk? De verwachtingen en algemene opvattingen hierover verschillen nogal. Uiteindelijk is een Data Engineer iemand die oplossingen ontwerpt en bouwt voor dataopslag en data analyse. Denk bijvoorbeeld aan het bouwen van data pipelines, het verplaatsen van data van A naar B en dit eventueel aanpassen (transformeren) voor je het bij B neerzet. Of aan het opzetten van een database, werken met gedistribueerde systemen zoals Spark en Hadoop, opzetten van een infrastructuur en eigenlijk nog veel meer.   

Eenmaal werkzaam als Data Engineer zal je specifieke kennis opdoen in dit domein, en je meer specialiseren. Iedere Data Engineer heeft zo zijn voorkeuren voor wat zij of hij leuk vindt om aan te werken. En als je het nog abstracter bekijkt, zit je als Data Engineer precies tussen de business, IT en analyse in. Je moet overal wat kennis van hebben en met alle stakeholders kunnen omgaan en helder uitleggen wat je aan het doen bent. 

Een Data Engineer is iemand die oplossingen ontwerpt en bouwt voor dataopslag en data analyse” 

De functies van een Data Engineer en een Data Scientist liggen niet eens ver uit elkaar, alleen werken ze met een ander doel. Oskar legt uit hoe dit zit:

“De tooling die we gebruiken verschilt niet zoveel elkaar, maar de insteek is anders. Een Data Scientist neigt meer naar een analist waarvoor kennis van wiskunde en statistiek een belangrijke rol spelen. Een Data Engineer zal meer als software programmeur of IT’er functioneren.   

Beide profielen werken in een functie waar de business, IT en analyse elkaar raken. Zo zal je, afhankelijk van je positie in de organisatie, in dezelfde mate stakeholders moeten bedienen. Zie het als een schilder die jouw kozijn aan het bijwerken is. Die vraag je ook niet om de barst in je glas te repareren. Daar heb je een glaszetter voor! Ze werken wel samen aan hetzelfde kozijn.”   

Lees hier waar Data Engineers en Data Scientists elkaar versterken. 

Verschillende typen Data Engineering opdrachten 

Als Data Engineer bij Digital Power kun je verschillende typen opdrachten uitvoeren. Hoe dat er in de praktijk uitziet?  

“In een meer Agile opdracht is je dag hetzelfde als ieder ander agile ontwikkelteam. Je begint met een kop koffie en doet de dagelijkse stand-up. Daarna werk je met een tool aan de tasks die je kunt afhandelen en je bespreekt de voortgang met je team. Stakeholder management komt vooral kijken bij de interactie met je Product Owner en bij de demo’s die je geeft.  

Voor meer kleine, in-house opdrachten, zal het aandeel stakeholder management groter zijn. Hierbij ontwerp en ontwikkel je de oplossing zelf, en onderhoud je daarnaast contact met de klant. Dit doe je vaak in samenwerking met een collega van Digital Power. Zo kom je samen tot de beste oplossing, en leer je van elkaar.” 

Learning on the job 

Het werk van de Data Engineer is relatief nieuw en nog continu in ontwikkeling. Dit betekent dat je als Data Engineer veel leert door het te dóen.   

“Dit is ook waarom het werk als Data Engineering consultant mij zo goed bevalt. Ik heb bij diverse grote klanten problemen gezien en mogen oplossen. Hierbij zijn intakes, en de invloed die ik heb op de klantvraag, van groot belang. Hier bepaal je de scope van het probleem wat opgelost moet worden en ontdek je welke kennis en ervaring er nodig is om dit te doen.

Uiteindelijk kan ik tijdens een opdracht veel nieuwe technieken leren of nieuwe problemen oplossen. Zo blijf ik me ontwikkelen en nieuwe uitdagingen aangaan. En dat alles wel vanuit één werkgever.” 

Kennisdeling centraal 

Naast het leren door te doen, kun je natuurlijk ook veel leren van je collega’s. Op verschillende opdrachten zijn ook verschillende uitdagingen. En hoe gaaf is het als je die leermomenten vervolgens kunt delen?  

“Ook intern bij Digital Power blijf ik me ontwikkelen, bijvoorbeeld door kennis over te dragen, zeker ook nieuwe kennis op te doen via interne meet-ups en trainingen, en door collega’s te begeleiden binnen het Data Engineering domein. Zo kan ik de mogelijkheden en het plezier van een afwisselende baan combineren met de voordelen van een vaste werkgever.” 

Een baan als Data Engineer

Enthousiast geworden na het lezen van Oskar’s ervaringen? Je vindt bij ons verschillende mogelijkheden om Data Engineer te worden. Als je al ervaring hebt met het vak, kun je meteen solliciteren op onze vacature voor een Data Engineer.

Heb je al wél werkervaring als data professional, maar nog geen specifieke kennis van Data Engineering? Laat je omscholen! We bieden hiervoor een speciaal traject. Lees er hier meer over.

Mailtje ontvangen wanneer ons volgende artikel over Data Engineering gepubliceerd is?

Dit is een artikel van Oskar van den Berg, Data Engineering Consultant, Digital Power
Oskar begon al op 10-jarige leeftijd met het ontwikkelen van zijn eigen websites. Gedurende zijn carrière legde hij zich steeds verder toe op het gebied van Data Engineering. Via Digital Power werkt hij voor grote klanten zoals De Nederlandsche Bank en ASML.

Lees onze andere artikelen over datagedreven werken

Of je nou consultant bent of staflid: reizen moet nooit een issue zijn. Waar kies jij voor?

  • Een NS-Business card waarmee je onbeperkt gratis kunt reizen door het hele land, ook in je vrije tijd. 
  • Eigen vervoer en een kilometervergoeding van €0,19 per km, ook als je fietst.
  • Een poolauto, lease auto of tijdelijke huurauto (we vertellen je graag meer over de voorwaarden) 

Bij Digital Power staat ontwikkeling hoog in het vaandel. Dit stimuleren we met een ongelimiteerd ontwikkelbudget en een focus op het delen van kennis. 

Waar we écht in uitblinken, is onze persoonlijke begeleiding op jouw ontwikkeltraject. Zelf heb je vast een goed beeld waar je heen wilt. Twee begeleiders die je zelf kiest, helpen je bij het identificeren van specifieke doelen en acties. We noemen dit ‘De Gouden Driehoek’.

Zolang jij je blijft ontwikkelen, zal je ook blijven groeien in onze organisatie. Want jouw loonsverhoging is gekoppeld aan je drive om verder te komen. Zolang dat gebeurt, ben je hiervan verzekerd!