Een A/B-test: hoe pak ik dat aan?

5 tips voor een goed A/B testing proces

  • Artikel
  • Customer Experience
Maks-web-analyst
Maks Keppel
Web Analyst
6 min
24 Mar 2020

A/B-testen is een veelgebruikte methode om de effectiviteit van je website, e-mail of app te verhogen. De techniek: laat een percentage van je bezoekers iets anders zien dan je andere bezoekers en bekijk hoe deze groepen verschillen in gedrag. Maar hoe zet je een A/B-test proces op? Wie en wat heb je nodig om te A/B-testen? Hierbij 5 tips om sterk van start te gaan!​

Tip 1: Heldere meetbare KPI’s

Heb goed helder wanneer jij en je team succesvol zijn en of jullie succes meetbaar is. Wanneer gaan jij en je team na een geweldig resultaat feestvieren? Is dat bij een bepaald aantal online bestellingen, nieuwsbriefinschrijvingen, of online self-service acties dat jullie gerealiseerd hebben? Zorg dat jullie doelen in het hele team gedragen worden en goed meetbaar zijn in je analysetool. Focust je team zich aanvullend ook op customer experience metrics? Zet op iedere metric een target: zo weet je wat je hoe goed moet doen.

Tip 2: Leg je optimalisatiestrategie vast

Optimaliseren kan met veel verschillende technieken. Bepaal voor jezelf: waarom kies ik ervoor om te A/B-testen? Wellicht is het aanvullend op UX- of vragenlijstonderzoek dat je al hebt lopen. Wat wil je uit A/B-testen halen dat je niet uit andere onderzoeken haalt?

Bedenk daarnaast welke kosten je wilt maken met A/B-testen. Slechts 1 op de 8 A/B-tests (bron) is succesvol. Het is nuttig om vast te leggen: hoeveel tijd (en dus geld) kost iedere test, en hoeveel levert een succesvolle test op nadat deze is uitgerold naar productie?

Je kunt op die manier een ROI target op je A/B-test programma zetten. Dit kan er echter voor zorgen dat de A/B-test ideeën erg voorzichtig worden. Is het erg als een duur en experimenteel testidee geen geld oplevert, maar wel waardevolle inzichten oplevert? Deze focus is per bedrijf verschillend.

Tip 3: Vorm een multidisciplinair team

Voor maximale snelheid vorm je een apart, fulltime, optimalisatieteam. In de ideale situatie heb je beschikking over een CRO-specialist, webanalist, content specialist, marketeer, UX researcher, UX designer en een front-end developer.

De CRO-specialist leidt het optimalisatieproces, bouwt A/B-tests met kleine wijzigingen en zorgt voor snelheid van het team. De webanalist brengt samen met de UX researcher gebruikersproblemen in kaart en controleert daarnaast de online datakwaliteit om te kunnen A/B-testen. De marketeer, content specialist en UX designer helpen bij het opzetten en uitwerken van verbeteringen. De front-end developer zal tests bouwen waar complex programmeerwerk nodig is.

De combinatie van deze specialismen zorgt dat gebruikersproblemen en verbeterkansen vanuit meerdere hoeken worden aangevlogen. Bovendien is direct duidelijk welke tests wel en niet binnen de content-, design, en developmogelijkheden passen.

Tip 4: Zorg voor de juiste tools

Je hebt om te A/B-testen minstens een testtool als Google Optimize, Optimizely, VWO of AB Tasty nodig. Deze maken het technisch mogelijk om tests te bouwen en bezoekers aan een A- of B-groep toe te wijzen. Belangrijk: laat voor je begint met testen de webanalist en developer checken of de tool goed geïmplementeerd is!

Ook is het handig om je tool te koppelen met je web analytics tool: zo kun je segmenteren op hoe de A- en B-groep zich over de hele website verschillend gedragen.

Een tool als JIRA, Trello of Teams is handig om je progressie en samenwerking in te structureren. Daarnaast is Excel handig om afgeronde tests in op te slaan: zo zie je direct hoeveel tests je hebt afgerond en wat het resultaat was.

Tip 5: Volg een solide proces

A/B-testen is een lastig proces: er zijn allerlei pagina’s, met allerlei testideeën, en heel veel enthousiaste stakeholders. Het helpt om vaste stappen te volgen en zo testideeën te genereren:

  1. Data verzamelen (denk aan webanalyse, surveys, gebruikersinterviews, expert reviews of klantenservicelogs)
  2. Problemen definiëren
  3. Hypothesen formuleren en prioriteren

Een handige indeling om testen uit te voeren is deze:

  1. Hypothesebacklog
  2. Bouwen
  3. Final check
  4. Live
  5. Analyse

Wanneer je deze stappen visualiseert in JIRA/Trello/Teams, en ieder testidee onder een kolom hangt, brengt dit al een hoop structuur.

Trello
Voorbeeld van een A/B testproces in Trello

Aan de slag!

Met deze tips kun je al aardig aan de slag met A/B-testen. Natuurlijk zijn er nog genoeg uitdagingen, bijvoorbeeld bij welk groepsverschil een test succesvol is, welke statistische toets je kiest of hoe je bepaalt waar op je site je genoeg bezoekers hebt om te kunnen testen.

Hulp nodig? Bel ons gerust: mijn collega’s en ik denken graag met je mee.

Dit is een artikel van Maks Keppel, Web Analyst bij Elsevier

Oud-collega Maks hielp in zijn Digital Power tijd organisaties hun producten en serviceverlening te verbeteren aan de hand van datagedreven optimalisatie. Hij werkt nu als Webanalist bij Elsevier Life Science om digitale producten te optimaliseren.

Maks Keppel

Web Analyst

1x per maand data insights, praktijkcases en een kijkje achter de schermen ontvangen?

Meld je aan voor onze maillijst en blijf 'up to data':