Digital Power, een snelgroeiende data-organisatie

Het ondernemersverhaal van René de Boer

  • Artikel
  • Onze aanpak
Digital Power team in 2022
René de Boer Digital Power
René de Boer
CEO
9 min
18 Feb 2022

In juli 2016 begon CEO René de Boer het avontuur met Digital Power. Het team bestond toen uit 18 talentvolle medewerkers die werkten voor een handjevol klanten. Datagedreven werken werd bij steeds meer organisaties een thema. René vond bij Digital Power dan ook precies wat hij zocht: een combinatie van een toekomstgerichte (groei)markt en een organisatie waar hij zelf als ondernemer echt het verschil kon maken. Hij legt uit hoe Digital Power in vijf jaar tijd uitgroeide tot een team van ruim 120 professionals met een breed klantportfolio.

Op het moment van de overname, zag ik Digital Power als een organisatie die met de juiste aandacht verder kon groeien. Dit wilde ik niet alleen doen door goede collega’s aan te nemen, maar vooral ook door het huidige team ook zo lang mogelijk binnen de organisatie weten te boeien en aan ons binden. Door te groeien, kun je steeds mooiere en grotere projecten aannemen. Zo bied je steeds nieuwe uitdagingen aan je mensen en blijven ze betrokken.

Ondernemen met aandacht

Aandacht voor elkaar en het luisteren naar elkaars ideeën, zijn enorm belangrijk bij Digital Power. Voor mij betekent ‘aandacht’ dat je met alle mensen die onderdeel uitmaken van je organisatie, open en transparant communiceert over je plannen en ideeën. Dit zorgt in mijn ogen voor een hoge betrokkenheid. Iedereen streeft continu hetzelfde doel na.

In 2016 introduceerden we een maandelijkse update waarbij de staf het gehele team op de hoogte stelt van nieuwe ontwikkelingen en toekomstplannen. Ook cijfers zoals omzet, marges, declarabiliteit en ziektepercentage worden maandelijks met het hele team gedeeld. Door hier open over te communiceren, versterk je als ondernemer het gevoel het samen te willen doen, als team.

Samen bouwen aan de organisatie

Als ondernemer realiseer ik me namelijk dat ik het niet alleen kan. Dat ik aan het bouwen ben met het team en dat iedereen daar een steentje aan bijdraagt. Om de groei van ons team te faciliteren, zijn we daarom de afgelopen jaren onze Sales, Operatie, Business Support (HR/Backoffice), Finance, Academy, Marketing en Recruitment gaan professionaliseren.

Je moet ervoor zorgen dat je de juiste mensen om je heen hebt die hun eigen verantwoordelijkheid kunnen en ook daadwerkelijk pakken. Vanuit deze basis ben je in staat om op een duurzame manier hard te groeien. Mijn collega’s zijn de vakspecialisten. Zij kunnen daarom het beste aangeven welke ingrediënten we nodig hebben om kwalitatief te groeien.

Door goed te luisteren naar het team en mensen de ruimte te geven zelf met initiatieven te komen, worden ook bestaande processen bij ons continu geoptimaliseerd. Denk aan het recruitmentproces, de onboarding van nieuwe collega’s en ons interne trainingsprogramma, maar ook aan onze eigen werkwijze aan de hand van ons Bouwstenenmodel en concrete producten als de data pressure cooker en de cookiescanner. Daarnaast ontstaan er regelmatig nieuwe en belangrijke initiatieven als interne meet-ups, peer groups en een buddysysteem. Kennisdeling en ontwikkeling van onze collega’s en organisatie staan hierbij centraal.

Om collega’s de ruimte te bieden om nog meer onderdeel van de onderneming te worden, hebben we een participatiemodel opgezet. Collega’s kunnen mede-eigenaar worden van Digital Power. Inmiddels is ongeveer 20% van ons team hier een onderdeel van. Ik vind het echt geweldig dat collega’s zich op deze manier committeren!

rene de boer

Culture eats strategy for breakfast

Door het hele team bij de organisatie te betrekken, is er een cultuur ontstaan die we tot op de dag van vandaag koesteren. Deze heeft veel invloed op de beslissingen die we nemen binnen, en óver de organisatie.

In 2020 werkten we met het gehele team aan de definitie van deze unieke cultuur. Tot op de dag van vandaag gebruiken we dit om onze beslissingen als organisatie te nemen. Samen creëerden we een werkomgeving waarin iedereen met ideeën en initiatieven kan komen, maar ook (on)gevraagd feedback kan geven.

Je kunt enorm veel leren wanneer je bij ons werkt: zowel van de uitdagingen die je aangaat bij je opdrachtgevers, als van je collega’s. Bij sollicitatieprocessen kijken we daarom vooral of iemand zou passen binnen onze organisatiecultuur. De benodigde skills kun je vervolgens bij ons leren.

Van DE datapartner van Nederland, naar Jouw Datapartner

De missie van Digital Power luidde aan het begin ‘De datapartner van Nederland worden’. We wilden in staat zijn om elke organisatie tussen MKB en corporate te helpen meer waarde uit hun data te halen.

Door een overname kregen we ook internationale opdrachtgevers. Dit versnelde onze ideeën om verder te groeien buiten de landsgrenzen. Onze missie was niet meer toereikend. We veranderden hem daarom naar ‘Jouw datapartner’. Hiermee spreken we een bredere doelgroep aan, op de persoonlijke manier die we zo belangrijk vinden. We zijn namelijk niet zomaar een leverancier, maar een datapartner die naast jou als klant gaat staan en je meeneemt in onze wereld.

Daarnaast willen we onze datakennis en -kunde toegankelijk maken voor iedereen. Dit betekent dat we onze bijdrage willen leveren aan een datawijze maatschappij. Dit deden we al door voor diverse maatschappelijke organisaties te werken. In 2021 hebben we een stichting opgericht, de Digital Power Datahub. Deze vormt een verbindingspunt tussen de maatschappelijke sector, de commerciële sector en het datadomein rondom het thema data. Zo kunnen we onze belofte als datapartner voor iedereen écht waarmaken.

Uitdagingen zijn er altijd

Ondernemen is een continue uitdaging; natuurlijk gaat niet alles goed bij ons. We zien nog allerlei kansen om dingen nog beter te doen. De afgelopen jaren verbeterden we bijvoorbeeld onze automatisering, ons beloningssysteem en de begeleiding van medewerkers bij hun ontwikkeling. Ook kwam er een moment waarop onze structuur niet meer goed paste bij de omvang van de organisatie. Dit soort uitdagingen zullen we ook in de toekomst blijven tegenkomen, zeker aangezien we de lat voor onszelf elke keer weer hoger leggen. Dit is ook gezond om continu te blijven verbeteren en te optimaliseren.

Op naar 200 collega’s

Onze ambitie is om op een duurzame manier door te groeien naar 200 collega’s, met behoud van onze huidige collega’s. Dat doel hebben we gevormd op basis van behoeften in de markt en met oog voor het behoud van onze cultuur.

Om dit met de juiste aandacht goed voor onze medewerkers te faciliteren, hebben we in de zomer van 2021 ons eerste managementteam (MT) benoemd. Een mooi proces waarbij we de hele organisatie zo goed mogelijk hebben betrokken. Dit team is faciliterend aan onze collega’s om uiteindelijk met elkaar onze ambitie te realiseren. 

2021 kende nog meer hoogtepunten:

tijdlijn

Datastrategiepartner

De eerste jaren lag onze focus op operationele thema’s die speelden bij onze opdrachtgevers. De basis moet immers eerst op orde zijn voordat je echt met je data aan de slag kunt. Dit betekende soms dat we klanten die al met Data Science aan de slag wilden, een spiegel moesten voorhouden. Éérst moest hun data kloppen! We voldoen niet alleen aan de vraag van de klant, maar onderzoeken ook of het wel de juiste vraag is die wordt gesteld. Daarom durf ik nu wel te zeggen dat we één van de beste data consultancybureaus zijn.”

Om onze groeiambitie van 200 collega’s te behalen, moeten we een stap verder zetten met elkaar. We willen onze opdrachtgevers niet alleen op operationeel vlak helpen, maar ook op strategisch niveau. We zijn al in deze rol gegroeid bij een aantal opdrachtgevers, dus het voelt heel logisch voor ons. Als Jouw Datapartner helpen we je stap voor stap van datastrategie tot en met operatie. We gaan de komende jaren de positie van datastrategie partner en daarmee onze groei verder faciliteren. 

Trots

Ik ben ontzettend trots op ons team. Zonder hen had ik dit nooit kunnen doen en bereiken. Ik heb ontzettend veel mogen leren, fouten mogen maken, successen mogen vieren… een geweldige rit tot nu toe! Ik kijk dan ook uit naar de komende periode om onze ambities waar te maken.

Dit is een artikel van René de Boer, CEO, Digital Power

Als CEO is René verantwoordelijk voor het dagelijkse bestuur van Digital Power. Hij speelt een verbindende rol binnen en buiten de organisatie. Als spin in het web is hij een teamspeler die zorgdraagt voor een optimale werkomgeving waarin we uitdagende projecten met elkaar kunnen doen, met de juiste aandacht voor de ontwikkeling van individuen en onze organisatie.

1x per maand data insights, praktijkcases en een kijkje achter de schermen ontvangen?

Meld je aan voor onze maillijst en blijf 'up to data':

Dit vind je misschien ook interessant:

salesgesprek

Hoe ziet het salesproces van Digital Power eruit?

Overweeg je contact met ons op te nemen? We kunnen ons goed voorstellen dat je wilt weten wat er vervolgens gebeurt. Lees alles over ons salesproces in dit artikel.

Lees meer
dataprofessionals

Zelf dataprofessionals aannemen of werken met een datapartner?

Managers van teams geven vaak de voorkeur aan het aannemen van vaste medewerkers. Goede dataprofessionals zijn alleen heel schaars en lastig te vinden én te binden. Werken met een flexibele schil is een goed alternatief: je kunt eenvoudig en snel de juiste data expertise invliegen en snel op- en afschalen waar nodig. Wij zetten alle voordelen van het werken met onze dataconsultants ten opzichte van een team vaste medewerkers op een rij. Laat je overtuigen!

Lees meer
salesgesprek over tarieven

Wat zijn de tarieven van een dataconsultancybureau als Digital Power?

De vraag is simpel, het antwoord complex. Een exact tarief kunnen we dus niet op onze website zetten, maar we leggen je graag uit welke factoren meespelen.

Lees meer
dashboard

Ik heb veel data, wat is de eerste stap? 

Wil je waarde halen uit je data, maar weet je niet waar je moet beginnen? In dit artikel lees je hoe je stap voor stap aan de slag kunt gaan om inzichten uit je data te halen die je helpen kansen te benutten en het groeipotentieel van je organisatie te benutten.

Lees meer
consultants

Goede dataprofessionals schaars?

Goede dataprofessionals zijn schaars. Onze klanten merken dit, maar wij ook. Lees hoe we onze opdrachtgevers tóch van de juiste data expertise voorzien.

Lees meer
datajobcast

De Digital Power Datahub, wat is het precies?

De Datahub: wat is het precies, welke projecten voeren we uit en wat willen we ermee bereiken? Marloes interviewde Marieke, voorzitter van de Datahub, hierover in de 'From data to action' podcast! Beluister de podcast of lees het in het artikel hieronder.

Lees meer

Wat is de data pressure cooker?

Consultancy.nl interviewde onze Alex over de data pressure cooker. We lanceerden deze nieuwe dienst in het voorjaar van 2020. Tijdens een data pressure cooker gaan we 5 dagen aan de slag met de data van een organisatie. Op basis van de uitkomsten besluit de klant of hij verdere stappen wil ondernemen op het gebied van datagedreven werken.

Lees meer
Dataconsultancy bureau Digital Power team

Digital Power, jouw datapartner

Als snelgroeiend dataconsultancy bureau helpen we je van data naar doen. Onze missie? Jouw datapartner worden.

Lees meer
werkwijze digital power

Onze werkwijze? Van data naar dóen

Benut jij de potentie van data binnen je organisatie al optimaal? Onze dataprofessionals helpen je hierbij. We gaan samen met jou aan de slag om maximale waarde uit je data te halen. Dit doen we het liefst op een pragmatische manier en met een aanpak die bij jou, je team en organisatie past.

Lees meer