Big data: ook voor het MKB

Zeven tips voor bedrijven die klein willen starten met big data

De technologie ontwikkelt snel en in allerlei richtingen. Daardoor is het voor veel bedrijven al een hele uitdaging om bij te blijven. Toch kan men vaak niet om deze ontwikkelingen heen. Denk aan fysieke retailers die naast hun winkel, een webshop hebben gelanceerd. Of aan Google, die lagere posities toekent aan websites die niet “mobile friendly” zijn.

Download de 7 tips en ga meteen aan de slag

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om dit type technologische ontwikkelingen te negeren. Een groot deel van de consumenten gaat immers nog steeds graag offline shoppen, en door veel geld te stoppen in AdWords, sta je alsnog boven de organische zoekresultaten.

Moet je dit willen? Nee.

Door mee te gaan met deze ontwikkelingen en ook data-gedreven te gaan werken, creëer je allerlei kansen voor je bedrijf. Nieuwe technologieën kunnen daarnaast enorm veel bijdragen aan onze veiligheid, kennis, gezondheid en algehele welvaart. 3D printing, de cloud en “The Internet of Things” worden dan ook steeds meer onderdeel van ons dagelijks leven. Net als mobiel internet, zelflerende software, geavanceerde robots en zelfrijdende auto’s (McKinsey, 2013).

Big data en geavanceerde analytics

Al deze technologieën hebben één ding gemeen: ze maken gebruik van big data en geavanceerde analytics. Zonder de juiste data, is software immers niet in staat om te leren, kan een slimme koelkast niet bepalen wat er op je boodschappenlijstje moet, en kan een zelfrijdende auto niet bepalen hoe hij moet reageren in een bepaalde situatie. Zo hebben technologische ontwikkelingen grote impact op vrijwel alle sectoren. We geven je drie voorbeelden van situaties waarin data-gedreven technologieën een belangrijke rol spelen.

Mobiel internet in de gezondheidszorg

Door een toename van het aantal chronisch zieken en een tekort aan zorgpersoneel, wordt de gezondheidszorg in Nederland steeds duurder. Door mobiel internet in te zetten, kunnen de kosten voor spoedhulp en ziekenhuisopname drastisch worden verlaagd. Patiënten met hartklachten of diabetes kunnen bijvoorbeeld gemonitord worden met behulp van slimme sensoren die een automatische waarschuwing geven wanneer er afwijkingen worden gemeten. Zo krijgen de patiënten die het nodig hebben snel aandacht, maar houden mensen die relatief gezond zijn geen bedden bezet.

Big data collectie voor verbeterde mobiliteit

In 2020 rijden er 10 miljoen zelfrijdende auto’s rond op de wereld (BI Intelligence, Business Insider, 2015). Hoe meer data zo’n auto verzamelt, hoe beter en sneller deze beslissingen kan maken. Ook op het gebied van infrastructuur zijn er kansen: door actuele data als de locatie en snelheid van automobilisten te verzamelen, kunnen ze beter geïnformeerd worden over de beste routekeuze. Zo kan de infrastructuur rond drukke steden optimaal benut worden (TNO, 2016).

Tips_beginnen_big_data

Reductie voedselverspilling op basis van big data

In de food sector worden de kansen die gecreëerd kunnen worden met behulp van digitale technologieën nog onvoldoende benut (McKinsey, 2016). Momenteel wordt een derde van al het voedsel dat wordt geproduceerd voor menselijke consumptie al vlak na de oogst weggegooid. Big data en geavanceerde analytics kunnen helpen voedselverspilling tegen te gaan. Door de behoeften van specifieke gewassen te observeren, te meten én te analyseren, kunnen boeren de ideale groeiomstandigheden creëren. Zo groeit niet alleen de opbrengst, maar wordt ook de impact op het milieu gereduceerd.

Big data: ook voor het MKB

Deze drie voorbeelden laten zien hoe groot de impact van nieuwe technologieën kan zijn op de samenleving. Denk nu echter niet dat big data enkel is weggelegd voor grote multinationals. Ook voor relatief kleine bedrijven zijn de voordelen enorm. De kunst is alleen om niet meteen in wereld veranderende termen te gaan denken, maar het stap voor stap te doen. We geven je zeven tips waarmee je direct aan de slag kunt.

dip_zeven_tips_voor_bedrijven_die_klein_willen_starten_met_big_data

Zeven tips voor bedrijven die klein willen starten met big data

Dit is een artikel van Marloes de Bruin

Marloes de Bruin is Marketing Manager bij Digital Power. Ze is een strategische, all-round marketeer met een passie voor data gedreven marketing. Marloes heeft ervaring met zowel off- als online marketing en houdt zich voornamelijk bezig met SEM, social, weboptimalisatie, data analyse en marketingstrategie.

Ook een betrouwbare partner op het gebied van digitalisering?

Digital Power heeft zowel ervaren als junior interim data professionals beschikbaar die je helpen de transformatie naar een data-gedreven organisatie te maken.