Skip to content

De best verstopte feature in Google Tag Manager

Hoe je de start- en einddatum van tags instelt

Net als in Adobe Launch, kun je in Google Tag Manager de start- en einddatum van je tags instellen. Je kunt met een javascript variabele (timestamp) condities aan triggers koppelen. Het nadeel hiervan is dat je veel extra triggers krijgt wanneer je deze functionaliteit vaak gebruikt. Gelukkig is er een betere manier. Ontdek de goed verstopte, maar betere manier voor het instellen van tijdelijke tags in GTM.

De best verstopte feature in Google Tag Manager

Hoe je de start- en einddatum van tags instelt

Anton Bies
Technisch Webanalist bij Digital Power
Laatst bijgewerkt: 13-05-2019

9 min.

Net als in Adobe Launch, kun je in Google Tag Manager de start- en einddatum van je tags instellen. Je kunt met een javascript variabele (timestamp) condities aan triggers koppelen. Het nadeel hiervan is dat je veel extra triggers krijgt wanneer je deze functionaliteit vaak gebruikt. Gelukkig is er een betere manier. Ontdek de goed verstopte, maar betere manier voor het instellen van tijdelijke tags in GTM.

Tijdelijke tags instellen in Google Tag Manager

De beste oplossing om de start- en einddatum van je tags in te stellen, is via de instellingen van Google Tag Manager. De grote vraag is echter: waar vind je die instelling en hoe zorg je ervoor dat het werkt? Volg onderstaande stappen en lees onze 3 use cases voor deze handige instellingen.

Stap 1. Ga naar de geavanceerde instellingen van je tag

Bewerk de tag waarvoor je de start- en einddatum wilt instellen en vink de checkbox ‘enable custom tag firing schedule’ aan: 

google-tag-manager-datum-tag-instellen

*’Custom tag firing schedule‘ is geen duidelijke naam. Daarnaast krijg je de velden die erbij horen pas te zien wanneer je de checkbox aanvinkt. Het bestaan is ook niet terug te vinden in de release notes van GTM. Vandaar dat wij deze optie de best verstopte feature in Google Tag Manager noemen. 

Stap 2. De start- en einddatum van de tijdelijke tag instellen

Het instellen van de start- en einddatum van je tijdelijke tag spreekt voor zich. Je kunt ook de exacte tijden instellen. Doe je dit niet? Dan stelt Google Tag Manager de starttijd in om 00.00 uur op de startdatum en eindigt hij om 23:59 uur op de einddatum.

GTM voegt vervolgens aan de trigger van de tag blokkerende triggers met timestamps toe. Je ziet deze niet terugkomen in de triggerlijst in de GTM interface. Dit is een stuk overzichtelijker wanneer je meerdere triggers hebt ingesteld.

In de Preview Mode van GTM zul je zien dat _schedule_start_trigger blokkeert tot je starttijd is ingegaan:

tijdelijke-tag-instellen-google-tag-manager

Let op: het groene vinkje bij een blokkerende trigger betekent dat deze actief is. In bovenstaand screenshot is dit dus de reden dat de tag niet afgaat.

Als de tag live is, zijn beide blokkerende triggers niet actief en gaat je tag dus wél af:

google-tag-manager-tijdelijke-tag

Na de einddatum is het natuurlijk de _schedule_end_trigger die de tag blokkeert:

tagging-website-startdatum-einddatum

Een tijdelijke tag instellen: 3 use cases

  • Je hebt een pixel die bij een specifieke marketingcampagne hoort en je weet van tevoren precies van wanneer tot wanneer hij live moet staan. Na een bepaalde datum wil je dat hij niet meer afgaat. Stel de start- en einddatum van je tag van tevoren in en je hoeft geen actie te ondernemen op het moment dat de campagne eindigt.

  • Je wilt een bepaalde functionaliteit tijdelijk meten in Google Analtyics op je website. Bijvoorbeeld impressies en het gebruik van je cookiebanner. Dat zijn bij grote sites erg veel hits! Dit gaat invloed hebben op hoe snel je sampling krijgt in je rapporten als je hem altijd aan hebt staan.Je wilt dit daarom misschien liever elke maand een week aanzetten en dan kijken of er verandering in zit. Op deze manier zorg je ervoor dat hij elke keer precies even lang aanstaat.

  • Je wilt een bepaalde tag vast klaarzetten en ook gewoon door blijven werken in dezelfde workspace. De tag mag ondertussen nog niet live. Je kunt er dan voor kiezen de tag te pauzeren of nog geen trigger toevoegen.  Je kunt het echter ook met een startdatum in de toekomst oplossen.

Extra tip: houd je Google Tag Manager container schoon

Maak een folder aan met tijdelijke tags. Loop er met regelmaat doorheen en verwijder tags die voorbij hun einddatum zijn. Zo houd je je container schoon en opgeruimd! Heb je hulp nodig bij het inrichten van Google Tag Manager? Onze Technische Webanalisten geven advies of nemen je complete web tagging uit handen.

Mailtje ontvangen wanneer ons volgende artikel over Technical Web Analytics gepubliceerd is?

Dit is een artikel van Anton Bies, Technisch Webanalist bij Digital Power
Anton is groot voorstander van data-driven marketing. Niet beslissen wat te doen puur op basis van ervaring, intuïtie of 'dit is wat iedereen doet', maar zoveel mogelijk gebruik maken van cijfers. Het professionele motto van Anton is 'meten wat je wilt weten'.

Lees onze andere artikelen over datagedreven werken

Of je nou consultant bent of staflid: reizen moet nooit een issue zijn. Waar kies jij voor?

  • Een NS-Business card waarmee je onbeperkt gratis kunt reizen door het hele land, ook in je vrije tijd. 
  • Eigen vervoer en een kilometervergoeding van €0,19 per km, ook als je fietst.
  • Een poolauto, lease auto of tijdelijke huurauto (we vertellen je graag meer over de voorwaarden) 

Bij Digital Power staat ontwikkeling hoog in het vaandel. Dit stimuleren we met een ongelimiteerd ontwikkelbudget en een focus op het delen van kennis. 

Waar we écht in uitblinken, is onze persoonlijke begeleiding op jouw ontwikkeltraject. Zelf heb je vast een goed beeld waar je heen wilt. Twee begeleiders die je zelf kiest, helpen je bij het identificeren van specifieke doelen en acties. We noemen dit ‘De Gouden Driehoek’.

Zolang jij je blijft ontwikkelen, zal je ook blijven groeien in onze organisatie. Want jouw loonsverhoging is gekoppeld aan je drive om verder te komen. Zolang dat gebeurt, ben je hiervan verzekerd!