Skip to content

Alles kan, maar moeten we het ook willen?

Hoe je om kunt gaan met data en ethiek

Data biedt een schat aan informatie waar je waardevolle inzichten uit kunt halen. Inzichten die je helpen je product, proces of service te verbeteren en betere beslissingen te maken. Maar mag dit altijd zomaar? En moet je het in alle gevallen willen? Lees hoe wij hier bij Digital Power mee omgaan.

Alles kan, maar moeten we het ook willen?

Hoe je om kunt gaan met data en ethiek

Marieke Schulte
Data Science Consultant bij Digital Power
Laatst bijgewerkt: 16-06-2020

4 min.

Data biedt een schat aan informatie waar je waardevolle inzichten uit kunt halen. Inzichten die je helpen je product, proces of service te verbeteren en betere beslissingen te maken. Maar mag dit altijd zomaar? En moet je het in alle gevallen willen? Lees hoe wij hier bij Digital Power mee omgaan.

Bij Digital Power werken knappe koppen aan slimme data-oplossingen voor klanten. De vraag “kan dit?” wordt aan de lopende band gesteld én beantwoord. We zien een uitdaging in het vertalen van inzichten uit data naar nieuwe kansen en verbeteringen.

Tegelijkertijd zijn we ons ook bewust van de risico’s van werken met data. Daarom hebben we aan de vraag “kan dit?” een belangrijke vervolgvraag toegevoegd: “moeten we dit willen?”.

- Lees verder onder de afbeelding -
data-ethiek

In onze aanpak zijn we eerlijk: we zijn geen experts op het gebied van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en ethiek. Wat we wél zijn, is een sparringpartner voor klanten. De nadruk ligt hierbij op bewustzijn van de ethiek en wettelijke kaders van het werk dat we doen. We stellen kritische vragen wanneer een project de grenzen van de AVG of ethiek opzoekt en denken met klanten mee over oplossingen.  

Vraag jij je ook af hoe je het beste om kunt gaan met data en ethiek? We nemen je graag mee in onze aanpak.

Onze Data en Ethiek aanpak bestaat uit vier onderdelen: 

Data Protection Officer

We zijn begonnen met de basis: een interne AVG-expert. We hebben sinds begin 2020 een eigen Data Protection Officer (DPO) aan boord. Onze DPO zorgt er niet alleen voor dat we intern onze zaakjes op orde hebben. Ze is ook de vraagbaak voor consultants die bij klanten tegen AVG-gerelateerde vragen aanlopen. 

Basiscursus AVG

Het is belangrijk dat onze consultants zich ervan bewust zijn wanneer ze met persoonsgegevens (en dus de AVG) in aanraking komen. Daarom volgen al onze consultants sinds dit jaar een basiscursus AVG. Dit betekent niet dat onze consultants nu AVG-experts zijn, maar wél dat ze de juiste vragen kunnen stellen.  

Data en Ethiek werkgroep

We hebben een Data en Ethiek werkgroep in het leven geroepen. Deze werkgroep bespreekt regelmatig de ethiek van het werk dat we doen. In het maandelijkse Data en Ethiek spreekuur beantwoorden we vragen van collega’s.

Lijst met ethische vragen voor werken met data

Onze Data en Ethiek werkgroep heeft een lijst met begeleidende ethische vragen voor werken met data opgesteld. Deze lijst is bedoeld als inspiratie voor iedereen die werkt in de datawereld.

De vragen zijn opgedeeld in verschillende fases van projecten. Het document kan in verschillende situaties en door verschillende organisaties gebruikt worden, je kunt zelf kiezen welke vragen voor jou nuttig zijn. Je kunt het hier openen: 

Mailtje ontvangen wanneer ons volgende artikel over Data Science gepubliceerd is?

Dit is een artikel van Marieke Schulte, Data Science Consultant, Digital Power
Marieke heeft een achtergrond in sociaal- en ontwikkelingsbeleid en het evalueren hiervan, aan de hand van (ethisch verantwoorde) data.

Lees onze andere artikelen over datagedreven werken

Of je nou consultant bent of staflid: reizen moet nooit een issue zijn. Waar kies jij voor?

  • Een NS-Business card waarmee je onbeperkt gratis kunt reizen door het hele land, ook in je vrije tijd. 
  • Eigen vervoer en een kilometervergoeding van €0,19 per km, ook als je fietst.
  • Een poolauto, lease auto of tijdelijke huurauto (we vertellen je graag meer over de voorwaarden) 

Bij Digital Power staat ontwikkeling hoog in het vaandel. Dit stimuleren we met een ongelimiteerd ontwikkelbudget en een focus op het delen van kennis. 

Waar we écht in uitblinken, is onze persoonlijke begeleiding op jouw ontwikkeltraject. Zelf heb je vast een goed beeld waar je heen wilt. Twee begeleiders die je zelf kiest, helpen je bij het identificeren van specifieke doelen en acties. We noemen dit ‘De Gouden Driehoek’.

Zolang jij je blijft ontwikkelen, zal je ook blijven groeien in onze organisatie. Want jouw loonsverhoging is gekoppeld aan je drive om verder te komen. Zolang dat gebeurt, ben je hiervan verzekerd!